Cum vrea UE să arate agricultura din Europa în 2027: Venituri corecte pentru fermieri, echilibrarea lanțului de producție și acțiuni pentru atenuarea schimbărilor climatice

EDITORIAL: Vor reuși fermierii români să obțină venituri mai mari?

Venituri mai corecte pentru fermieri, echilibrarea lanțului de producție în zona alimentară și acțiuni pentru atenuarea schimbărilor climatice se numără printre cele mai importante obiective ale Uniunii Europene (UE), potrivit Politicii Agricole Comune (PAC) 2021-2027. Sunt obiective ambițioase, care se suprapun, în mare măsură, și cu problemele care trebuie rezolvate în România, în special dacă ne gândim la plângerile fermierilor.

Aceștia din urmă au criticat deseori faptul că veniturile lor evoluează prea puțin, în funcție de calitatea și cantitatea producției obținute, în comparație cu cele obținute de traderi și/sau de fermierii foarte mari, care ar avea un cuvânt mai greu de spus la împărțeala profiturilor. Desigur, tabloul este mult mai complex, iar în el intră problemelele legate de competitivitate, comasarea suprafețelor mici, cadastrul la nivel național, organizarea în asociații și altele.

Venituri corecte pentru fermieri, punct nevralgic al politicii agricole

Acest punct al strategiei PAC 2021-2027 este foarte important din mai multe puncte de vedere. În primul rând, nu doar fermierii români s-au plâns că, din plăcinta totală a veniturilor, ei obțin felia cea mai mică. Aceste plângeri au existat în mai multe țări europene, iar Bruxelles-ul a ținut minte asta și a transformat-o într-un obiectiv esențial.

Motivele sunt simple: fără fermieri mici și mijlocii, care să aibă un anumit standard minim de viață, numărul agricultorilor va scădea mereu, în condițiile în care există deja un deficit pe această zonă. Fără ei, nu poate exista producție variată la nivel continental și nici flexibilitate în producție. În plus, standardul de viață este un obiectiv al UE la nivelul întregii societăți, nu doar în cazul fermierilor.

Însă, în agricultură, vine în contextul reducerii drastice a numărului de tineri care se gândesc la o carieră de fermier, în special pentru că pot obține venituri mai mari, mai ușor, în alte domenii. Un astfel de domeniu ar fi, de exemplu, comerțul cu cereale, unde companiile lucrează cu sume mult mai mari, iar traderii buni sunt recompensați pe măsură.

Stabilitate și predictibilitate

Comisia Europeană (CE) a propus o reducere ușoară, de circa 5%, a bugetelor alocate PAC, în contextul reducerii numărului de membri la 27. O sumă mai mică de bani îndeamnă, mai mult ca oricând, la o utilizare extrem de eficientă a fondurilor disponibile. PAC va pune accentul pe susținerea fermelor mici și mijlocii, considerate mult mai vulnerabile în fața schimbărilor radicale care vor avea loc în domeniul agricol.

De aceea, CE propune mai mult sprijin per hectar în cazul acestora, pentru a reduce ponderea plăților directe primite peste 60.000 euro și pentru a limita plățile la 100.000 per fermă. Măsura este luată în scopul unei distribuții mai corecte a plăților, iar 2% din fonduri vor fi alocate pentru tinerii fermieri.

9 obiective mari. Protejarea mediului, crucială

Pe lângă cele 3 obiective enumerate deja, Uniunea Europeană mai urmărește și creșterea competitivității, protejarea mediului, protejarea biodiversității, susținerea schimbului de generații, dezvoltarea zonelor rurale și protecția calității alimentelor. Precum se vede, există 3 obiective legate direct de protecția mediului și sustenabilitatea activității agricole pe termen mediu și lung.

Motivele sunt clare: tot mai mulți cercetători avertizează asupra impactului schimbărilor climatice asupra agriculturii, în contextul în care, acum, au loc fenomene a căror amploare era așteptată să fie observată peste mai mulți ani. Totodată, o suprafață mai mare afectată implică și costuri suplimentare pentru despăgubirea fermierilor, iar recoltele reduse vor aduce cu ele și creșteri de prețuri.

Dinu Boboc este un jurnalist cu peste 15 ani de experiență. De-a lungul timpului, a semnat pentru publicații de renume, precum Business Standard, TVRinfo.ro, Evenimentul Zilei și revista Capital. În prezent, Dinu semnează articole pentru agenția News.ro. Ține permanent legătura cu fermieri, traderi și autorități pentru a avea mereu o imagine clară și obiectivă asupra sectorului agricol românesc.

Fii un fermier informat!

Serviciile mele: gestionează rapid și ușor abonările (email sau SMS). Vei primi astfel informații personalizate din partea noastră și vei avea partea de conținut premium.

Abonează-te acum

Fii un fermier informat!

Serviciile mele: gestionează rapid și ușor abonările (email sau SMS). Vei primi astfel informații personalizate din partea noastră și vei avea partea de conținut premium.

Abonează-te acum

Produsele BASF

Descoperă gama de produse adaptate nevoilor tale

Listă produse
Mergi sus