Cum poți combate infestarea mixtă cu buruieni în cultura de porumb

Cele mai bune măsuri de protecție a investiției agricole

Ca fermier, ești preocupat de maximizarea profitului pe care ți-l poate aduce recolta de anul acesta. Supraveghezi îndeaproape lucrările agricole, investeşti în hibrizi de calitate, alegi momentul optim de semănare şi vrei să te asiguri că recolta din acest an are toate șansele să fie una de succes.

În cazul porumbului, situația e puțin mai delicată. Între tine și profitul pe care ți-l poate aduce o astfel de cultură stau de cele mai multe ori buruienile. Acestea concurează cu porumbul pentru resursele de apă, substanţe nutritive și, fără ajutorul acordat la momentul optim plantelor de cultură, te poți trezi cu o recoltă compromisă.

Controlul buruienilor e esențial încă de la început!

Combaterea buruienilor în stadiile timpurii de dezvoltare este crucială când țintești un profit maxim, aproape de potențialul biologic al hibrizilor de porumb folosiţi.

Un erbicid care are o fereastră mai largă de aplicare (de exemplu, în preemergenţă şi în postemergenţă timpurie) reprezintă un avantaj important pentru fermier deoarece buruienile în stadii avansate devin mai dificil de combătut, iar orice întârziere în aplicarea erbicidului duce la și mai multe pierderi de producție.

Una dintre cele mai bune soluții pentru combaterea buruienilor în preemergenţă sau în postemergenţa timpurie pentru cultura de porumb este erbicidul AKRIS® . AKRIS® combate cu eficiență dovedită și de lungă durată buruienile anuale monocotiledonate și dicotiledonate.

Aplicarea erbicidului AKRIS® se recomandă mai ales în situația de infestare mixtă cu buruieni. Erbicidul combină acțiunea a două substanțe active, dimetenamid-P (280g/l) și terbutilazină (250g/l). Acestea acționează în mod diferit şi beneficiază de o sinergie excelentă.

Cum acționează erbicidul AKRIS® pentru porumb

Dimetenamid-P are eficiență maximă împotriva gramineelor din sămânță, dar poate combate eficient și buruieni precum Solanum nigrum (zârna) sau Amaranthus spp. (știrul), prin inhibarea diviziunii celulare. Dimetenamid-P este absorbit de buruienile în curs de germinare prin radiculă, hipocotil și coleoptil. Solubilizarea, formarea peliculei și absorbția substanței active sunt favorizate de umiditatea din sol.

Cea de-a doua substanță activă din erbicidul , terbutilazina, este un inhibitor al fotosintezei și poate combate cu succes cele mai răspândite buruieni cu frunză lată. Substanța activă este absorbită de buruieni prin frunze și rădăcini. Amestecul celor două substanțe active face din erbicidul AKRIS® o armă eficientă și asigură eliminarea optimă a buruienilor pe întreaga perioadă de protecție, de până la 6 săptămâni după aplicare.

Pentru protecția culturii de porumb poți folosi erbicidul AKRIS® preemergent, la 1-5 zile după ce ai semănat, dar și postemergent timpuriu. În acest stadiu, porumbul trebuie să aibă 3-4 frunze, iar buruienile să fie în etapa timpurie de dezvoltare, de 2-3 frunze. Vei obține cele mai bune rezultate dacă terenul a fost bine pregătit înainte, iar umiditatea este suficientă.

Doza recomandată este de 2,5-3 l/ha preemergent sau postemergent timpuriu. Dozele maxime de 3,5-4 l/ha se aplică pe terenuri cu conţinut mai ridicat de humus şi/sau la infestări puternice cu buruieni.

Avantajele erbicidării porumbului cu AKRIS®, de la BASF:

  • O soluție foarte eficientă în condiţiile unei infestări mixte, cu buruieni anuale monocotiledonate și dicotiledonate
  • Erbicidul asigură un efect rezidual, capabil să oprească valul doi de buruieni
  • Fereastră largă de aplicare: se poate aplica preemergent sau postemergent timpuriu
  • Produsul are o solubilitate ridicată şi selectivitate excelentă pentru cultura de porumb.

AKRIS®: un erbicid mereu activ în combaterea buruienilor la cultura de porumb!

Mergi sus