Afidele, păduchii plantelor. De ce apar și cum îi combatem

Afidele atacă nenumărate tipuri de plante, de la cereale, la legume și flori, iar dacă nu sunt combătute în mod eficient, pot compromite în mare măsură producția. Află cum să combați atacul lor în mod eficient

Afidele atacă deopotrivă plante de pe culturi extinse, cât și grădini de mici dimensiuni, și chiar și plante în ghiveci, de interior. Vorbim, pe larg, despre acești dăunători în cele ce urmează.

  • Ce sunt afidele. Informații generale
  • Simptomele atacului și daunele provocate
  • Cum combatem afidele

Ce sunt afidele. Informații generale

Orice agricultor sau orice persoană pasionată de grădinărit a observat cel puțin o dată atacul afidelor, insectele de mici dimensiuni care atacă multiple tipuri de plante, de la culturi pe suprafețe mari - cereale, pomi fructiferi, legume - până la plante decorative, de apartament.

Cunoscute și sub numele de „păduchi de plante”, afidele sunt insecte hemiptere, adică au aparatul bucal în forma unei trompe (aparat bucal de înțepat și supt), prin care sug elemente nutritive din plante. Fac parte din familia Aphididae, care include câteva zeci de subfamilii.

Există nenumărate specii de afide, însă cele mai răspândite la noi sunt Myzus persicae, Hyalopterus pruni, Aphis gossypii,Aphis pomi,Macrosiphum avenae, Sitobion avenae, Metopolophium dirhodum, Rhopalosiphum padi etc.

Păduchii de plante adulți sunt, de regulă, verzi, roșii sau bruni, au, în funcție de specie, o lungime de cca. 1,5 mm și apar atât în forme înaripate, cât și neînaripate. În funcție de specie, corpul afidelor este alungit (la Macrosiphum avenae, de pildă) sau oval (Metopolophium dirhodum), abdomenele sunt întunecate sau deschise. Larvele se aseamănă de regulă cu insectele adulte.

Printre culturile pe care le atacă afidele se numără fasolea, mazărea, sfecla, plantele crucifere, curcubitaceele (castravete, pepene etc.), piersicul, mărul, cartoful, varza, roșiile, floarea-soarelui, grâul, etc.

Simptomele atacului și daunele provocate

Afidele se hrănesc cu seva plantelor. Ele înțeapă cu trompele lor celulele frunzei și sug seva, fapt ce duce la scăderea capacității plantei de a se dezvolta. În același timp, afidele pot transmite boli plantelor. Substanța zaharoasă pe care o lasă în urma lor poate conduce la o aglomerare a ciupercilor, atrage furnicile și duce la inhibarea schimbului gazos, afectând procesul de fotosinteză.

Atacul afidelor se poate observa cu ochiul liber, micile insecte fiind vizibile pe suprafața plantelor. De regulă, grupuri dense de afide se localizează în apropierea principalelor vase care transportă seva în plantă. Totodată, pe frunze apar pete și atrofieri, frunzele se înnegresc și se răsucesc, iar plantele se usucă. Adulții și larvele formează colonii care pot afecta frunzele, florile sau lăstarii.

Afidele excretă o substanță zaharoasă, care reprezintă un substrat potrivit pentru dezvoltarea unor agenți patogeni precum ciuperci care ulterior atacă planta (ex Alternaria).

Cum combatem afidele

Pentru că afidele consumă substanțele nutritive ale plantei și lasă în urmă un mediu propice pentru dezvoltarea bolilor, reprezintă o dublă amenințare, ce poate duce la compromiterea unei părți considerabile ale recoltei. Este, deci, o prioritate să combatem atacul afidelor cât mai devreme cu putință.

Tratamente chimice împotriva afidelor

Afidele pot fi combătute eficient cu ajutorul produselor sistemice de protecție a plantelor, dăunătorii preluând substanța activă împreună cu seva elaborată. În același timp, și mijloacele de contact dau rezultate bune. Printre produsele pe care le poți utiliza pentru a combate atacul afidelor se numără FASTAC® ACTIVE .

Este un insecticid piretroid de sinteză, rezistent la lumină, care combate adulții, larvele și ouăle mai multor tipuri de insecte dăunătoare, printre care și afidele. Acesta acționează atât prin contact, cât și prin ingestie. Combate afidele la culturile de fasole, grâu, secară, triticale, ovăz, orz. De asemenea, se poate aplica pentru combaterea altor dăunători la viță de vie, cartof, mazăre, varză, ridichi, lucernă, conifere. Tratamentul cu Fastac® Active este rezistent la precipitații, dacă soluția s-a uscat înainte de a începe să plouă.

Se recomandă aplicarea la apariția larvelor sau adulților, sau la depășirea pragului economic de dăunare, în funcție de dăunătorul țintă. Produsul ar trebui să fie aplicat astfel încât să se asigure acoperirea uniformă a plantelor cu soluție.

Afidele sunt dăunători aproape universali. Atacă aproape orice tip de plantă, iar dacă nu se acționează împotriva lor pot duce la daune importante. Din fericire, însă, atacul lor nu este foarte greu de combătut și nici nu trece neobservat, deoarece coloniile sunt vizibile. Cel mai important, atât pentru culturile pe suprafețe mari, cât și pentru grădini de mici dimensiuni, este să acționăm imediat ce afidele și-au făcut apariția, pentru ca insectele să nu aibă timp de înmulțire și să nu provoace pagube însemnate.

Ne puteți găsi de acum și pe Facebook!

Nu uita să dai like paginii noastre pentru a fi la curent cu ultimele știri, dar și pentru a afla sfaturi oferite de colegii noștri.

Accesează pagina
Mergi sus