6 pași prin care să utilizezi corect și rațional fungicidele

Care sunt măsurile prin care poți gestiona eficient controlul bolilor și apariția rezistenței la fungicide

Culturile de cereale sunt frecvent afectate de o serie de agenți patogeni care produc pagube însemnate. Fermierii investesc timp, efort și resurse în combaterea bolilor la cereale, însă, de multe ori, reușesc doar să limiteze efectele negative ale atacurilor. Un alt pericol de care trebuie să țină cont este managementul rezistenței, pentru a evita apariția unor tulpini asupra cărora acțiunea fungicidelor actuale să nu mai aibă efect.

Cei mai răspândiți agenți patogeni ai plantelor de cereale sunt:

  • Pseudocercosporella herpatrichoides - Pătarea in ochi a bazei tulpinii
  • Cochlibolus sativum – Putrezirea rădăcinilor
  • Erysiphe graminis – Făinarea
  • Septoria tritici - Septorioza frunzelor
  • Septoria nodorum - Septorioza spicelor
  • Puccinia recondita - Rugina brună
  • Puccinia striiformis - Rugina galbenă
  • Fuzarium spp - Fuzarioza

Ce măsuri poți lua pentru a gestiona controlul bolilor la culturile de cereale și apariția rezistenței la fungicide:

  • În primul rând, folosește fungicide și soiuri de cereale rezistente la boli. Dar nu uita nici de sistemele și tehnicile agronomice specifice pentru a preveni apariția acestor boli.
  • Aplică produsele fungicide la momentul potrivit și în doza corectă, recomandată de producător. Aceste aspecte sunt critice pentru obținerea unui bun control al bolilor din cultura de cereale.
  • Foarte important este să cunoști agentul patogen pentru care vrei să efectuezi tratamentul. Documentează-te asupra modului său de dezvoltare, nivelului de expunere la fungicide, substanțele active necesare pentru controlul acestuia, în special cantitatea de substanță activă necesară și efectele sale. Toate acestea te vor ajuta să eviți riscul de a te confrunta cu dezvoltarea unor forme de rezistență patologică.
  • O altă măsură importantă este să utilizezi fungicide eficiente, cu diferite moduri de acțiune, în amestec sau alternativ. Motivul este că, procedând în acest mod, eviți dezvoltarea unor ciuperci rezistente la acțiunea fungicidului.

Odată dezvoltată rezistența la fungicid, fermierul va pierde posibilitatea de a folosi cu eficacitate respectivul produs pentru protecția plantelor. Dezvoltarea unui produs fungicid, de exemplu, poate dura chiar și 10 ani, timp în care companiile producătoare efectuează cercetări și numeroase teste pentru siguranță. Dacă, prin folosirea necorespunzătoare a fungicidelor, fermierii determină apariția unor tulpini rezistente, nu doar se pierd instrumente importante în controlul bolilor, ci se poate ajunge inclusiv în situația în care culturile să rămână efectiv neprotejate, în lipsa unor noi produse.

  • Monitorizează în mod frecvent culturile de cereale, pentru a depista agenții patogeni și efectuează tratamentele preventiv, înainte ca infecțiile să se răspândească sau să crească în intensitate.
  • Evită trecerile repetate cu același produs sau cu un produs care are același mod de acțiune. Expunerile repetate la aceeași substanță activă cresc exponențial riscul de dezvoltare a rezistenței agentului patogen. De asemenea, nu uita să efectuezi corect rotația culturilor, una dintre măsurile agrotehnice de bază în controlul bolilor și agenților patogeni.

Acestea sunt doar câteva dintre măsurile care îți pot ușura munca și te pot ajuta să gestionezi eficient controlul bolilor. Respectând aceste măsuri, BASF vine în ajutorul tău cu o serie de fungicide care au drept scop controlul și combaterea cât mai eficientă a bolilor la cereale păioase.

Capalo® este unul dintre produsele de top ale BASF, un fungicid de înaltă clasă, care combină trei substanțe active: metrafenonă, fenpropimorf și epoxiconazol. Astfel, fungicidul Capalo® asigură un control eficient și de lung durată asupra principalelor boli din culturile de cereale.

Doza de aplicare este de 1 l/ha la grâu și orz, pentru combaterea făinării, septoriozei și a ruginilor . Pentru controlul fuzariozei, doza omologată este de 1,5 l/ha. BASF recomandă fungicidul Capalo® ca prim tratament pentru fermierii care doresc un control deosebit asupra făinării și septoriozei cerealelor.

Modul de acțiune al fungicidului Capalo®

Făinarea este o ciupercă ectoparazită care, în majoritatea cazurilor se instalează la suprafața sistemului foliar. Mai bine spus, este o ciupercă de suprafață, unde se dezvoltă și cauzează leziuni prin extinderea acesteia pe tot limbul foliar, chiar și pe tulpină, în cazul infecțiilor puternice.

