Cresc exporturile de produse agricole din UE

În schimb, europenii importă tot mai multă soia din Statele Unite

Comisia Europeană a publicat un raport care arată că exporturile produselor agricole din Uniune au crescut cu două procente în luna iulie, comparativ cu 2017. Raportul lunar privind comerțul agricol european arată că cea mai mare creștere a cunoscut-o sectorul vinificației, cu 82 de milioane de euro. Exporturile de cereale s-au clasat pe locul trei în topul creșterilor, cu 42 de milioane de euro.

În ceea ce privește destinatarii exporturilor europene de produse agroalimentare, în clasamentul țărilor cu cele mai mari creșteri se numără Libia, cu 54 de milioane de euro mai mult față de 2017, Singapore, cu peste 45 de milioane de euro și Japonia, cu un plus de 41 de milioane de euro.

Exporturile spre China s-au redus cu 72 de milioane de euro comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Și importurile de produse agroalimentare au cunoscut o ușoară scădere în perioada respectivă, la 9,3 miliarde de euro. Comisia Europeană a observat însă creșterea ponderii importurilor din SUA. Aceasta se datorează în special importurilor de soia. Statele Unite au devenit astfel cel mai mare furnizor de soia pentru Uniunea Europeană, cu o pondere de 52%, mai mult decât dublă față de 2017.

Creșterea s-a datorat unui acord încheiat în luna iulie între comisarul-șef Jean-Claude Junker și președintele SUA, Donald Trump. În momentul de față, UE importă peste 14 milioane de tone de boabe de soia pe an din SUA, folosite în special pentru hrana animalelor sau pentru producția laptelui de soia, arată Eubusiness .

Produsele BASF

Descoperă gama de produse adaptate nevoilor tale

Listă produse

Mergi sus