Record de participare la ultima fază regională a concursului BASF ”Povești cu vinuri românești”

Juriul a stabilit și ultimii 9 finaliști. Bătălia celor mai bune vinuri se va da în marea finală, de la Sibiu

Ultima etapă regională a concursului BASF ”Povești cu vinuri românești” s-a încheiat. Juriul format din degustători profesioniști, membri ADAR, a desemnat la Alba Iulia și ultimii nouă finaliști ai ediției 2017. În total, 36 dintre cele mai bune vinuri produse de viticultorii mici și mijlocii din România se vor lupta pentru cele trei mari premii puse la bătaie de BASF în marea finală de la Sibiu, de pe 10 mai.


Juriul a avut una dintre cele mai grele misiuni la Alba Iulia. Atât din punct de vedere al numărului de probe de evaluat, cât și în ceea ce privește calitatea excelentă a vinurilor înscrise în concurs. Viticultorii au înscris nu mai puțin de 101 probe. Este cel mai mai mare număr de vinuri înscrise până acum la o fază regională, de la înființarea concursului ”Povești cu vinuri românești”


”Cred că mesajul nostru a fost bine țintit și promovat anul acesta, motiv pentru care toate edițiile din 2017 au bătut recordul de probe înscrise. La etapa aceasta au trimis probe și participanți de anul trecut, viticultori chiar și din Satu Mare, Oradea, zone aflate la distanțe considerabile de Alba Iulia. S-a mai încheiat o etapă și odată cu ea s-a închis cercul celor patru evenimente regionale. Unii fermieri ne întrebau dacă nu putem modifica formatul, să ajungem cu evenimentul acesta și în alte regiuni. Vedem că ușor, ușor, ei îmbrățișează conceptul nostru și înțeleg că nu este doar un concurs, ci o șansă pentru ei de a-și vedea performanțele. Putem spune că oamenii încep să iubească acest concurs, să îi recunoască valoarea. Eu cred cu tărie că va deveni unul dintre concursurile naționale de specialitate importante din România”, spune Robert Băicoianu, director de vânzări BASF pentru culturile horticole și cel care a inițiat proiectul ”Povești cu vinuri românești”

Probele de vin s-au prezentat excelent. De altfel, la categoria vinurilor albe, membrii comisiei au fost nevoiți să reia degustarea pentru două dintre probe și să intre ulterior la balotaj. În final, acestea au fost departajate la sutimi de puncte. ”Ceea ce m-a uimit a fost grija mare pentru vinuri. Cu foarte mici excepții, aproape toate cele 101 vinuri au fost foarte frumoase, cu tipicitate. Și cupajele de vin roșu au fost foarte elegante. Scorurile au fost foarte, foarte apropiate. E de remarcat faptul că, în cazul locului doi și trei, vinurile au primit aceeași notă și după ce le-am redegustat cu colegii mei. A trebuit să mergem la sutimi de punct ca să le diferențiem”, spune Dorin Popa, vicepreședintele ADAR și cel ce a prezidat juriul concursului ”Povești cu vinuri românești”.


Un alt lucru demn de remarcat este faptul că trei dintre finaliștii de anul trecut au reușit și de această dată să se califice în marea finală națională. La categoria vinurilor albe, se vor lupta la Sibiu pentru marele premiu un Kerner, sec, din 2015, produs de Castel Vinum, un Traminer roz, sec, din 2014, produs de SCDVV Blaj și un Chardonnay, sec, din 2015, provenit de la Crama La Salina.

Toate vinurile rose calificate în finala de la Sibiu au fost produse în 2016. Juriul a apreciat cu note foarte apropiate cupajul de Cabernet Sauvignon Merlot, sec, produs de Crama Corbuț, Cadarca de la Dobra Wines și un Cuvee obținut de Elite Wine.


Deși anul trecut condițiile climatice au fost destul de vitrege pentru viticultori, pentru vinurile rose a fost chiar un avantaj, așa cum explică vicepreședintele ADAR. ”Anul trecut a fost unul cu probleme pentru vinurile roșii. A plouat mult, în perioada de cules via, dar acesta poate fi un avantaj pentru rose, pentru că poți culege mai repede strugurii roșii, trebuie și aciditate. Probele de rose au fost opțiuni de vinificare. Uneori nu ai condiții pentru a obține un vin roșu și atunci poți face un rose, mai ales dacă ai foarte multe ploi. Nu mai stai, îl recoltezi, pentru că apoi apar bolile viței de vie , mana, făinarea sau, mai trist, putregaiul strugurilor”, explică oenologul.

Surprinzător, poate cel mai bine s-au prezentat vinurile roșii. ”Este foarte interesant, pentru că, până acum, în Transilvania nu erau soiuri roșii de calitate. Climatic, nu aveau condiții. Este clar și un efect al încălzirii globale, iar acum avem Merlot, Cabernet, de exemplu în zone nordice, unde pui harta în cui. În Utda, de exemplu, pe vremuri erau doar soiuri albe”, explică Dorin Popa.


Cele mai bune soiuri desemnate de juriu să participe în finala de la Sibiu au fost toate seci și cu anul de proveniență 2015: Pinot Noir, produs de Crama La Salina, cupaj Shiraj Cabernet Merlot, obținut de II Moica Ioan și o Fetească Neagră provenită de la Crama Corbuț.

Cele 36 de vinuri calificate vor fi din nou evaluate de juriul ADAR pe 10 mai, la Sibiu, în cadrul marii finale naționale a concursului BASF ”Povești cu vinuri românești”. Cei trei mari câștigători ai categoriilor de vinuri roșii, rose și albe vor pleca acasă cu premii de 6.218 euro fiecare, constând într-un publireportaj la Agro TV și, la alegere, servicii de promovare a afacerii sau utilaje pentru aplicarea tratamentelor viței de vie. ”Pe parcursul acestui eveniment am descoperit oameni care fac viticultură și produc vinuri de calitate ca hobby, dar își dau seama că este totuși nevoie de un reper, de o ștachetă ridicată la un anumit nivel pentru cei care doresc rezultate bune. Iar prin acest proiect realizat în colaborare cu Asociația Degustătorilor Autorizați din România, compania BASF se apropie de micii viticultori și le dă ocazia să facă un pas înainte spre consumatori”, a declarat Robert Băicoianu.

Mergi sus