Fungicidul pentru cereale Capalo® este diferit față de majoritatea produselor. Capalo® are o formulare unică, stick and stay, adică aderă la suprafața foliară, unde creează un strat de protecție, oprind astfel formarea și dezvoltarea sporilor care se pot poziționa pe frunze. Sinergia celor două substanțe active (metrafenona și fenpropimorf) din fungicidul Capalo® au atât efect preventiv, cât și curativ asupra făinării cerealelor. Totodată, Capalo® are efect și asupra bolilor tulpinii și rădăcinii, precum pătarea în ochi a tulpinii sau putrezirea rădăcinilor. Cea de-a treia substanță activă, epoxiconazolul, asigură și controlul eficient asupra septoriozei și ruginilor. Putem spune astfel că fungicidul Capalo®, de la BASF, este un produs complet, cu trei substanțe diferite, cu trei moduri de acțiune, capabil să combată eficient o gamă largă de agenți patogeni.

Tango® Super este un fungicid cu o performanță foarte bună în controlul bolilor la cereale. Doza omologată este de 0,75 l/ha la culturile de grâu și orz. Prin combinarea a două substanțe active, cu mecanisme diferite de acțiune, fungicidul Tango® Super previne și combate principalele boli din culturile de cereale. Recomandarea BASF este ca Tango® Super să fie utilizat ca prim tratament la cultura de cereale.

Modul de acțiune al fungicidului Tango® Super

Produsul este un fungicid compus din două substanțe active: fenpropimorf și epoxiconazol. Prima substanță activă face parte din clasa morfolinelor. Fenpropimorful asigură o sistemie locală, inhibă respirația ciupercii și combate astfel făinarea cerealelor, septorioza cerealelor sau ruginile. Cea de-a doua substanță activă, epoxiconazolul, face parte din clasa azolilor. De altfel, epoxiconazolul este unul dintre cei mai recenți azoli descoperiți. Principala funcție a sa este cea sistemică. Epoxiconazolul pătrunde în plantă și se deplasează pe distanțe mari, oprind dezvoltarea ciupercilor care produc infecții din interior. Epoxiconazolul are rol în combaterea infecțiilor cu Septoria, ruginile sau Fusarium spp.

Duett® Ultra este unul din cele mai cunoscute produse din portofoliul companiei BASF. Fungicidul pentru cereale îmbină două substanțe active: tiofanat-metil și epoxiconazol. Duett® Ultra se aplică la cultura de grâu și orz, în doza omologată de 0,5 l/ha.

Modul de acțiune al fungicidului Duett® Ultra

Acesta este un produs cu spectru larg de acțiune, cu două ingrediente active. Tiofanat-metil este o substanță activă din grupa benzimidazolilor, capabilă să combată o gamă largă de agenți patogeni, realizând o sistemie locală. Epoxiconazolul acționează sistemic la nivel enzimatic și blochează formarea sterolilor în plantă (sterolii au funcția de dezvoltare a pereților celulari ai ciupercii). Astfel, epoxiconazolul inhibă organele de dezvoltare a agenților patogeni. Duett® Ultra este un fungicid sigur în controlul bolilor foliare sau ale spicului la cultura de grâu și orz.

Allegro® este un fungicid BASF care combate eficient principalele boli la cereale. Produsul are în componență două substanțe active: Kresoxim-metil și epoxiconazol. Tratamentul cu fungicid Allegro® se face în doza omologată de 0,75 l/ha la grâu, respectiv 1 l/ha la orz. Fungicidul pentru grâu și orz Allegro® asigură controlul de înaltă performanță asupra bolilor cerealelor. Recomandarea BASF este să fie folosit în tratamentul II pentru controlul bolilor foliare și ale spicului (făinarea, septorioza, rugina sau fuzarioza).

Modul de acțiune al fungicidului Allegro®

Kresoxim-metil este o substanță activă din clasa strobilurinelor. Acesta pătrunde translaminar în frunze și inhibă dezvoltarea ciupercii prin oprirea producției de energie. Puține substanțe din această clasă chimică au capacitatea de mobilitate și penetrare în plantă precum kresoxim-metilul. Acesta are o acțiune îndelungată de persistență în plantă între 10-21 de zile. De asemenea, efectele fiziologice dovedite prelungesc perioada de vegetație, asigurând efectul de înverzire, cu rezultate pozitive în obținerea unei producții optime, cantitativ și calitativ.


Ciprian Ionescu, reprezentant tehnic BASF - zona Est

Culturi similare

Mergi sus