Peste 1.100 de fermieri au luat parte la primele simpozioane de iarnă BASF - VIDEO

Caravana BASF continuă turul național. Ultima oprire va fi la Iași, pe 13 februarie

Seria de simpozioane de iarnă organizate de BASF se bucură de un mare succes. Nu mai puțin de 1.170 de fermieri au văzut, în premieră, noutățile expuse de companie în cadrul primelor patru evenimente de acest gen. Simpozioanele de iarnă BASF au debutat cu evenimentul de la Constanța, fiind urmate de Călărași, Giurgiu și Brăila.

Campania de iarnă BASF poartă amprenta unui nou concept: Elita Campionilor în Agribusiness, menit să recunoască meritele celor care, prin meseria lor, hrănesc întreaga lume. ”Am vrut să aducem în atenția tuturor importanța meseriei de a fi fermier. Este o meserie foarte grea. Numai fermierii știu ce înseamnă să stai în arșiță, în ploaie, pe câmp, în praful combinei. BASF este de peste 100 de ani alături de fermieri. În România se împlinesc 50 de ani de când s-a deschis prima reprezentanță comercială a companiei. De aceea, vreau să le mulțumesc tuturor fermierilor care au încredere în noi, în produsele companiei”, au fost cuvintele de deschidere ale directorului de marketing BASF, Mircea Chetrone.

Fiecare dintre prezentările tehnice ale noilor produse și tehnologii lansate de BASF pentru sezonul 2018 este atent îmbinată într-o adevărată demonstrație cu caracter sportiv, paralela cu sportul rege fiind accentuată chiar de doi dintre cei mai cunoscuți foști jucători români: Gabi Balint și Bogdan Stelea. Deși au avut până acum legături cu domeniul cei doi au rămas impresionați de nivelul la care se situează fermierii români ce caută performanța în fiecare sezon. ”Eu credeam că cea mai importantă meserie din lume e cea de fotbalist. Până în momentul în care am luat contact cu BASF și am văzut ce înseamnă să fii fermier. Pot spune, acum, că vă port cel mai mare respect”, a sus Stelea, la începutul evenimentului de la Giurgiu.

PRIAXOR® EC – cel mai avansat fungicid pentru cereale, creat până acum de BASF

Concepute sub forma unei competiții sportive, cu toate elementele necesare – calificări, sferturi, semifinale, finale – prezentările din cadrul evenimentele de iarnă BASF s-au bucurat de aprecierea invitaților. Primul produs asupra căreia au insistat specialiștii BASF este Priaxor® EC, prezentat de Ana Maria Pascariu, crop manager BASF pentru cultura de cereale păioase și porumb. Priaxor® EC este, de altfel, cel mai avansat fungicid creat până acum de BASF, special pentru a face față tuturor provocărilor cu care se confruntă fermierii. Fungicidul Priaxor® EC are în componența sa o substanță complet nouă, fluxapiroxad și beneficiază și de efectele de vitalizare oferite de tehnologia AgCelence®. Astfel, rezultatele obținute în teste sunt excelente, loturile tratate cu Priaxor® EC oferind sporuri semnificative de recoltă și un control perfect asupra bolilor.

Efectele AgCelence® mențin mai multă vreme plantele verzi, față de alte produse de pe piață, crescând gradul de vitalitate și sănătate. Tehnologia AgCelence® se bazează pe acțiunea piraclostrobinului, cea mai eficientă strobilurină de pe piața românească. Suplimentar, fungicidul Priaxor® EC are efect preventiv și curativ, asigurând astfel producții generoase. Specialiști BASF recomandă aplicarea acestuia în doza omologată de 0,75 0 - 1 l/ha, de la începutul înfrățirii și până la înflorit, atât ca prim tratament, cât și ca tratamentul nr. 2. Printre bolile combătute cu succes de Priaxor® EC se numără, în primul rând: septorioza, sfâșierea frunzelor, făinarea, pătarea reticulară, rugina grâului, rugina orzului sau arsura frunzelor de orz.

