”Ferma perfectă ține și de factorul uman. Pentru asta e nevoie ca oamenii să vină cu plăcere la muncă”

Laurențiu Sarcină cultivă în Timiș rapiță de 9 ani. De curând, a câștigat concursul BASF pentru cel mai curat câmp de rapiță. Am stat de vorbă cu el pentru a vedea care sunt provocările cu care se confruntă un fermier în Banat.

La 42 de ani, Laurențiu Sarcină a văzut multe. Cu toate astea, nu se consideră nici pe departe expert în agricultură și spune că are în permanență de învățat, în special de la fermierii mai în vârstă. Agronomul are însă și un motto după care se ghidează: ”În general, câmpul îți spune de ce are nevoie”.

Recent, ferma Columirom din Comloșu Mare, în județul Timiș, a câștigat concursul BASF pentru fermierii care cultivă rapiță Clearfield® . Reprezentantul acesteia, domnul Sarcină, ne-a demonstrat că ferma sa are cel mai curat câmp de rapiță și a câștigat marele premiu, 20 de litri de fungicid PICTOR® pentru rapiță, în valoare de 10.200 de lei. Am vrut să aflăm de la el care sunt cele mai mari provocări cu care se confruntă și cum l-au ajutat produsele BASF să obțină recolte profitabile.

Domnule Sarcină, cum ați reușit să faceți câmpul de rapiță să arate așa?

Eu îmi câștig pâinea cultivând cereale, inclusiv rapiță. Normal, atunci când am o cultură bună, înseamnă că îmi fac treaba bine. Totodată, asta înseamnă că ar trebui să fie și un profit pe măsură. Am câștigat concursul BASF pentru că am folosit tehnologia Clearfield® și Link către_CLERANDA® , care ține rapița curată.

Vă spun și ce mi-aș dori. Din 1.000 de hectare, cultivăm rapiță pe 200. La cum arată culturile acum, îmi doresc să obțin cel puțin 3.500 kg/ha, dar asta depinde de mulți factori, în special de cei climatici, dacă ar fi să discutăm. Încercăm ă pornim cu dreptul, ca să putem face lucrurile cum trebuie. Asta, dacă avem și puțin noroc.

E doar o chestiune de noroc?

Noi, ca fermieri, încercăm să facem tehnologia cea mai bună. Acesta e factorul care ține de noi. Fermierii își asumă însă și niște riscuri, pentru că vremea nu ține întotdeauna cu ei. Când vrei să folosești tehnologie performantă ai costuri destul de mari. Până acum însă a funcționat. Bine, am avut ajutor și din partea celui de sus și când spun asta, mă refer la vreme.

În județul Timiș, în Arad, în Bihor chiar se face agricultură intensiv, dar din cauza faptului că nu avem surse de apă, nu putem iriga și suntem cam la mâna vremii. Asta e realitatea. De asta, în general, fermierii socotesc tot timpul cum să își împartă riscurile pe culturile de toamnă și primăvară. Fiecare o face după experiență și cunoștințe.

Înțelegem că ați avut parte de ceva provocări anul trecut…

Principalele provocări au ținut de vreme, anul trecut. Am avut o vară foarte secetoasă și foarte fierbinte. Nu doar că nu au fost ploi, dar au fost și temperaturi ridicate. Bine, acum trebuie să recunosc că practic, seceta a intervenit mai târziu pentru cultura de rapiță și nu a afectat-o în foarte mare măsură. În schimb, porumbul, soia și floarea soarelui au fost afectate mai mult.

Nu prea am reușit să limităm efectele factorilor climatici, având în vedere că noi suntem în zona de vest a țării, unde cel mai mare curs de apă e la 30 de kilometri. La noi nu se pune problema irigațiilor, pentru că nu avem sursă de apă. Aici aș fi de acord și cu un fond mutual, dar poate la nivel zonal. Factorii climatici acționează în mod diferit, chiar și în același județ. Ține foarte mult de experiența și cunoștințele fermierilor, ca să le faci față.

Cum v-au ajutat produsele BASF, atunci?

Pentru mine, produsele BASF au făcut diferența. Culturile mele au nevoie de substanțe active eficiente, care se regăsesc doar în portofoliul BASF. Boscalid, de exemplu, se regăsește doar în fungicidul PICTOR®, epoxiconazolul care se regăsește în OPERA® sau DUETT® ULTRA, TANGO® SUPER . Produsele BASF sunt produse de calitate pe care te poți baza. Referitor la rapiță, vorbim de CLERANDA®, erbicidele pentru culturile Clearfield®. Personal, eu văd că ajută foarte mult și celelalte culturi din rotație. Doar că discutăm despre tratamente și, în general, acestea trebuie folosite cu atenție, trebuie să cunoști bine rostul lor. Când faci un anumit tratament, trebuie să știi ce ai de făcut și când înființezi cultura următoare. Bine, bănuiesc că toți fermierii fac asta. Nu pun eu roata la căruță. Eu sunt tânăr și văd că am foarte multe de învățat de la vecini.

Dar altfel cum vă mențineți la zi cu noutățile din agricultură?

Încerc să mă informez mereu. Iar informațiile noi le obțin prin abonamente la revistele de specialitate, prin apartenența la anumite organizații sau asociații profesionale și, bineînțeles, participând la simpozioane. Chiar luna trecută, colegul meu a câștigat la simpozionul BASF de la Timișoara concursul de cultură agricolă ”Cel mai bogat fermier” și a primit un pachet de erbicid Clearfield® pentru 8 hectare.

Apropo de premii, ce părere aveți despre fungicidul Pictor®?

La noi în fermă, la Columirom, fungicidul Pictor® e nelipsit la cultura de rapiță, cred că de 8 ani. După ce l-am folosit prima dată am văzut că, într-adevăr, merită tratamentul cu fungicid Pictor® pentru modul său de acțiune. Se vede în urma lui că practic toată planta se bucură de tratamentul cu Pictor®, rămâne verde o perioadă mai îndelungată, beneficiază de efectul ”stay-green”. Acum, de fiecare dată când punem rapiță folosim fungicidul Pictor®.

Cum arată ferma perfectă, în viziunea lui Laurențiu Sarcină?

Nu m-am gândit la asta. Pot spune că cei care lucrează acolo ar trebui să țină cu ferma, ca să se apropie de perfecțiune. Mă refer la factorul uman. Oamenii care lucrează în cadrul fermei să vină cu plăcere la muncă, să primească salariile pe care ei cred că le merită și atunci toată lumea e mulțumită. O fermă nu înseamnă doar automatizare, contează foarte mult și factorul uman, din punctul meu de vedere. Indiferent de cât de automatizată e ferma, dacă nu ai oameni pregătiți și care au dorință să lucreze, e degeaba. E foarte ușor să se strice toate automatizările. Așa, oamenii țin ferma. Dacă ar fi totuși să dau un sfat fermierilor e să asculte câmpul. În general, câmpul îți spune singur de ce are nevoie.

Mergi sus