MADR: Fermierii care nu au vrut sa irige nu vor primi despăgubiri

Conform fermierilor, seceta ar fi calamitat peste 600.000 de hectare în toată țara

Guvernul nu îi va despăgubi pe fermierii care au avut posibilitatea de a iriga și nu au făcut-o, afirmă ministrul Agriculturii. La momentul actual, autoritățile susțin că sunt calamitate peste 350.000 de hectare. De cealaltă parte, fermierii spun că suprafața afectată este aproape dublă.


”Noi am băgat apa pe canale pentru 385.000 de hectare. S-au irigat doar aproximativ 136.000 de hectare. În zonele în care fermierii au putut iriga și nu au făcut-o, nu se vor acorda despăgubiri, chiar dacă se vor înregistra daune”, spune șeful MADR.


Ministrul Irimescu a identificat și o cauză pentru care fermierii au ales să stea la mâna naturii: ”Noi am alocat 30 de milioane de lei pentru un minimi prin care putem subvenționa energia electrică, în așa fel încât apa pentru irigații să fie mai ieftină. Fermierii se plâng însă că cei de la Apele Române le percep un preț mare pe apa în sine”, a spus acesta.


Refacerea sistemelor de irigații mai are de așteptat


Președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din Romania, Laurențiu Baciu, e de părere că seceta de anul acesta este mult mai gravă decât cea din 2015. ”E o situație mai critică, seceta se manifestă pe o suprafață mai mare decât anul trecut. În 2015 zona Moldovei a fost cea mai afectată de secetă. Acum practic trei sferturi din suprafața României este afectată, cu unele zone în care distrugerea e de aproape 100%, unde s-a semănat mai târziu. Porumbul este cea mai afectată cultură, dar nici floarea soarelui nu a fost evitată. Seceta a afectat puternic în unele zone și cultura de soia”, spune președintele LAPAR pentru StiriAgricole.ro. Fermierii încearcă să mai salveze ce se poate, măcar pentru a evita atacurile produse de dăunători la porumb și floarea soarelui.


Din cele 9,3 milioane de hectare de teren arabil existente în România, doar 8,6% sunt acoperite de sisteme de irigații, adică 800.000 de hectare. Oficialii din agricultură avertizează că legea 269, prin care ar trebui să se aloce un miliard de euro pentru refacerea sistemului de irigații, nu va produce nici un efect din cauza lipsei de fonduri. ”În afara fondurilor prevăzute în bugetul pe acest an, nu vom avea nici un fel de ban pentru anii viitori, deoarece, la momentul adoptării Legii 269, Ministerul Finanțelor nu și-a dat avizul pentru a avea acel miliard. Miliardul este doar pe hârtie, cu excepția sumei prevăzute pentru acest an!”, a mai spus ministrul Agriculturii. Cei care impun tarifele la apa pentru irigații sunt însă funcționarii Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare.


Se anunță ploi săptămâna viitoare


Meteorologii au emis prognoza pentru perioada 15-28 august, inclusiv o serie de avertizări de cod galben pentru mai multe zone din județele Iași, Neamț, Suceava, Vrancea, Galați, Buzău, Prahova și Dâmbovița. Fermierii se tem însă de posibile fenomene extreme, precum grindina. Averse și descărcări electrice se vor produce cel mai probabil în Moldova până miercuri, iar temperaturile vor crește treptat, cu excepția perioadei 21-23 august.


În Muntenia vor fi mai puține ploi, cu o probabilitate mai mare de averse în intervalul 23-25 august. Temperaturile vor putea atinge și 34 de grade, dar în general maximele se vor situa în jurul valorii de 30 de grade. Vremea va fi frumoasă și în Dobrogea, unde ploile și-ar putea face apariția în intervalul 17-18 august. Pentru Oltenia, prognoza indică posibilitatea apariției ploilor doar în intervalele 17-18 august, respectiv 22-25 august.


Și în Transilvania, aversele și descărcările electrice vor fi semnalate local în intervalele 15-19 august și 22-25 august. În Banat, posibilitatea de apariție a ploilor va fi mai mare în perioadele 15-18 august, respectiv 22-28 august, iar vremea va urma o tendință de răcire. Aceeași prognoză este valabilă și pentru Crișana.

Mergi sus