Deie Domnul să răsară!..

Editorial: Aproape de finalul anului 2016 tragem linie și sperăm la mai bine

Anul 2016 este aproape de final. Agricultorilor nu putem decât să le dorim ca tot ceea ce a trecut și a fost mai puțin bun, trecut să rămână. Iar, pe baza experiențelor precedente, fermierii să poată face din anul 2017, un an rodnic și profitabil. Desigur, bunele speranțe își au rădăcini în munca temeinică și în rezultatele de până acum, chiar dacă vremea nu a ținut cu fermierii.


Cel puțin în zona Moldovei, toamna lui 2016 a debutat sub semnul secetei, prelungite din vară. Abia la mijlocul lunii octombrie 2016 au venit și așteptatele ploi, însă pentru o perioadă deosebit de îndelungată. Din cauza excesului de apă și a imposibilității de a intra cu utilajele pe câmp, recoltarea culturilor de primăvară, eliberarea terenului și înființarea culturilor de toamnă au fost mult amânate.


În județul Vaslui, din suprafața totală programată a fi însămânțată în toamnă (aproximativ 35 700 ha), la data de 8 noiembrie 2016, terenul era eliberat în proporție de 81%, respectiv pe 29 000 ha. Arături se efectuaseră pe doar 75% din suprafață, iar semănatul propriu zis la cerealele de toamnă se realizase pe doar 70% din total. La grâu a fost situația cea mai dificilă, la aceeași dată cultura fiind înființată pe doar 61% din suprafața programată,” sublinia ing. Gigel Crudu - director executiv al Direcției Agricole Vaslui.


Pentru peste 60% dintre fermieri, anul se încheie cu bine


În condițiile în care semănatul grâului a continuat până în decembrie, un important gând de toamnă-iarnă al multora dintre fermieri a fost precum în textul tradiționalului Plugușor românesc ”Grâu mărunt și grâu de vară / Deie Domnul să răsară!” S-a verificat, așadar, încă o dată, valabilitatea înțeleptelor vorbe din bătrâni, izvorâte din experiențele românilor și din învățămintele desprinse de-a lungul timpului.


Gândul a aproximativ 60% dintre fermieri s-a împlinit încă din anul 2016 și grâul a răsărit, acolo unde s-a reușit înființarea culturii, chiar dacă mai târziu și cu măsuri agrotehnice suplimentare, pentru a avea o densitate bună la hectar. Rămâne să răsară și binele financiar al fermierilor, în anul 2017. Cât despre învățămintele anului 2016, poate că vor fi reținute și, în sfârșit îndreptate, atât problemele ce par peren legate de irigații – ca principal mijloc de contracarare a efectelor secetei, cât și aspectele privitoare la tehnologiile culturilor.


În 2016, vremea a fost marele inamic al fermierilor


Fermierii care au investit suficient și corect în etape precum fertilizarea, calitatea seminței, întreținerea sănătății plantelor, mecanizare, ș.a.m.d., au reușit să facă față încercărilor din anul 2016. Au obținut recolte mulțumitoare și, astfel, și-au creat posibilitatea de a negocia prețurile de valorificare sau de a dispune asupra destinației producției (vânzare, prelucrare, depozitare). ”Tehnologiile pe care le aplicăm la Matca, în județul Galați, sunt cu ținte de producție de 8-9 tone grâu / ha, 9-13 tone porumb / ha. Din păcate, anul 2016 a fost secetos și, nefiind încă rezolvată problema irigațiilor, deși noi am propus un proiect regional pe irigații, agreat de către miniștrii agriculturii din ultimii ani, dar rămas nefinanțat, recolta de grâu a fost de doar 6,15 tone / ha.


Vremea ne-a fost marele inamic. În perioada tratamentelor la grâu, timp de 2 săptămâni nu s-a putut face nicio trecere. La rapiță, am obținut 4,2 tone / ha și am primit un preț convenabil. La floarea soarelui am realizat 2,8 tone / ha și, la fel, am vândut bine. La porumb a fost chiar mai rău decât la grâu - am obținut producții de 5 tone / ha, care nu ne definesc. Dar, per total an agricol, a fost bine datorită rapiței, florii soarelui și grâului. Adică, în condiții climatice dificile, am reușit să realizăm profit. Iar aceasta datorită investițiilor în tehnică și în tehnologie.


Cât privește tehnologia, perioadele ploioase care au alternat cu perioadele de secetă extremă ne-au solicitat și în ceea ce privește protecția culturilor. Dar nu am făcut rabat, am realizat toate tratamentele care s-au impus, cu produse corect selectate și administrate. Am reușit să ținem sub control bolile și dăunătorii, iar rezultatele s-au regăsit în recolte. Dacă nu respectam aceste verigi, nu obțineam nimic. Ori, se știe, important este să ai ce valorifica - la recoltare sau mai târziu, după calculele și după nevoile fiecăruia. Doar investind în tehnologie, poți realiza cât de cât producție și poți rămâne cu un anumit plus financiar, chiar în condiții climatice potrivnice,” preciza ing Gavrilă Tuchiluș, director al SC Agrimat Matca, județul Galați, o unitate complexă, cu activități în producție vegetală, în viticultură, precum și în domeniul creșterii vacilor.


Împărtășind emoțiile fermierilor legate de evoluția plantelor peste iarnă și nutrind speranța că dorita vreme favorabilă va fi dublată de respectarea tuturor normelor din tehnologia fiecărei culturi, închei în același spirit românesc cu urarea ca, în raport cu recolta din anul 2017, starea celor care lucrează pământul să fie definită precum în același tradițional Plugușor:

”Grâu mărunt, fără năut,

A dat Domnul, s-a făcut!

... De când sunt, n-am mai văzut.”


La mulți ani, cu sănătate – pentru fermieri și pentru...plante!

Petronela Cotea Mihai este unul dintre cei mai experimentați jurnaliști români pe teme agricole. Cu un master obținut la USAMV Iași, stagii de pregătire la BBC și o experiență de peste 22 de ani în presa agricolă, doamna Cotea a obținut numeroase premii la concursurile de specialitate. Începând din 2013 este membru fondator și vicepreședinte al Asociației Presei Agricole din România. Petronela Cotea Mihai este realizatorul Matinalului Agrar , din fiecare duminică la Radio România Iași , al rubricii ”Fermier European”, colaborator al televiziunii Telemoldova Plus, dar și colaborator al revistei agricole Ferma.

Mergi sus