Ține dezvoltarea culturii de rapiță în frâu cu Caramba® Turbo

Asigură-te ca rapița de toamnă se va dezvolta exact așa cum trebuie pentru a rezista peste iarnă

Pregătirea culturii de rapiță pentru iernare este una din principalele preocupări ale fermierilor în această perioadă. Pe lângă protecția împotriva bolilor precum Phoma, fermierii trebui să asigure plantei condițiile necesare pentru o bună rezistență în sezonul rece. Ca să reziste temperaturilor scăzute și înghețului, dezvoltarea rapiței trebuie controlată, astfel încât vârful de creștere să se afle mai aproape de sol. Astfel, se asigură protecția necesară și se reduce semnificativ riscul pierderilor de recoltă.


Sunt condiții care determină planta de rapiță să se dezvolte excesiv. Pentru fermieri, nu este o veste deloc bună. Cultura de rapiță trebuie să intre în sezonul rece în anumiți parametri, pentru a avea rezistență la iernare.


Din fericire, există o soluție consacrată, de la BASF. Caramba® Turbo , principalul produs folosit în toamnă, este special formulat pentru a crește rezistența la iernare a tuturor varietăților de rapiță. Eficacitatea produsului de la BASF este deja cunoscută de majoritatea fermierilor care cultivă rapiță. Acest produs pentru rapiță , de la BASF, este primul care combină substanța activă metconazol – cu rol fungicid, cu regulatorul de creștere mepiquat clorură.

De ce e important să folosești Caramba® Turbo la rapița de toamnă


Astfel, Caramba® Turbo asigură efectul de regulator de creștere, pentru care este deja renumit, crește rezistența la iernare prin dezvoltarea optimă a rădăcinilor și coletului, inhibarea alungirii vârfului de creștere, dar în același timp asigură și un control eficient al bolilor, în special contra Phoma. În condițiile în care, în anumite zone, se prognozează o toamnă lungă și caldă, cu ploi peste media climatologică, este cu atât mai mult necesară aplicarea unui produs cu efect de regulator de creștere, care să reducă dezvoltarea prea mare a culturii de rapiță.


Caramba® Turbo se poate aplica în toamnă și primăvară. Pentru toamna aceasta, se recomandă un tratament cu fungicid Caramba® Turbo pentru rapiță, în stadiul de 4-6 sau chiar 8 frunze, chiar și în situațiile în care nu există risc de creștere exagerată, deoarece produsul îmbunătățește rezistența la iernare. De reținut că fungicidul Caramba® Turbo nu stopează dezvoltarea, ci doar pregătește planta de rapiță pentru iernare, prin inhibarea alungirii vârfului de creștere și favorizarea dezvoltării rădăcinilor.

Cum acționează Caramba® Turbo


După aplicarea tratamentului, produsul formează un strat uniform care protejează suprafața foliară. Cele două substanțe active pătrund rapid în plantă, protejând rapița de atacul agenților patogeni precum putregaiul negru, și controlând în același timp creșterea plantei.


Odată aplicat tratamentul, produsul Caramba® Turbo stimulează dezvoltarea rădăcinii și indirect acumularea nutrienților. În același timp, fungicidul BASF determină și o arhitectură optimă a tufei de rapiță, ceea ce duce, la rândul său, la o dezvoltare uniformă și la micșorarea semnificativă a pierderilor de producție. Toate beneficiile Caramba® Turbo se traduc în final într-o recoltă de rapiță superioară cantitativ și calitativ, adică un profit mai mare pentru fermieri.

Mergi sus