BASF Agricultural Solutions România
Agricultură

Cum poți preveni și combate mai eficient mana viței de vie

20 apr. 2016

Poți aplica această soluție chiar dacă se anunță ploi

Mana viței de vie poate distruge complet o întreagă recoltă de struguri. E un adevărat coșmar pentru viticultorii care urmăresc nu doar calitatea, ci și profitul. Boala a fost introdusă în Europa în urmă cu mai mult de 130 de ani și de atunci s-a răspândit rapid. Vinul produs din strugurii mănați este de o calitate inferioară, cu multă aciditate și foarte puțin alcool.

Din fericire, există o soluție foarte simplă pentru combaterea manei din vița de vie: fungicidul Forum® Gold, de la BASF. Acesta asigură o eficacitate de 100% în cazul atacului de mană de pe frunza de viță de vie. Forum® Gold combate mana strugurilor cu o eficacitate de 99% în cazul ciorchinilor (pentru soiul Riesling). Fungicidul își păstrează calitățile chiar și în condiții meteo nefavorabile. Viticultorii nu trebuie să-și mai facă griji nici când plouă după aplicarea Forum® Gold, pentru că acesta are rezistență sporită la spălare.

Cum atacă mana vița de vie

Agentul dăunător (Plasmopara viticola) este o ciupercă. În momentul de față, este una dintre cele mai răspândite probleme cu care se confruntă fermierii ce cultivă viță de vie. Mana poate fi întâlnită cel mai des la soiurile de viță nobilă. Mana vitei de vie atacă absolut toate organele verzi ale plantei. Specialiștii o consideră una dintre cele mai păgubitoare boli la vița de vie, alături de putregaiul viței și de făinare.

Viticultorii trebuie să știe că tratamentul cu fungicid împotriva manei viței de vie trebuie făcut preventiv. Atunci când simptomele sunt deja vizibile, trebuie să știi că suprafața cu viță de vie afectată de mană poate fi și de 8-10 ori mai mare decât ce se observă.

Când se produce atacul manei la vița de vie

Atacul manei la vița de vie se poate produce la nivelul frunzelor, a lăstarilor, ciorchinilor, florilor și boabelor de struguri. Inițial, apar pete gălbui pe partea superioară a frunzelor de viță de vie. Trebuie spus că mana atacă vița de vie după ce frunzele au un diametru mai mare de 5-7 centimetri. Apoi, poate să apară și o pulbere albicioasă pe partea inferioară a frunzei de viță de vie. În cele din urmă, zona afectată se usucă.

Atunci când mana vitei de vie atacă ciorchinii, efectele sunt dramatice. Ciorchinii sunt acoperiți cu un puf alb. Dacă atacul are loc în stadiile tinere, florile se brunifică, iar ciorchinele se poate usca complet. Când atacul manei la vița de vie are loc după formarea boabelor, acesta are două stadii: Rot-Griș (boabele mici sunt acoperite cu puf alb și se brunifică) sau Rot-Brun (boabele mai dezvoltate se zbârcesc și devin brune, fără să mai fie acoperite de puful alb).

Cum poate fi prevenită mana viței de vie

Fiind printre cele mai des întâlnite boli ale viței de vie, mana trebuie prevenită prin folosirea mai multor măsuri fitosanitare și tehnice. Răspândirea agentului patogen poate fi limitată prin arături adânci și drenarea terenurilor. Combaterea la timp a buruienilor dintre rândurile cu viță de vie reduce umezeala și implicit unul dintre factorii favorizanți ai manei. Vița de vie trebuie legată, copilită și cârnită la timp. Tratamentele cu fungicide trebuie aplicate ținând cont de fenologia viței, biologia ciupercii Plasmopara viticola și datele meteorologice.

Tratamentul împotriva manei viței de vie

Viticultorii pot apela la o gamă largă de tratamente chimice pentru combaterea manei la vița de vie. Dintre acestea, recomandarea experților BASF este să se folosească Forum® Gold. Fungicidul combină două substanțe active: dimetomorf și ditianon. Acesta au proprietăți complementare și asigură un efect multisite, adică acționează asupra mai multor constituenți ai celulelor agentului patogen. Împreună, cele două substanțe asigură trei moduri de acțiune: preventiv, curativ și antisporulant.

Dimetomorful acționează sistemic translaminar. Substanța pătrunde adânc în plată și perturbă formarea peretelui celular al ciupercilor, le întrerupe ciclul de reproducere și suprimă răspândirea sporilor de Plasmopara viticola. A doua substanță activă, ditianonul, previne și inhibă germinarea sporilor și ajută la evitarea formării rezistenței la tratamentele cu fungicide. Împreună, cele două substanțe active din fungicidul Forum® Gold asigură viței de vie o protecție îndelungată și sporită, chiar și în condiții de presiune ridicată a manei asupra culturii de viță de vie.

Mai mult, fungicidul Forum® Gold este independent față de condițiile de mediu. Odată aplicat fungicid Forum® Gold la vița de vie, ditianonul din compoziția produsului formează un depozit la suprafața frunzelor de vie, care este mereu activat de precipitații și rouă.

Rezistența la spălare a fost demonstrată științific, în urma experimentelor de laborator. Astfel, în cazul în care la numai o oră după aplicarea fungicidului, cad 20 l/m2 de precipitații, Forum® Gold rămâne în vița de vie în proporție de peste 95%. Dacă precipitațiile sunt abundente, de 40 l/m2, fungicidul rămâne în proporție de aproximativ 94% în vie.

Cum se folosește fungicidul Forum® Gold

Viticultorii pot aplica fungicid Forum® Gold pentru a combate mana la vița de vie de la apariția celei de-a 5-a frunze și până când via intră în pârgă, între stadiile BBCH 15 și BBCH 73. Pe parcursul unui sezon se pot face maxim 3 tratamente cu Forum® Gold, la un interval de 10-12 zile.

Fungicidul BASF se va folosi în doză de 1,56 kg/ha. Volumul recomandat pentru soluția de fungicid este de 1.000 de litri la hectar, cu un timp de pauză de 35 de zile. Soluția se pregătește prin umplerea rezervorului cu apă până la jumătate, adăugarea granulelor de fungicid Forum® Gold, apoi completarea cu restul de apă și agitare. În general, Forum® Gold este miscibil cu alte fungicide, insecticide sau îngrășăminte foliare, dar este nevoie să se consulte tabelele de compatibilități.

Forum® Gold asigură protecția completă a viței de vie. Poate fi folosit atât pentru soiurile de struguri de vin, cât și pentru struguri de masă. Fungicidul nu are impact negativ asupra mustului pe timpul fermentării și nu afectează gustul vinului.

Mergi sus