SYSTIVA® 333 FS - primul fungicid foliar, aplicat odată cu tratamentul seminței

SYSTIVA® 333 FS este cel de-al doilea produs adus în lumina reflectoarelor de BASF. Este un fungicid nou pe piața din România, o soluție revoluționară, creată pentru a răspunde nevoilor fermierilor, dar mai ales pentru a fi independentă de vreme. Aceasta, deoarece SYSTIVA® 333 FS este primul fungicid cu acțiune foliară, aplicat odată cu tratamentul semințelor, ceea ce elimină complet dependența de factorii meteo, ce ar putea influența negativ atât momentul cât și parametrii primului tratament la cereale.

Formularea produsului este lichidă, iar compatibilitatea cu tratamentele de sămânță este excelentă. Pe lângă toate acestea, SYSTIVA® 333 FS beneficiază și de efectul de vitalizare AgCelence®, ceea ce înseamnă că plantele tratate cu SYSTIVA® 333 FS vor avea parametri superiori, implicit o valoare mai mare de vânzare pe piață. Soluția propusă fermierilor este una extrem de simplă, ce oferă atât posibilitatea îmbunătățirii managementului activităților în fermă, cât și timp prețios economisit.

Un calcul simplu, arată că aplicarea SYSTIVA® 333 FS oferă o economie de timp de cel puțin 4 zile (105 ore) la o suprafață de aproximativ 300 de hectare, fără să mai punem la socoteală costurile adiționale necesare pentru lucrări. Vorbim astfel de peste 100 de ore prețioase de muncă, ce pot fi folosite pentru celelalte culturi sau activități. Și beneficiile nu se opresc la economia de timp. Plantele tratate cu fungicidul SYSTIVA® 333 FS sunt protejate chiar de la început, având un start excelent, cu riscuri reduse. De aceea, loturile demonstrative BASF arată o diferență evidentă între parcelele tratate cu SYSTIVA® 333 FS și celelalte.

Cum acțiunea fungicidului începe din toamnă, cultura tratată cu SYSTIVA® 333 FS va avea parte de o vigoare foarte bună, ceea ce asigură o iernare sigură și un start excelent în primăvară. De asemenea, noul produs BASF oferă și o protecție de lungă durată, chiar de la începutul germinației, împotriva bolilor precum septorioza, făinarea, mucegaiul de zăpadă, pătarea reticulară sau arsura frunzelor de orz.

Primul fungicid cu acțiune foliară, aplicat direct pe semințe, SYSTIVA® 333 FS, va fi disponibil la vânzare începând din acest an, la toți distribuitorii produselor BASF din România. Balint nu a pierdut ocazia de a face o paralelă între inovațiile din domeniul agricol și sport: ”Și noi am fi dat, la vremea noastră, randament mult mai mare dacă ar fi existat sisteme inovatoare, ca softurile de analiză de acum. Noi ne uitam la televizor, atât. Nu puteai să vezi în ansamblu. Aceasta este SYSTIVA® 333 FS a fotbalului, această analiză”. Bineînțeles, Stelea nu a scăpat ocazia de a-și înțepa fostul rival: ”Dacă am fi avut și noi aceste inovații, probabil că Balint ar fi fost pe bancă, pentru că nu prea făcea faza defensivă”, a spus fostul portar al lui Dinamo, în aplauzele fermierilor.

REKORD™ MAX – O singură aplicare, zero buruieni în cultura de porumb

Nu doar noile produse au ajuns pe scena competiției BASF. Rând pe rând, erbicide precum Biathlon® 4D, Cleravo®, Akris®, Corum®, bine-cunoscutele fungicide Caramba® Turbo sau Pictor®, precum și noua achiziție de anul trecut, regulatorul de creștere pentru cereale Medax® Top și-au făcut intrarea pe scenă, iar specialiștii BASF au arătat că au toate calitățile necesare pentru a câștiga orice meci cu buruienile sau agenții patogeni din teren.

Dar, cum ”Elita campionilor în Agribusiness” este dedicat noilor staruri ale diviziei BASF pentru protecția plantelor, experții companiei nu au uitat de noul pachet de erbicidare pentru porumb, Rekord™ Max. Acesta înlocuiește varianta existentă, Rekord™. Un pachet Rekord™ Max pentru 5 hectare are în componență erbicidele Callam® (2 kg) și Samson® Extra 6 0D (3,5 litri), precum și adjuvantul Dash® HC (5 litri). Pachetul se aplică în postemergență, de la stadiul de 2-6 frunze ale plantei de porumb, ținând cont de stadiul de dezvoltare a buruienilor. Acțiunea acestuia duce la distrugerea tuturor buruienilor, dintr-o singură aplicare, fiind astfel cea mai favorabilă soluție pentru combaterea integrală a acestora.

