Rekord® Max – pachetul de erbicidare care golește terenul de buruieni dintr-o singură aplicare

Descoperă soluția ideală pentru combaterea în postemergență a buruienilor din cultura de porumb

Un aspect cât se poate de important pentru cultura de porumb este să ai un teren fără buruieni. Pentru aceasta, BASF a creat o soluție eficientă, capabilă să combată integral buruienile în postemergență, dintr-o singură aplicare.

Noul pachet Rekord Max este o soluție completă de erbicidare, care are în componență două erbicide, Callam® și Samson® Extra 6 OD. Acestea au substanțe active cu un mod de acțiune sistemic, la care se adaugă adjuvantul Dash® HC, al cărui rol este de îmbunătățire a efectului erbicidelor. Noul pachet, lansat de BASF pe piața românească în anul 2018, are o eficacitate mult mai bună decât pachetul precedent pentru erbicidarea culturii de porumb, dar și un preț mai mic.

Pachetul Rekord® Max este dedicat erbicidării culturii de porumb, se poate aplica pe o suprafață de 5 hectare, fiind alcătuit din 3 produse:

  • Erbicidul Callam® 2kg (doza 0,4 kg/ha)
  • Erbicidul Samson® Extra 6 OD 3,5 litri (doza 0,7 l/ha)
  • Adjuvantul DASH® HC 5 litri (doza 1 l/ha)

Efectul demonstrat al substanțelor active duce la distrugerea tuturor buruienilor, dintr-o singură aplicare. Astfel, acest pachet este nu numai o soluție completă pentru cultura de porumb, ci și poate cea mai favorabilă soluție de erbicidare, ce se poate aplica în postemergență, de la stadiul de 2 până la maxim 6 frunze ale porumbului, în funcție de stadiul de dezvoltare a buruienilor.

Astfel, buruienile monocotiledonate anuale trebuie să se afle în stadiul de 1-3 frunze, până la înfrățire. De exemplu, costreiul (Sorghum halepense) trebuie să aibă aproximativ 15-20 de centimetri înălțime, iar pirul târâtor (Agropyron repens) aproximativ 15 cm înălțime. În schimb, buruienile cu frunză lată trebuie să fie în stadiul de 2-6 frunze.

Care este modul de acțiune al substanțelor active din pachetul Rekord® Max

Primul produs din acest pachet, erbicidul Callam®, are o acțiune dublă, dată de tritosulfuron și dicamba. Prima substanță este una nouă, ce face parte din familia sufonilureicelor (HRAC B). Trebuie menționat că produsul Callam® este un erbicid destinat în exclusivitate combaterii buruienilor cu frunza lată.

Substanța activă tritosulfuron este absorbită în principal prin frunze, este translocată acro și bazipetal, are acțiune sistemică, fiind deosebit de eficientă în cazul buruienilor tinere și a celor aflate în stadiul de creștere activă. Mai exact, tritosulfuronul blochează enzima ALS, ducând la întreruperea producției de aminoacizi esențiali, astfel oprind creșterea și diviziunea celulară a buruienilor sensibile.

A doua substanță activă a erbicidului Callam® este dicamba. Aceasta face parte din familia acizilor benzoici (HRAC O), având rol în perturbarea procesului de creștere a buruienilor. Mai exact, dicamba este un regulator de creștere la nivel auxinic. Cele două substanțe active fac ca efectul erbicidului Callam® să devină vizibil în numai 3-5 zile de la aplicare. Buruienile se opresc din creștere, își schimbă rapid culoarea și mor în aproximativ două săptămâni de la aplicare, în funcție de condițiile de mediu. Cu cât vremea este mai caldă și mai umedă (condiții meteorologice favorabile creșterii), cu atât distrugerea buruienilor survine cu atât mai rapid.

În momentul în care produsul Callam® este aplicat la doza omologată de 0,4 kg/ha, împreună cu adjuvantul Dash® HC (în doza de 1 l/ha), se poate vedea o combatere superioară a buruienilor cu frunza lată precum: ambrozia, ardeiul broaștei, loboda, muștarul sălbatic, rocoina sugelul, susaiul, știrul, teișorul sau zârna.

Al doilea produs din componența pachetului este Samson® Extra 6 OD. Acesta este un erbicid sulfonil-ureic, ce conține substanța activă nicosulfuron, are acțiune sistemică, spectru larg de combatere și totodată oferă o selectivitate excelentă față de plantele de porumb. Produsul Samson® Extra 6 OD se aplică în pachet la doza omologată de 0,7 litri/ha, ceea ce înseamnă 42 de grame de nicosulfuron pentru fiecare hectar. Acțiunea sistemică a substanței active nicosulfuron inhibă acetolactat sintaza (ALS).

Primele efecte după aplicarea erbicidului Samson® Extra 6 OD se pot vedea la 7-14 zile. Creșterea buruienilor va înceta imediat după aplicarea produsului, iar efectul vizibil este culoarea roșiatică pe care o vor căpăta acestea, urmat de etiolarea și apoi necrozarea lor. Distrugerea completă a buruienilor are loc după 20-25 de zile.

Erbicidul Samson® Extra 6 OD trebuie aplicat în condiții de umiditate adecvată pentru a asigura un nivel optim de combatere a buruienilor. Activitatea erbicidului va fi mai rapidă în condiții de temperaturi și umiditate mai ridicate, în vreme ce efectul său va fi întârziat în condiții de temperaturi scăzute și secetă.

Pe lângă selectivitatea foarte bună față de cultura de porumb, produsul Samson® Extra 6 OD are o eficacitate foarte bună asupra celor mai importante buruieni graminee, precum: costreiul, iarba bărboasă, meișorul, mohorul sau pirul târâtor.

Ce beneficii vă aduce folosirea pachetului Rekord® Max

Pachetul Rekord Max acoperă necesarul de protecție a culturii de porumb în postemergență.

Altfel spus, cu ajutorul acestui pachet, veți beneficia de:

  • Eficacitate maximă împotriva principalelor buruieni din cultura de porumb, pentru un câmp curat și o recoltă bogată
  • Spectru larg de combatere dintr-o singură aplicare a pachetului de erbicidare
  • Control foarte bun al buruienilor perene precum Sorghum sau Cirsium, ceea ce înseamnă o investiție rentabilă pe termen lung
  • Acțiune sigură, datorată celor 3 substanțe active, sistemice
  • Selectivitate excelentă a tuturor celor 3 substanțe active față de cultura de porumb.

De acum poți primi noutățile BASF și pe WhatsApp

Te poți abona la informările noastre în 3 pași simpli. Știri, sfaturi, recomandări, rapid și ușor, direct pe WhatsApp.

Mai multe detalii

Fii un fermier informat!

Serviciile mele: gestionează rapid și ușor abonările (email sau SMS). Vei primi astfel informații personalizate din partea noastră și vei avea partea de conținut premium.

Abonează-te acum

Produsele BASF

Descoperă gama de produse adaptate nevoilor tale

Listă produse

Echipa vânzări BASF din zona ta

Ai întrebări despre produsele noastre?

Contactează-ne acum
Mergi sus