Regulatorul de creștere Medax® Top – metoda unică prin care evitați pierderile cauzate de căderea plantelor

Medax® Top este singurul regulator de creștere de pe piața din România care dezvoltă și sistemul radicular

De multe ori, fermierii care cultivă cereale pe suprafețe mari ignoră posibilitatea apariției unei probleme care le poate reduce mult din recoltă și implicit din profit: căderea plantelor. Dacă apare fenomenul de cădere a plantelor de cereale, ”producția poate să scadă chiar până la 40%, în lipsa regulatorilor de creștere. Masa a 1.000 de boabe poate scădea cu 8-15%, scade și calitatea de panificație, costurile de recoltare cresc până la 50% și implicit cresc și costurile de uscare între 20% și 30%”, explică Ana Maria Pascariu, crop manager BASF pentru culturi de cereale și porumb.


Așa cum am arătat, importanța aplicării regulatorilor de creștere la cereale nu mai poate fi pusă în discuție. În țări precum Germania, Franța sau Marea Britanie, peste 80% din suprafețele cultivate cu grâu sunt deja tratate cu regulatori de creștere. Lucrurile nu stau la fel și în România, unde tehnologia regulatorilor de creștere este un concept nou și relativ necunoscut pentru fermieri.

În schimb, fermierii români încep să se confrunte din ce în ce mai des cu căderea plantelor. Factorii de risc care duc la căderea cerealelor sunt: soiul folosit, tipul de sol, cantitatea de azot, gradul de umiditate, vremea, precum și caracteristicile rădăcinii, tulpinii și spicului. Pe scurt, căderea plantelor poate să apară cel mai probabil după o perioadă îndelungată de vreme ploioasă, când umiditatea solului nu mai permite o ancorare suficientă a rădăcinii. Dacă punem la socoteală lungimea tulpinii și greutatea spicului îmbibat cu apă, este suficient puțin vânt pentru ca efectul de pârghie să provoace căderea plantei de la nivelul tulpinii sau la nivelul rădăcinii.

Soluția BASF: regulatorul de creștere Medax® Top

Problema căderii plantelor nu trebuie doar rezolvată ci, în primul rând, prevenită. De aceea, fermierii care vor să obțină recolte mari de cereale trebuie să preia controlul chiar de la început, prin folosirea unui regulator de creștere. BASF oferă soluția optimă pentru prevenirea căderii plantelor: regulatorul de creștere pentru cereale Medax® Top .

Acesta e singurul regulator de creștere prezent pe piața din România care dezvoltă totodată și sistemul radicular. Oferind o stabilitate mai mare plantelor, automat se reduc pierderile cauzate de cădere. Pe lângă acestea, se evită și alte probleme, precum cele legate de pregătirea patului germinativ, răspândirea bolilor, sau dezvoltarea samulastrei.

”Medax® Top are o fereastră flexibilă de aplicare. Produsul poate fi aplicat în stadii de vegetație diferite și este compatibil cu alte produse pentru protecția plantelor”, mai spune Ana Maria Pascariu. Aplicarea regulatorului de creștere împreună cu alte produse, în cadrul aceleiași treceri, oferă și avantajul unei economii importante de carburant pentru fermieri.

Cum acționează Medax® Top

Regulatorul de creștere Medax® Top, produs de BASF, are o formulare de tip suspensie concentrată. Cele două substanțe active, mepiquat clorură și prohexadion calciu se completează reciproc, acțiunea acestora fiind accentuată și de formularea patentată, care favorizează absorbția. Spre deosebire de compușii chimici similari, mepiquat clorură este o structură naturală, cu o formulare mult mai calitativă. Prohexadion calciu este activat la trecerea în apă, procesul fiind rapid, independent de vreme și condițiile de creștere, ceea ce reduce apariția culturilor neuniforme.

Prima substanță activă, mepiquat clorură, inhibă biosinteza giberelinelor în stadiile timpurii de dezvoltare, inhibă celulele de alungire, se absoarbe bine la nivelul frunzei și are o translocare sistemică. Cea de-a doua substanță activă a regulatorului de creștere Medax® Top, prohexadion calciu, completează acțiunea mepiquatului, inhibând biosinteza giberelinelor în stadiile târzii de dezvoltare stimulând într-un grad mai mare creșterea rădăcinii, având un efect aproape imediat și beneficiind de o translocare acropetală.

Care sunt beneficiile Medax® Top

Regulatorul de creștere Medax® Top este omologat la toate culturile de cereale păioase. Produsul beneficiază de o fereastră largă de aplicare. Se poate folosi de la începutul alungirii tulpinii și până la apariția frunzei stindard, în doza recomandată de 0,6 – 1 litru/ha. Produsul BASF funcționează independent de temperatură, astfel că poate fi aplicat începând de primăvara devreme, într-un interval de temperatură cuprins între 5°C – 20°C.

Folosind regulatorul Medax® Top la cereale, fermierii pot fi siguri că plantele din cultură vor căpăta rezistență crescută la cădere datorită consolidării puternice a sistemului radicular, reducerii semnificative a înălțimii tulpinilor și creșterii nivelului de substanță uscată, respectiv lignină din celulele tulpinilor. Efectul asupra tulpinii se traduce prin creșterea suprafeței pereților celulari și îngroșarea lor. Indirect, tulpina va deveni mai rezistentă la boli precum pătarea în ochi a bazei tulpinii (boală cunoscută și sub numele de frângerea paiului).

Principalul avantaj al Medax® Top față de regulatorii de creștere pe bază de clormequat clorură îl reprezintă efectul de înrădăcinare puternică a plantei. De fapt, acest beneficiu îl și face unic pe piața românească, în comparație cu alte produse concurente. Regulatorul de creștere pentru cereale Medax® Top stimulează dezvoltarea rădăcinii cerealelor prin creșterea perișorilor absorbanți și extinderea sistemului radicular. Planta poate astfel să absoarbă mai bine apa, azotul și nutrienții, beneficiază de o toleranță crescută la stresul hidric sau cauzat de structura săracă a solului și va rezista mai bine la atacul unor agenți patogeni precum Gaeumannomyces graminis (frângerea paiului).

Comparativ cu loturile martor netratate, aplicarea Medax® Top determină o creștere medie cu 42 cm a lungimii totale a rădăcinilor pe plantă (266 cm față de 224 cm, conform testelor BASF). Mai mult, conform testelor efectuate în mediu controlat, Medax® Top crește și greutatea uscată a rădăcinilor cu până la 25%. Așa cum s-a observat în urma testelor, intensificarea creșterii rădăcinilor are loc chiar și la doza minimă omologată, de 0,6 l/ha.

Rădăcinile mai lungi și mai subțiri, alături de reducerea dezvoltării părții aeriene, vor asigura plantelor o fixare excelentă, ceea ce reduce riscul de cădere.

Dar acestea nu sunt singurele avantaje ale produsului. Regulatorul de creștere Medax® Top oferă și beneficii suplimentare plantelor de cereale păioase, precum creșterea concentrației de clorofilă, o mai mare toleranță la secetă și stresul cauzat de boli sau animale, precum și rezistență crescută la atacul de pătare în ochi a bazei tulpinii.

Produse BASF recomandate

Culturi similare

Mergi sus