Ce părere au fermierii despre erbicidul Biathlon® 4D. VIDEO

Vezi cum s-a comportat produsul în condiții dificile de aplicare

Erbicidul Biathlon® 4D este unul dintre cele mai bune instrumente prin care fermierii pot ține sub control infestarea cu buruieni dificile în cultura de păioase. Dar acesta nu e singurul avantaj al produsului creat de BASF. Mulți fermieri îl preferă pentru că fereastra de aplicare este foarte largă și, mai mult, le permite să intre în câmp indiferent de vreme, chiar și la temperaturi foarte scăzute, de 5-6°C.

În județul Bacău, la SC Comis SRL, Viorel Ilaș a aplicat produsul pentru a combate o buruiană-problemă, albăstrița. ”În ultimii ani am avut tarlale pe care s-a înmulțit Centaurea, sau albăstrița, cum îi zicem noi. Pentru asta, am ales produsul Biathlon® 4D, care controlează foarte bine anumite dicotiledonate. Aici mă refer la Centaurea, la pălămidă, la volbură sau hrișcă. Perioada foarte largă de aplicare a acestui erbicid ne-a determinat să îl folosim pe o suprafață destul de mare din cultura de grâu. Noi, fiind într-o zonă premontană, avem dimineți foarte reci, primăveri foarte reci. Biathlon® 4D, aplicându-se de la 5°C, putem interveni atunci când ne dorim cu erbicidarea în cultura de păioase.

Unul dintre avantajele pe care le are acest erbicid e compatibilitatea cu majoritatea îngrășămintelor foliare și a fungicidelor pe care le aplicăm odată cu erbicidarea, iar asta ne scutește de o lucrare în plus. Principalele buruieni-problemă în zona noastră sunt: turița, Centaurea, trei frați pătați, știrul pe anumite suprafețe. Turița, albăstrița și volbura ne puneau însă cele mai mari probleme. Volbura, de exemplu, apare puțin mai târziu, dar datorită plajei largi de aplicare a produsului Biathlon® 4D, putem spune că am găsit antidotul și pentru această buruiană. Recomand acest erbicid fermierilor care au probleme cu buruienile cu frunză lată, dar și datorită ferestrei foarte largi de aplicare a sa, atât ca temperatură, cât și ca stadiu de dezvoltare a culturii, pentru eficacitatea sa și, nu în ultimul rând, pentru raportul preț-calitate,” mai spune domnul Ilaș.

Cristian Ivan: ”Putem aplica Biathlon® 4D la temperaturi scăzute, chiar și în condiții grele”

Probleme cu îmburuienarea a avut și Cristian Ivan, în județul Călărași. ”Erbicidarea la grâu s-a făcut cu produsul BASF Biathlon® 4D. Erbicidul a lucrat foarte bine la noi în cultură. Principalele buruieni-problemă, pentru care am și folosit acest erbicid, au fost: turița, Veronica și samulastra de rapiță Clearfield. Un alt avantaj al erbicidului Biathlon® 4D este momentul aplicării. Putem aplica erbicidul foarte devreme, la temperaturi scăzute, în condiții grele, unde avem probleme cu îmburuienarea”, spune fermierul de la SC GUT SRL.

”Erbicidul Biathlon® 4D a intrat în fermă în urmă cu doi ani de zile. L-am aplicat într-o perioadă foarte grea, undeva la 4-5 grade Celsius în aer. A fost aplicat pe o solă foarte îmburuienată cu turiță. Am avut atunci condiții de umiditate ridicată, burniță, au fost toate problemele care ne împiedicat să aplicăm un alt erbicid. Drept urmare, acesta a fost momentul decisiv să introducem în fermă erbicidul Biathlon® 4D pe toată suprafața de păioase”, mai spune Cristian Ivan.

