Cum va arăta agricultura europeană după Brexit? Când unii pierd, alții câștigă

EDITORIAL Ce oportunități au fermierii români după Brexit

Posibila ieșire a Marii Britanii din Uniunea Europeană este, fără îndoială, subiectul cel mai fierbinte al începutului de an. Dacă Regatul Unit va ieși din UE, precum și modul în care se va petrece această mișcare fără precedent în istoria uniunii, reprezintă subiecte ”tari” în discuțiile aprinse care se poartă între Londra și Bruxelles. Efectele economice și sociale ale unei astfel de mișcări sunt greu de prevăzut, dar unele dintre ele pot fi întrevăzute.

Fermierii britanici avertizează că, în cazul unui Brexit fără acord și al impunerii de către UE a unor taxe mari, aproape un sfert dintre ei ar putea închide porțile, în condițiile în care o mare parte dintre produsele lor sunt destinate țărilor din UE. Ieșirea din piață a unor producători poate însemna, însă, o oportunitate pentru alții.

Creșterea prețurilor pentru fermierii britanici poate însemna, indirect, creșterea competitivității pentru fermierii cu costuri mai reduse din Estul Europei, inclusiv România. Pe plan intern, ministrul Agriculturii, Petre Daea, a anunțat că va fi abandonat Planul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR), dat fiind faptul că există un nou concept al Politicii Agricole Comune (PAC).

Fermierii britanici sunt îngrijorați, deși mulți au votat în favoarea Brexit-ului

Fermierii din Regatul Unit s-ar putea confrunta cu o criză de proporții în eventualitatea unui Brexit fără acord, un avertisment emis chiar de Uniunea Națională a Fermierilor din Marea Britanie. Deocamdată, aceștia păstrează un ton relativ optimist când vorbesc despre Brexit, în condițiile în care mulți dintre ei au votat în favoarea ieșirii din UE.

Însă, pe măsură ce spectrul ieșirii fără un plan clar devine tot mai amenințător, devin tot mai îngrijorați. Guvernul de la Londra a susținut clar că, în acest caz, nu va taxa unele produse alimentare care intră în Regatul Unit tocmai pentru a nu pune presiune pe inflație. Însă, în paralel, fermierii britanici, fiind în afara UE, ar putea fi obligați de Bruxelles să plătească taxe mari pentru produsele lor. Ei avertizează că un astfel de scenariu ar fi ”catastrofic”, în condițiile în care mare parte din produse sunt destinate pieței unice.

O creștere importantă a prețurilor i-ar scoate din unele piețe, cel puțin pe anumite segmente de produse, în condițiile în care retailerii ar putea achiziționa produse mai ieftine din interiorul UE. Unii experți avertizează că 25% dintre fermieri ar putea închide porțile în primul an, iar asociația lor nu crede că acest scenariu este imposibil.

În aceste condiții, rafturile pe care nu vor mai ajunge produsele alimentare britanice vor trebui umplute cu produse din alte țări, cel mai probabil din interiorul UE. Iar asta va însemna o oportunitate pentru fermierii români, dacă vor ști să se promoveze și să producă cantitățile de produse necesare, la calitatea cerută.

În România, apartenența la UE aduce noi avantaje

În România, ministrul Agriculturii, referindu-se la noul exercițiu bugetar 2021-2027, a prezentat câteva dintre elementele noii Politici Agricole Comune (PAC). Astfel, România va abandona PNDR în favoarea noului concept al PAC.

Ministrul a subliniat că se păstrează cei doi piloni, plățile directe și cele pentru dezvoltare rurală, dar acești piloni se vor reuni într-un nou concept de ”Plan Strategic Național”, care va aduna cele două culoare de alimentare cu fonduri europene, Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) și Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR).

Ministrul a comunicat că principalul obiectiv urmărit, pentru noua PAC, este o schimbare a paradigmei, o trecere de la conformitate la performanță. Daea consideră că această schimbare ajută fermierii să devină mai eficienți, iar fondurile europene au ajutat agricultura românească să devină mai competitivă la nivel european, în raport cu celelalte state.

Acesta poate fi încă un motiv pentru a fi optimiști în capacitatea fermierilor români de a profita de oportunitățile care vor apărea în Europa într-o lume post-Brexit. Este însă o problemă cu multe necunoscute, atât de ordin intern, cât mai ales extern, iar momentan, toată lumea pare să joace sigur, în așteptarea unor decizii care, cu siguranță, vor influența masiv toate ramurile economice.

Dinu Boboc este un jurnalist cu peste 15 ani de experiență. De-a lungul timpului, a semnat pentru publicații de renume, precum Business Standard, TVRinfo.ro, Evenimentul Zilei și revista Capital. În prezent, Dinu semnează articole pentru agenția News.ro. Ține permanent legătura cu fermieri, traderi și autorități pentru a avea mereu o imagine clară și obiectivă asupra sectorului agricol românesc.

Mergi sus