Înființarea unei plantații pomicole cu fonduri europene

Ce sfaturi au experții pentru o investiție de succes în livezile de pomi fructiferi

În ultima perioadă am avut numeroase discuții cu potențiali investitori în domeniul pomiculturii, pe tema posibilității de a obține finanțări nerambursabile, fie că este vorba de reconversia unor suprafețe de livezi îmbătrânite, sau de înființarea unor plantații pomicole noi. Paleta de specii pomicole pentru care beneficiarii vor să realizeze investiții este destul de largă.


Se pot obține fonduri europene pentru înființarea livezilor de nuc, măr, păr, cireș dar și arbuști fructiferi: cătina, mur, afin sau chiar aronia și goji. Ultimele două sunt specii relativ noi din punct de vedere al plantațiilor comerciale. Deocamdată, fermierii tatonează aceste culturi pe suprafețe mai mici. Am observat însă un trend crescător în intenția de a înființa astfel de plantații.


De la ce trebuie să pornească un potențial investitor în pomicultură?


În primul rând, zona în care fermierul dorește să realizeze o astfel de investiție este deosebit de importantă. Succesul unei plantații de pomi fructiferi depinde și de factori precum nivelul temperaturilor (interes deosebit pentru frecvența temperaturilor minime) înregistrate în zona respectivă, nivelul de precipitații, gradul de înclinație sau denivelarea terenului. Toate aceste aspecte sunt esențiale, deoarece unele specii pomicole au cerințe diferite și chiar sunt sensibile la temperaturi negative sub -20°C (nucul, caisul, piersicul).


În al doilea rând, trebuie luate în calcul condițiile pedologice și agrochimice ale solului, unde se intenționează realizarea plantației. Este obligatorie efectuarea analizelor agrochimie și pedologice. În funcție de rezultatele analizelor și de recomandările prezentate de agronomi se pot alege: tipul de portaltoi, schema de fertilizare ce se va aplica (atât la fertilizarea de baza, cât și la cele din perioada de creștere și exploatare).


În sprijinul investitorilor există numeroase studii și materiale realizate la nivelul Ministerului Agriculturii, a instituțiilor de cercetare din rețeaua ASAS (Academia de Științe Agricole și Silvice) sau a unităților de învățământ superior agricol.


Ce trebuie să știi despre piața de desfacere a producției de fructe


Un element primordial de care pomicultorul ar trebui să țină cont este piața – cui și unde va vinde producția realizată. Valorificarea producției, cel puțin în acest moment, reprezintă un factor esențial pentru supraviețuirea și de asemenea pentru dezvoltarea sectorului pomicol în România.


De ce spun aceste lucruri? Poți să realizezi producții mari, de calitate superioară și să nu ai cui să vinzi, sau să vinzi cu un preț scăzut. Sau, mai poți să îți concentrezi eforturile pe o anumită nișă – clienți cu potențial mare de absorbție a producției realizate. Bineînțeles, e nevoie să închei contracte ferme și să realizezi valorificarea recoltei în cele mai bune condiții.


Este adevărat, trebuie să investești în partea de condiționare, ambalare, chiar și în facilități de depozitare. Datorită acestor aspecte, specii ca aronia, cătina sau goji au prins foarte bine în ultima perioadă, pentru că valorificarea producției realizate în aceste plantații se face fără nicio dificultate. Există cerere mare pe piața europeană și chiar în România, mai ales pentru plantațiile certificate ecologic.

Cum asiguri parametrii optimi de producție


În condițiile în care se urmărește atingerea potențialului biologic al soiurilor / hibrizilor aleși pentru înființarea unei plantații comerciale, este obligatoriu să realizam asigurarea parametrilor optimi de producție: instalarea unui sistem de irigare prin picurare (cu posibilitatea de fertirigare), sistem de susținere (după caz), plasă antigrindină etc.


De asemenea, aplicarea ultimelor tehnologii pentru tăierile de formare, de conducere sau de rodire asigură obținerea unor producții de calitate.


În comparație cu programarea 2007-2013, autoritățile intenționează ca prin Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020 (PNDR) să fie resuscitat interesul investițiilor în domeniul pomiculturii. Astfel a fost alocată în mod distinct, o măsură special destinată pomiculturii.


Este vorba de submăsura 4.1a - „Investiții în exploatații pomicole” prin care se pot finanța investițiile de tipul: înființare plantații pomicole, modernizare sau reconversie a plantațiilor îmbătrânite, investiții în facilități de procesare a producției pomicole, depozitare și comercializare (ca și obiect secundar al unui proiect).


Printr-un proiect de înființare plantație pomicolă se pot deconta cheltuielile cu pregătirea terenului, pichetare, plantare (inclusiv materialul săditor), sistem de susținere, sistem de irigație, împrejmuire. De asemenea, sunt eligibile cheltuielile cu achiziția de utilaje agricole specifice, mijloace de transport specializat, construcția de spații de depozitare și procesare a producției, magazin propriu de desfacere și valorificare.


Investițiile de înființare plantații pomicole sau de reconversie necesită un proiect de înființare a plantației – acesta se avizează de către Institutul de Cercetare Dezvoltare pentru Pomicultură Mărăcineni, sau de unitățile de cercetare – dezvoltare preluate de instituțiile de învățământ superior, conform unor propuneri a Ministerului Agriculturii, de modificare a Legii Pomiculturii.


Procentul de finanțare este între 50% și 90%, cu îndeplinirea condițiilor prevăzute în Ghidul solicitantului. Pentru cei interesați se poate parcurge un ghid practic pentru pomicultura pus la dispoziție de Ministerul Agriculturii.


Ghidul Solicitantului, precum și formularele aferente cererii de finanțare pot suferi modificări din cauza actualizărilor legislative naționale și europene sau procedurale, dar puteți găsi variantele actualizate pe site-ul AFIR .

Ovidiu Petra are 12 ani de experiență în consultanța pentru fondurile europene. Înainte de aceasta, este un fin cunoscător al agriculturii și al nevoilor fermierilor români. A absolvit Facultatatea de Horticultură din cadrul USAMV și are un master în domeniul managementului calității produselor horti-viticole. Este specializat în implementarea proiectelor, asigurând managementul derulării investițiilor pentru beneficiarii fondurilor SAPARD, FEADR, POR, POS CCE. Ovidiu s-a alăturat echipei TDP Partners din septembrie 2013 unde este responsabil cu implementarea proiectelor finanțate din FEADR si fonduri structurale.



Ovidiu Petra

Consultant în Management

TDP PARTNERS SRL

Str. Luminei nr. 2A, Etaj 1, Sector 2, 020596 Bucuresti, Tel: 031.438.2576, Fax: 031.817.6393

www.tdppartners.ro

Culturi similare

Mergi sus