BASF a prezentat tehnologia recomandată de protecție a cerealelor în cadrul evenimentului ”Ziua Grâului”

Compania BASF a anunțat și lansarea în curând a unui nou fungicid pentru cereale pe piața din România


Unul dintre cele mai populare evenimente din zona de nord-vest a țări, ”Ziua Grâului” a atras peste 700 de fermieri, interesați de cele mai noi tehnologii pentru culturile de cereale. Cea de-a noua ediție a avut și cea mai mare amploare de până acum. Peste 25 de companii din domeniu, de la producători de semințe, producători de pesticide, utilaje și până la companii de agro-business au venit în întâmpinarea fermierilor cu soluții adaptate acestora.


Evenimentul de la Diosig, din Oradea, a avut loc pe platforma Agroind Cauceu, cu sprijinul co-organizatorilor Agrotex Carei și Promat Tășnad. Prin eforturile lor, Mihai Budai, Dan Corbuț, Adrian Lăța și Cristian Moldovan, au făcut posibilă prezentarea soiurilor de grâu, triticale și orzoaică. ”Trebuie să menționăm în special contribuția domnului inginer Budai, care a făcut tot posibilul pentru ca, în condițiile unui an cu deficit de umiditate și lipsă de precipitații pe o perioadă foarte lungă de timp, culturile să arate impecabil”, spune Răzvan Boc, consultantul tehnic BASF pentru zona de nord-vest.


BASF va lansa în curând un nou fungicid pentru cereale


Pentru fermieri, experiența a fost interesantă. Aceștia au avut ocazia de a vedea cum se comportă în aceleași condiții de sol, de climă și tehnologie diverse soiuri de cereale păioase, produse de diferite companii. Fermierii prezenți la ”Ziua grâului” și-au putut face o idee despre cum se comportă soiurile respective și care ar putea fi cel mai potrivit pentru a fi folosit în cultura lor. ”Practic, așa începe o frumoasă prietenie între fermier și un soi de cereale. Prima dată, ia contact cu el într-un anumit loc și vede dacă îi place ținuta soiului, dimensiunea spicului, unghiul de inserție a frunzelor pe tulpină, aspectele tehnice. De acolo și din caracteristicile tehnice descrise de producătorul soiului respectiv își poate contura o idee și știe dacă are de gând să încerce respectivul soi”, mai spune Răzvan Boc.


La ”Ziua grâului”, compania BASF a prezentat tehnologia aplicată pe o parte din loturile demonstrative de grâu. Pe suprafața expusă, BASF a aplicat tratamentele recomandate pe cinci soiuri de grâu, de la Donau Saat si Saaten Union. ”Cei peste 700 de fermieri au avut posibilitatea de a vedea performanțele produselor BASF. Multe dintre ele le erau deja cunoscute, de aceea majoritatea întrebărilor fermierilor s-au îndreptat către Biathlon® 4D, un produs introdus relativ recent pe piața din România”, spune Adela Savin, reprezentant de vânzări BASF. Marea surpriză a fost însă anunțul că BASF va lansa în curând pe piața din România un nou fungicid inovator pentru cereale.


Cei 700 de fermieri au văzut beneficiile tehnologiei BASF pentru protecția cerealelor


Fermierii au putut vedea și care sunt beneficiile tehnologiei BASF. Reprezentantii companiei au explicat modul de acțiune al fungicidelor BASF și au explicat de ce Capalo® se folosește în tratamentul 1, Allegro® în tratamentul 2 și Duett® Ultra în cadrul celui de-al treilea tratament. În cadrul demonstrației, fermierii au văzut efectele aplicării erbicidului Biathlon® 4D , cu cele 4 dimensiuni ale protecției oferite (spectrul larg de combatere a buruienilor, independența față de condițiile meteo, flexibilitatea în aplicare și compatibilitatea excelentă cu diverși parteneri de amestec), aplicat între stadiile BBCH 13-39 (între stadiul de trei frunzulițe și apariția frunzei stindard).


Primul tratament al loturilor demonstrative a fost efectuat la debutul vegetației, având drept țintă boli precum făinarea, septorioza sau ruginile, iar Capalo® , prin substanțele active conținute (metrafenona și fenpropimorf) combate eficient făinarea, acțiunea produsului fiind completată de epoxiconazol, care asigură protecție foarte bună și împotriva septoriozei și ruginilor.


”Pentru cel de-al doilea tratament s-a folosit fungicidul Allegro® , aplicat la stadiul de dezvoltare BBCH 39. Produsul BASF este recomandat pentru că în această perioadă, când masa vegetativă este mare, planta poate beneficia din plin de efectele de vitalizare AgCelence®, pentru un mai bun management al stresului. Cel de-al treilea tratament cu Duett® Ultra s-a efectuat în momentul debutului înfloririi pentru prevenirea fuzariozei la spic”, explică Răzvan Boc.


”A fost un eveniment binevenit! Ca întotdeauna, au venit foarte mulți fermieri la ”Ziua grâului”, o platformă foarte bine realizată, cu peste 140 de soiuri și hibrizi de cereale păioase. Aranjamentul a fost impecabil, se vede că evenimentul a devenit o tradiție pentru această zonă a țării”, spune Marius Farcaș, regional sales manager BASF. Finalitatea acestui eveniment, prin care se promovează diverse soiuri de grâu, mai noi sau cu tradiție, este ca fiecare fermier să găsească varianta potrivită, capabilă să asigure producții ridicate cantitativ și calitativ.

Adela Savin

reprezentant vânzări BASF pe zona Bihor și Satu Mare.

Culturi similare

Mergi sus