Noua cultură de grâu, la start. Sub ce auspicii?

În 2025, grâul a crescut cu spor: +25% față de anul trecut!

În anul 2025, fermierii din România s-au bucurat de faptul că, pe fondul unei evoluții climatice apropiate de normal, au obținut o recoltă de grâu cu mult mai mare față de cea din anul precedent, respectiv o creștere a producției totale de grâu cu minimum 25% față de cele aproximativ 9,5 milioane de tone recoltate anul trecut.

Cu toate acestea, situația paradoxală în care s-au aflat cultivatorii de grâu, în anul 2025, a fost aceea că performanțele din producție nu au avut un corespondent pozitiv în rezultatele economice din ferme. Prețurile de valorificare a grâului au fost extrem de scăzute, în vara anului 2025 înregistrându-se numeroase situații în care grâul de panificație se vindea la un nivel de preț similar cu cel al grâului furajer. Contextul contrastant dintre productivitatea înaltă și lipsa eficienței economice din ferme a creat o reală frustrare în rândul cultivatorilor de grâu și, mai mult de atât, a generat multe semne de întrebare privitoare la sustenabilitatea activității de producere a cerealelor din România.

Premisele noului an de producție la grâu sunt asociate și cu îngrijorările legate de posibilitățile fermierilor de a asigura o calitate cât mai bună a viitoarei recolte. În anul 2025, s-a arătat că, în general, producția de grâu din România a avut o calitate excepțională, datorită condițiilor meteo relativ echilibrate. Totuși, s-au ivit și situații în care anumiți parametri – precum cei referitori la proporția (%) și calitatea proteinei –, au avut de suferit din cauza condițiilor climatice instabile înregistrate în unele areale agricole.

Condițiile actuale de producere a grâului în România scot în evidență necesitatea tot mai acută ca fermierii să își adapteze strategiile de lucru, să se organizeze și să colaboreze strâns. Devine tot mai important ca răspunsurile acestora la provocările climatice/ecologice/economice să se bazeze pe testări comune și actualizate ale geneticii avansate și ale tehnologiilor de ultimă generație, asociate cu utilizarea unor mijloace de lucru și echipamente agricole de înaltă precizie.

Un asemenea mod de abordare a noilor realități climatice și economice a fost adoptat, de exemplu, de membrii Asociației Cultivatorilor de Cereale și Plante Tehnice ,,Grânarii. Dă-te pe brazdă” Iași care, ca și în anii trecuți, au realizat o platformă de testare dedicată tehnologiei de producere a grâului. În anul 2025, testările s-au desfășurat în cadrul Fermei AGRALMIXT Andrieșeni, județul Iași, administrată de către ing. Marius Scarlat și tatăl său, ing. Constantin Scarlat.

Pe platforma agricolă amenajată în localitatea Buhăeni, comuna Andrieșeni, județul Iași, au fost utilizate și analizate 34 soiuri de grâu, 6 soiuri de orz, un soi de secară, provenite de la 11 companii producătoare, precum și unele produse foliare și produse pentru protecția plantelor, verificări practice realizate înspre beneficiul profesioniștilor interesați de tehnologii, inovații și idei inteligente, pentru un progres sănătos în ferme.

,,În zona de Nord-Est a Moldovei, în anul de producție 2024-2025, s-au manifestat unii factori climatici care au avut influențe clare asupra recoltelor de grâu. Din punctul de vedere al evoluției temperaturii, de exemplu, cea mai semnificativă abatere a fost înregistrată în luna mai, temperatura medie fiind cu -2,9 grade mai mică decât cea normală. În ceea ce privește precipitațiile, luna mai s-a dovedit a fi cea mai ploioasă lună din anul 2025, cu niveluri care au depășit norma cu 22%. În schimb, s-au observat condiții de secetă semnificativă în lunile aprilie, iunie și iulie, cu deficite de precipitații care au variat între 79% și 95% sub norma istorică”, arătau reprezentanții Asociației Grânarii, organizație membră a Forumului APPR.

Producțiile de grâu STAS 14% (umiditate), de pe platforma organizată de Asociația ,,Grânarii. Dă-te pe brazdă“ Iași, au variat între 7.417 kg/ha și 12.193 kg/ha, iar proporția proteinei a fost cuprinsă între 12,3% și 16%.

Dincolo de observațiile tehnice, specifice culturii de grâu din acest an de producție, rămâne speranța că rezultatele anului agricol 2025-2026 vor fi mai bune, îndeosebi ca urmare a faptului că fermierii și partenerii acestora conștientizează tot mai mult necesitatea de adaptare imediată a strategiilor de lucru la noile realități pedoclimatice și economice. Se consideră că acest aspect reprezintă un reper de bază al agriculturii viitorului și, în scurt timp, va constitui unul dintre obiectivele majore ale fermierilor, cu o relevanță cel puțin similară cu aceea a atingerii nivelului vizat al recoltelor.

Adaptarea, pentru un viitor agricol cât mai stabil, presupune în primul rând colaborare și inovație, știut fiind faptul că fermierii români au posibilități limitate de a influența piața de profil. Prin asociere, aceștia își pot spori șansele de succes, beneficiind de acces la tehnologii testate și la cunoștințe agronomice actualizate, precum și de avantajele oferite de solidaritatea comunității lor profesionale.

Petronela Cotea Mihai este unul dintre cei mai experimentați jurnaliști români pe teme agricole. Cu un master obținut la USAMV Iași, stagii de pregătire la BBC și o experiență de peste 27 de ani în presa agricolă, doamna Cotea a obținut numeroase premii la concursurile de specialitate. Începând din 2013 este membru fondator și vicepreședinte al Asociației Presei Agricole din România. Petronela Cotea Mihai este realizatorul Matinalului Agrar, din fiecare duminică la Radio România Iași, al rubricii ”Fermier European”, colaborator al televiziunii Telemoldova Plus, dar și colaborator al revistei agricole Ferma.

Începând cu august 2023, gazda podcastului Câmp Deschis. Informații cu care câștigi teren! Un podcast cu, despre și pentru fermieri. Ascultă discuțiile captivante despre tehnologii inovatoare, practici sustenabile și sfaturi de la experți pentru recolte bogate și profitabile. Un proiect susținut de BASF Agricultural Solutions România.

Culturi similare

Fii un fermier informat!

Gestionează rapid și ușor abonările (email-SMS-WhatsApp). Vei primi astfel informații personalizate din partea noastră și vei beneficia de conținut premium.

Abonează-te acum!

Din dragoste pentru agricultură și pentru cea mai importantă meserie din lume.

Credem că agricultura este cea mai importantă activitate din lume. Ne place ceea ce facem și de aceea susținem agricultura de peste un secol și continuăm să inovăm în fiecare zi.

Descoperă noua campanie BASF
Mergi sus