Noul pachet Rekord™ Max are o eficacitate mult mai bună decât predecesorul său, dar și un preț mai bun. Soluția este completă pentru cultura de porumb, deoarece combină acțiunea a trei substanțe active, cu mod de acțiune sistemic, efectul total fiind îmbunătățit de adjuvant, pentru combaterea eficientă a tuturor buruienilor din cultură.

Primul component al pachetului, erbicidul Callam®, are o acțiune dublă, dată de tritosulfuron și dicamba. Prima substanță este una nouă, ce face parte din familia sufonilureicelor (HRAC B). Tritosulfuronul este absorbit în principal prin frunze, este translocat acro și bazipetal, are acțiune sistemică, fiind deosebit de eficient în cazul buruienilor tinere și a celor aflate în stadiul de creștere activă. Dicamba face parte din familia acizilor benzoici (HRAC O), perturbând procesul de creștere a-l buruienilor. Cele două substanțe active fac ca efectele Callam® să fie vizibile în doar 3-5 zile de la aplicare. Buruienile își opresc creșterea, își schimbă rapid culoare și dispar complet în aproximativ două săptămâni de la aplicare, în funcție de condițiile de mediu.

Cel de-al doilea erbicid din componența pachetului este Samson® Extra 6 OD. Acesta conține substanța activă nicosulfuron, are acțiune sistemică, spectru larg de combatere și totodată beneficiază de o selectivitate excelentă față de cultura de porumb. Primele simptome după aplicarea erbicidului Samson® Extra 6 OD se pot vedea la 7-14 zile, iar distrugerea buruienilor are loc complet în 20-25 de zile. Alături de celălalt erbicid dedicat culturii de porumb, Akris®, pachetul Rekord™ Max acoperă necesarul de protecție a culturii de porumb pentru întregul sezon.

HiCoat® Super Soy – cea mai nouă tehnologie pentru inocularea semințelor de soia

O altă noutate BASF, prezentată de data aceasta de Liviu Chira, crop manager pentru culturi oleaginoase în cadrul Diviziei de Protecție a Plantelor, BASF România, este inoculantul pentru soia HiCoat® Super Soy . BASF și companiile de semințe partenere au lansat împreună tehnologia de preinoculare la soia, adică inocularea se face cu mai mult timp înainte de semănat. Fermieri primesc astfel semințele gata bacterizate. Inoculantul se aplică în condiții sanitare riguros verificat, în stațiile de tratare, alături de un produs auxiliar - extender, ceea ce garantează înalta calitate a inoculării semințelor. Nemaifiind nevoie de inocularea din ziua semănatului, produsul aduce economii semnificative de timp dar și garanția că pe fiecare sămânță de soia se află cel puțin 100.000 de bacterii viabile fixatoare de azot.

PULSAR® PLUS – formulare nouă și eficacitate dovedită la cultura de floarea-soarelui

Finala competiției BASF, ”Elita campionilor în Agribusiness”, s-a dat pe terenul culturii de floarea-soarelui și a debutat cu o demonstrație live, pentru a arăta eficacitatea superioară a formulării noului erbicid Pulsar® Plus . Acesta face parte din sistemul de producție Clearfield® Plus pentru floarea soarelui. Comparativ cu o formulare generică de imazamox, Pulsar® Plus beneficiază de o aderență mult mai bună, precum și de o acoperire superioară a plantei. Acestea au fost evidențiate în fața fermierilor, folosind o lampă cu ultraviolete. S-a văzut astfel, clar, cum picăturile de Pulsar® Plus rămân pe suprafața frunzei și au un grad superior de dispersie și acoperire în momentul pulverizării.

Dar acestea nu sunt singurele avantaje ale noului erbicid pentru floarea-soarelui Pulsar® Plus. Aplicat la hibrizii calificați Clearfield® Plus, acesta maximizează potențialul de producție și oferă o flexibilitate mare atât în ceea ce privește doza, cât și momentul aplicării. De asemenea, toleranța la erbicid a hibrizilor Clearfield® Plus este mult mai mare, comparativ cu sistemul Clearfield®, plantele de floarea-soarelui dezvoltându-se normal după stropirea cu erbicidul Pulsar® Plus.

