Ultima etapă regională a concursului ”Povești cu vinuri românești” s-a încheiat. Ce vinuri s-au calificat in marea finală

BASF oferă trei kituri de promovare, în valoare de 5.000 de euro fiecare

Ultima ediție regională a concursului ”Povești cu vinuri românești” a fost un succes deplin. Concursul adresat viticultorilor mici și mijlocii este organizat de BASF, cu sprijinul Asociației Degustătorilor Autorizați din România. Zeci de participanți și-au înscris cele mai bune vinuri roșii, albe și roze la cea de-a patra etapă regională, care a avut loc la Cramele Recaș.


Nu mai puțin de 87 de probe au fost înscrise la concursul care a atras viticultorii cu suprafețe de sub 100 de hectare din Transilvania și Banat. ”Juriul a fost pur și simplu asaltat. Nu ne așteptam să avem atât de multe probe înscrise, având în vedere faptul că este prima ediție a concursului”, a spus reprezentantul BASF, Adela Savin.


Unii dintre cei mai cunoscuți specialiști oenologi au compus juriul prezidat de Dorin Popa, prim vicepreședintele ADAR. Membrii juriului au apreciat și au punctat calitățile vinurilor înscrise de fermieri, precum buchetul, gustul, aspectul și calitatea. De data aceasta, vinurile seci au fost în prim-plan. În urma jurizării, etapa de la Recaș a concursului BASF ”Povești cu vinuri românești” a stabilit lista celor nouă finaliști care vor reprezenta zona de vest a țării în finala de la Alba Iulia.

Vinurile selectate pentru marea finală sunt:

  • Vinuri albe
    • Sauvignon Blanc, sec, 2015 (Il Moica Ioan, Thesaurus)
    • Mustoasă de Maderat, sec, 2015 (Piv Paven Ilarie)
    • Muscat Ottonel, sec, 2015 (Obsesia SRL)
  • Vinuri roze
    • Sauvignon & Fetească Neagră & Burgund Mare & Cadarca & Merlot, sec, 2015 (Elite Wine SRL)
    • Pinot Grigio, sec, 2015 (Agro Vitis Vinifera)
    • Cadarca Rose, sec, 2015 (Instal Roland SRL)
  • Vinuri roșii
    • Merlot, sec, 2015 (Cornel Rab)
    • Cabernet Sauvignon Barique, sec, 2014 (Instal Roland SRL)
    • Feteasca Neagră & Cabernet & Merlot, sec, 2014 (Dan Corbuț)

Pe lângă spectacolul vinurilor, participanții de la evenimentul desfășurat la Cramele Recaș au beneficiat și de expertiza invitatului special, Dr. Mauro Nosi, Market Approach Manager BASF pentru Toscana. Acesta le-a prezentat viticultorilor români cele mai noi tehnologii folosite de BASF pentru protecția culturii de viță de vie în Italia. Dr. Nosi a dat drept exemplu regiunea Toscana, cea mai faimoasă zona viticolă din Italia.


Tot în Toscana, compania BASF a obținut rezultate superioare în loturile experimentale. Dat fiind importanța vitală a regiunii pentru producția mondială de vin, Mauro Nosi le-a expus fermierilor români și tehnologiile inovatoare de combatere a manei sau a făinării la vița de vie, dar și cel mai nou plan de protecție a plantelor, aplicat de BASF în Italia. În cadrul ultimei etape regionale, viticultorii mici și mijlocii din Transilvania care au participat la concurs, au aflat poveștile interesante ale vinurilor produse de gazdele evenimentului, Cramele Recaș.

Marea finală va avea loc pe 18 mai


Concursul BASF ”Povești cu vinuri românești„ a ajuns astfel la următoarea fază. Cele patru etape regionale s-au încheiat. În urma acestora, oenologii care au jurizat probele au ales 36 de vinuri finaliste. Mai exact, juriul a selectat în cadrul fiecărei etape câte trei vinuri finaliste, pentru fiecare categorie: alb, roșu, roze.


Tot ce mai rămâne de făcut pentru viticultorii ale căror vinuri au ajuns în finală este să trimită probele de vin pentru marea jurizare. Finala va avea loc la Alba Iulia, pe 18 mai, iar juriul va fi format din cei mai buni specialiști oenologi care sunt membri ai Asociației Degustătorilor Autorizați din România.


Finaliștii concurează pentru un premiu pe măsură. Compania BASF pune la bătaie 3 kit-uri de promovare a afacerii, în valoare de 5.000 de euro fiecare. Câștigătorul fiecărei categorii va primi un kit de promovare a afacerii sale viticole și va putea opta pentru: crearea unui pachet de identitate, crearea unui magazin online, unde să-și poată vinde vinurile sau închirierea unui spațiu de expoziție pentru vinuri, în Mall Promenada, din București.

Mergi sus