Digitalizarea în agricultură și alimentație – temă de noi consultări FAO

Editorial: Cum vor putea fi depășite barierele dezvoltării globale a agriculturii digitale

În cadrul Forumului Global pentru Alimentație și Agricultură (GFFA), din ianuarie 2019, un subiect deosebit de important l-a constituit utilizarea potențialului de digitalizare a Agriculturii și Alimentației, pentru a crește productivitatea, în același timp îmbunătățind durabilitatea, utilizarea eficientă a resurselor, ocuparea forței de muncă și oportunitățile antreprenoriale.

În urma dezbaterilor, aproximativ 74 de miniștri ai Agriculturii din întreaga lume și reprezentanți la nivel înalt ai organizațiilor internaționale de profil au convenit asupra unor acțiuni comune și au solicitat FAO să elaboreze, în consultare cu părțile interesate, un concept referitor la instituirea unui Consiliu Digital Internațional Pentru Agricultură și Alimentație, menit să acorde suport global pentru valorificarea oportunităților oferite de digitalizare.

Grupul operativ pentru agricultură și alimentație FAO, împreună cu organizațiile internaționale, a inițiat un proces de consultare internațională deschisă, online, în scopul de a elabora propunerea de instituire a Consiliului Digital Internațional Pentru Agricultură și Alimentație. Prin asemenea consultări, la care poate participa oricine este interesat de subiect (opiniile fiind transmise pe adresa fsn-moderator@fao.org, până la data de 8 noiembrie 2019), se vizează dezvoltarea unor orientări voluntare, consilierea factorilor de decizie și îmbunătățirea schimbului de cunoștințe cu privire la cele mai bune practici care ar contribui la extinderea sistemului de agricultură durabilă și la dezvoltarea rurală în timpul transformării digitale.

Obiectivul final al inițiativei FAO îl reprezintă elaborarea unei Note de Concept, bazate pe o abordare participativă și pe consens, care să definească termenii de referință ai Consiliului Digital Internațional Pentru Agricultură și Alimentație (scopul, domeniul de aplicare, funcții, roluri și responsabilități în materie de legalitate și model de funcționare), precum și foaia de parcurs pentru punerea în aplicare. ”Actualul proiect este în curs de elaborare de către FAO, cu sprijinul Deloitte și în consultare cu punctele focale ale grupului operativ, printr-o serie de reuniuni de consultare. În urma acestei consultări online, FAO, împreună cu punctele de contact, se vor reuni din nou pentru a discuta rezultatele acesteia și pentru a elabora nota finală privind conceptul Consiliului Digital Internațional Pentru Agricultură și Alimentație”, arată reprezentanții FAO.

Rămâne de văzut cum vor putea fi depășite barierele aflate în calea dezvoltării globale a agriculturii digitale, între acestea numărându-se accesul insuficient la informații și la cunoștințele tehnice, decalajele de infrastructură, alfabetizarea digitală inadecvată, lipsa de competitivitate a forței de muncă într-o lume în care tehnologiile digitale sunt capabile să înlocuiască în proporție semnificativă activitatea umană.

Petronela Cotea Mihai este unul dintre cei mai experimentați jurnaliști români pe teme agricole. Cu un master obținut la USAMV Iași, stagii de pregătire la BBC și o experiență de peste 23 de ani în presa agricolă, doamna Cotea a obținut numeroase premii la concursurile de specialitate. Începând din 2013 este membru fondator și vicepreședinte al Asociației Presei Agricole din România.

Petronela Cotea Mihai este realizatorul Matinalului Agrar , din fiecare duminică la Radio România Iași , al rubricii ”Fermier European”, colaborator al televiziunii Telemoldova Plus, dar și colaborator al revistei agricole Ferma.

Mergi sus