Totodată, Pulsar® Plus asigură combaterea robustă și de încredere a buruienilor, permițând fermierilor să își aleagă ușor strategia de combatere în funcție de condițiile din fermă. Comparativ cu precedentul erbicid din portofoliul BASF, Pulsar® Plus este și mai economic. Cei doi foști jucători nu au scăpat nici acum prilejul de a face o comparație cu fotbalul, asemănând noul erbicid BASF cu decarul echipei – vedeta, sau jucătorul de geniu, pe care te poți baza mereu. Pulsar® Plus e un fel de Messi. Știm că e important să ai un produs de încredere, cu care să mergi la sigur”, a completat Stelea.

RETENGO® - Fungicidul care asigură producții la volum maxim

Ultima finală din cadrul competiției a avut în prim plan fungicidul Retengo® . Noutate în oferta BASF din 2018, Retengo® este omologat pentru culturile de floarea-soarelui, porumb, grâu, orz, secară și triticale. Ca și celelalte fungicide lansate anul acesta, Retengo® beneficiază de efectele fiziologice AgCelence®, în același timp asigurând combaterea robustă a principalelor boli, precum: Phoma (pătarea neagră), Phomopsis (pătarea brună și frângerea tulpinilor), Alternaria (alternarioza) sau cu eficacitate moderată Sclerotinia (putregaiul alb).

Retengo® are o mobilitate translaminară în frunze și în același timp formează un depozit pe suprafața plantei putând asigura astfel o eficacitate de lungă durată, ceea ce poate aduce economii semnificative fermierilor. Recomandarea BASF este ca fungicidul Retengo® să fie aplicat preventiv, sau cel mult la apariția primelor simptome de boală. Bineînțeles, grație efectelor fiziologice, fungicidul Retengo® poate reduce și efectul unei secete ușoare asupra culturii. De asemenea, în urma testelor BASF, s-a stabilit că folosind fungicidul Retengo®, fermierii pot obține un spor semnificativ de producție, de la 9% la 15%, în funcție de doza folosită la hectar. Efectul de reducere a îmbătânirii premature contribuie și la îmbunătățirea calității semințelor, la o umplere mai bună a boabelor și toleranță mai mare la factorii de stres. Mai simplu spus, ”Retengo® este un apărător de nădejde al culturii de floarea-soarelui”, așa cum l-a caracterizat Balint.

Orice competiție trebuie să aibă și câștigători. De data aceasta, ei au fost fermierii. Cei mai bine pregătiți și mai rapizi au primit cadouri-surpriză, personalizate, din partea celor două vedete. "Ne bucurăm întotdeauna că, la simpozioanele noastre, fermierii vin cu drag, sala este mereu plină și sperăm să plece de aici cu impresii plăcute. Noi ar trebui să apreciem mult mai mult, atât fermierii, cât și sportivii noștri. Din nefericire, ni-i apreciază alții, înaintea noastră. Eu cred că acum, după ce am lansat această campanie, putem arăta tuturor că fermierii sunt importanți cu adevărat și există o paralelă, într-adevăr, între performanța din agricultură și cea sportivă. De altfel, dacă este să analizăm producțiile din ultimii ani, obținute în câmp, nu se poate să realizezi creșteri substanțiale ale producției, fără să apelezi la ultimele tehnologii. Fermierii sunt mult mai receptivi, mai interesați și așteaptă mereu soluții noi din partea noastră, ceea ce ne provoacă”, a declarat directorul de marketing BASF, Mircea Chetrone. Ultima oprire a Caravanei BASF va fi la Iași, pe 13 februarie. Agricultorii care doresc să participe la simpozioanele de iarnă BASF pot afla mai multe detalii accesând secțiunea ”Evenimente” sau prin intermediul reprezentanților zonali BASF.

Fii un fermier informat!

Serviciile mele: gestionează rapid și ușor abonările (email sau SMS). Vei primi astfel informații personalizate din partea noastră și vei avea partea de conținut premium.

Abonează-te acum

Produsele BASF

Descoperă gama de produse adaptate nevoilor tale

Listă produse
Mergi sus