Povești cu vinuri românești: încă un pas pentru viticultori în cursa pentru marele premiu

Ultima etapă regională a concursului BASF are loc la Alba Iulia. Câți viticultori s-au înscris până acum

Anul trecut, marea finală a concursului BASF ”Povești cu vinuri românești” a avut loc la Alba Iulia. În 2017 revenim în acest loc încărcat pentru istorie, dar de data aceasta pentru ultima fază regională. Aceasta se adresează viticultorilor mici și mijlocii din Transilvania și Banatul de Nord.


Până acum, juriul format din specialiștii Asociației Degustătorilor Autorizați din România, a analizat peste 250 de probe, înscrise în primele trei faze regionale, de la Odobești, Buzău și Râmnicu Vâlcea. Viticultorii din Oltenia și Banatul de Sud au pus pe masa juriului 36 de probe. Vinurile albe și roșii au avut parte de cele mai multe înscrieri. Cel mai apreciat tip de vin alb, provenit din zona de sud-vest a țării a fost Sauvingon Blanc 2016. Cele trei probe finaliste au aparținut Viticola Corcova, Casa de Vinuri Negrini și Sanvino Prod.

La categoria vinurilor rose, cei trei finaliști sunt: Vinarte (cupaj Pinot Merlot Cabernet, demisec, 2016), V.Inc SRL (Cabernet Sauvignon, sec, 2015) și Viticola Corcova (cupaj Cabernet Shiraz Merlot, sec, 2016). În ceea ce privește vinurile roșii, juriul a apreciat mai mult soiurile produse în 2014. S-au calificat în marea finală o Fetească Neagră (Sanvino Prod), un Merlot Negru de Drăgășani (Domeniile Mennini) și un cupaj Merlot Cabernet (Severinești Viticola). Este de remarcat faptul că cei de la Sanvino Prod au primit o distincție pentru un vin realizat în primul an de producție.


Jurizarea probelor nu a fost singurul punct de atracție în cadrul evenimentului de la Râmnicu Vâlcea. Organizatorii au acordat două diplome de onoare domnilor Nicolae Sandu și Gheorghe Lixandru, pentru întreaga activitate dedicată viticulturii. Totodată, juriul a remarcat și trendul ascendent al calității probelor de vin. Acest lucru se datorează atât dotării tehnologice din ce în ce mai bune a cramelor, cât și experienței oenologilor.

Compania BASF a venit în sprijinul viticultorilor care dețin suprafețe mai mici de 100 de hectare cu prezentarea pachetelor comerciale la vița de vie pentru 2017 . Experții BASF au explicat cum contribuie produsele pentru protecția culturii de viță de vie la obținerea unei producții de calitate, cu struguri sănătoși, lipsiți de efectele negative ale bolilor viței de vie. De asemenea, invitatul special, Dr. Mauro Nosi, Market Approach Manager BASF pentru Toscana, Italia, le-a prezentat invitaților tehnologiile aplicate de BASF în Italia pentru principalele boli ale viței de vie: făinare, mană sau putregai cenușiu.

Ultima fază regională a concursului BASF ”Povești cu vinuri românești" are loc la Alba Iulia. Apoi, cele 36 de vinuri finaliste roșii, albe și roze, vor participa la jurizarea din marea finală de la Sibiu, pe 10 mai. Premiile sunt pe măsură. Fiecare dintre cei trei mari câștigători va fi răsplătit cu 6.218 euro, sub forma unui publireportaj la Agro TV și, la alegere, servicii profesioniste de promovare a afacerii sau produse pentru îngrijirea viței de vie .

Mergi sus