Marius Zărnescu: ”La o oră după aplicare am avut ploaie, dar Biathlon® 4D nu a fost doar ok, ci super ok”

Tot în județul Călărași, dar la SC Agromec Vlad Țepeș SRL, Marius Zărnescu explică motivele pentru care preferă erbicidul Biathlon® 4D. ”Începând de acum doi ani, folosim un produs de la BASF, erbicidul Biathlon® 4D. Îl folosim, cum să vă zic eu, în ”mustul iernii”, pentru că îmi place să spun asta. Noi îl folosim chiar de la primele apariții ale buruienilor aflate în stadiul de rozetă. L-am aplicat prima dată chiar la începutul lunii martie, când temperaturile erau între 5-6°C. Vreau să vă spun că la o oră și ceva după aplicare am avut și ploaie pe o suprafață. Dar erbicidul Biathlon® nu a fost doar ok, a fost super ok. Buruienile care ne creează cele mai multe probleme sunt turița, muștarul sălbatic și macul, însă Biathlon® le-a rezolvat nu bine, ci foarte bine”, povestește Marius Zărnescu.

Dumitru Manole: ”Biathlon® 4D nu e meteo-dependent, ceea ce înseamnă că pot să îl aplic și la 3°C”

În zone precum sud-estul țării, schimbările climatice, mai ales toamnele lungi și călduroase, le pun probleme fermierilor. Dumitru Manole, reprezentantul societății SC Sport-Agra SRL, din Amzacea, a obținut rezultate excelente cu Biathlon® 4D. ”Avem o suprafață de 820 de hectare. Domnule, ce mă bucură pe mine: acest erbicid, Biathlon® 4D, un amestec de tritosulfuron cu florasulam, aplicat într-o doză de 70 g/ha, a avut rezultate deosebite. Cele două substanțe active mai au și un alt avantaj pentru noi: Acest produs nu ține seama de temperatură. Avem câteodată toamne mai lungi, când vegetația merge inclusiv în cursul lunii decembrie, chiar și ianuarie. Asta e, trăim schimbările climatice din zona asta de sud-est a României.

În această situație am posibilitatea să aplic acest produs cu succes și să reduc competiția dintre plantele de cultură și buruieni. Mai mult, efectul nu dispare nici dacă vine o ploaie la doar o oră după aplicare. Iar asta este foarte important, pe lângă controlul majorității buruienilor existente în cultura de cereale păioase. În plus, Biathlon® 4D nu e meteo-dependent, ceea ce înseamnă că pot să îl aplic și la 3°C”, declară domnul Manole.

Radu Moț: ”Biathlon® 4D a avut un efect foarte bun, noi am fost foarte mulțumiți, iar raportul preț-calitate a fost excelent”

În cealaltă parte a țării, în Bihor, Radu Moț s-a confruntat cu o buruiană cunoscută de mulți fermieri, Veronica. ”Pierderile pe care le înregistrăm prin neerbicidarea la timp pot ajunge și la 20-25%. Am folosit produsul Biathlon® 4D pe toată cultura de grâu, anul trecut. Am aplicat erbicidul în doza de 50 de grame pe hectar. Pentru noi, fereastra de aplicare este foarte importantă în alegerea unui erbicid. Faptul că am putut erbicida foarte devreme cu Biathlon® 4D a fost un mare plus pentru noi, atât la producție, cât și la calitate. Mai mult, am putut aplica erbicidul la temperaturi începând cu 5 grade Celsius.

De asemenea, am aplicat produsul Biathlon® 4D în tanc mix cu primul tratament la grâu și nu am avut nicio problemă de compatibilitate. L-am aplicat pe o suprafață mai mică, cam de 50 de hectare, unde aveam probleme mari cu Veronica, după care m-am convins că produsul e foarte bun și l-am aplicat pe toată suprafața ulterior. Noi aveam probleme mari cu Veronica. Știind că e omologat pentru combaterea acestei buruieni, l-am încercat, să vedem ce efect are. A avut un efect foarte bun, noi am fost foarte mulțumiți, iar raportul preț-calitate a fost excelent”, spune fermierul orădean.

Produse BASF recomandate

Mergi sus