Aedin Celzin: ”La Clearfield® Plus nu mai apare acel efect de îngălbenire a plantei de floare-soarelui”

Vezi ce spune fermierul despre noua tehnologie BASF pentru producții profitabile la cultura de floarea-soarelui

Aedin Celzin este unul dintre fermierii care cunosc importanța inovației în agricultură. Managerul fermei Micul Agricultor testează, cât poate de des, cele mai noi tehnologii inovatoare, atât în domeniul mecanizării, cât și în cel al produselor de protecție a plantelor.


Aflat în zona de sud-est a țării, Celzin cunoaște foarte bine problema menținerii sub control a buruienilor. De aceea folosește sistemul de producție Clearfield de câțiva ani. În 2016 a cultivat 300 de hectare de floarea soarelui. În urmă cu doi ani, în cadrul unui eveniment, l-a intrigat prezentarea unui nou sistem de producție pentru floarea-soarelui: Clearfield® Plus . S-a documentat temeinic, iar acum s-a hotărât să îl introducă în ferma sa.

”Voi pune 25 de hectare, pentru început. M-am îndreptat către Clearfield® Plus deoarece e o tehnologie mai nouă, sunt hibrizi mai noi. Sunt mai toleranți la erbicid și nu mai apare acel efect de îngălbenire asupra plantei de floarea-soarelui, nu mai e stresul atât de mare. Erbicidul Pulsar® 40 și adjuvantul Dash® HC îmi sunt cunoscute, dacă și hibrizii aceștia noi mă satisfac, atunci cu siguranță că voi merge doar pe Clearfield® Plus”, spune fermierul.


Județul Constanța se află în zona cu cea mai mare infestare cu Orobanche cumana. De aceea, Aedin a ales hibrizi Clearfield® Plus cu rezistență genetică la lupoaie, care să completeze combaterea chimică asigurată de erbicidul Pulsar® 40. ”Suntem într-una din zonele cu cea mai mare infestare. Avem probleme, în funcție de an. Sunt și pierderi, poate de 5%, dar pierderile mele sunt mici față de cele ale vecinilor, am știut cum să țin sub control Orobanche”, explică Celzin.

”La lupoaie trebuie să aplici strict doza recomandată, altfel nu se vede efectul. De aceea și încerc acum sistemul Clearfield® Plus. Hibrizii sunt mai toleranți la erbicid și am ales și un soi cu rezistență la lupoaie”, declară Celzin.


Dacă testul îl va mulțumi, fermierul promite că le va arăta și vecinilor săi beneficiile sistemului Clearfield® Plus la floarea soarelui. Îl va avantaja indirect să aibă în jurul său suprafețe curate, fără dăunători sau buruieni. ”Trebuie să ne adaptăm și noi, așa cum se adaptează bolile și dăunătorii, să ținem pasul cu tehnologia, să venim cu tratamente noi, cu erbicide noi. Eu deocamdată le țin sub control cu Pulsar® 40. Dar probabil, la sistemul Clearfield® Plus, și adjuvantul va avea un efect, erbicidul va adera mai bine pe buruieni”, mai spune fermierul.


Rezultatele obținute pot varia in funcție de condițiile meteorologice, temperatura la care sunt aplicate tratamentele de protecție a plantelor si utilajele de aplicare a acestor tratamente.

Mergi sus