Vremea uscată și călduroasă din Europa a afectat serios recoltele în mai multe țări. Fermierii români au o mare oportunitate

EDITORIAL - Seceta din Europa, presiune suplimentară pe prețurile cerealelor

Teoriile referitoare la schimbările climatice nu mai sunt doar teorii. Anii cu temperaturi mari și cu un nivel redus al precipitațiilor nu mai sunt o excepție, iar fermierii din întreaga lume trebuie să găsească noi soluții în fața unei probleme care capătă amploare.

Efectele asupra prețurilor se vor face simțite cu siguranță: o ofertă scăzută, în condițiile unei cereri tot mai mari, va pune presiune pe inflație și va duce la creșterea importurilor pentru țările din Centrul și Vestul Europei afectate de secetă. Acestea vor importa, în primul rând, din alte state ale Uniunii Europene, care au recolte bogate. În contextul în care România nu a avut probleme de acest gen în 2018, fermierii români au acum oportunitatea de a exporta o recoltă bogată la un preț ridicat.

Seceta, un vector de creștere al prețurilor

Analiştii şi-au înrăutăţit din nou estimările privind producţia de grâu din acest an a Uniunii Europene, din cauza condiţiilor care au dus la recolte scăzute. Însă, în același timp, condiţiile favorabile din țări precum România, Bulgaria și Ungaria compensează oarecum presiunile provocate de vremea călduroasă şi uscată din Germania, Franţa, Polonia şi Cehia.

Recoltele vor fi reduse față de alți ani, firesc, iar bursele de la Paris și de la Chicago arată un avans constant al prețurilor la cereale – inclusiv grâu și porumb - în ultimele luni. Trend care nu ar avea motive să se inverseze până la finalul anului, pe măsurile ce stocurile se împuținează și se apropie anotimpul rece. În plus, pe măsură ce vremea se răcește, prețurile la petrol și gaze naturale au tendința naturală să crească, în contextul creșterii cererii și al unor costuri mai mari de transport.

Cea mai slabă recoltă din ultimii șase ani

Analiştii de la firma de consultanță Stratégie Grains au avertizat recent că producţia de grâu moale a Uniunii Europene va fi de sub 128 milioane de tone, cel mai redus nivel din ultimii şase ani. Prognoza reprezintă un declin de 10% comparativ cu nivelul din 2017. Totodată, țări precum România şi Bulgaria vor avea mai mult grâu pentru hrana animalelor, în urma ploilor.

Totodată, în cazul recoltei de orz din UE, în 2018, analiştii au revizuit în scădere estimarea, la 57,1 milioane de tone, în scădere cu 2,5 milioane de tone faţă de estimarea din iulie. În plus, ei au avertizat că recoltele de grâu şi orz din Polonia şi din statele baltice sunt foarte scăzute şi pot fi descrise ca fiind ”catastrofice” în Germania şi în Scandinavia. Însă, în cazul porumbului, Strategie Grains şi-a revizuit în creştere estimarea, cu 700.000 de tone, la 61,3 milioane de tone.

Ploaia - bună pentru porumb, dar mai puțin bună pentru grâu

În acest context, fermierii români au o mare oportunitate de exporta masiv în țările din UE afectate de secetă, la un preț mai ridicat. Este un context favorabil pentru că, de regulă, o recoltă bună aduce după sine niște prețuri mai scăzute.

Dacă recoltele din alte state ale UE scad, acestea vor importa în principal de la alte țări din UE, care au recolte bune, iar România se numără printre acestea. Totuși, în timp ce ploaia ajută recoltele de porumb, este mai puțin bună pentru cele de grâu. Mai mulți fermieri au avertizat recent că producţia de grâu din România - al treilea exportator de grâu al UE - ar putea scădea semnificativ în 2018, în contextul în care ploile au fost foarte dese.

Dinu Boboc este un jurnalist cu peste 14 ani de experiență. De-a lungul timpului, a semnat pentru publicații de renume, precum Business Standard, TVRinfo.ro, Evenimentul Zilei și revista Capital. În prezent, Dinu semnează articole pentru agenția News.ro. Ține permanent legătura cu fermieri, traderi și autorități pentru a avea mereu o imagine clară și obiectivă asupra sectorului agricol românesc.

Produsele BASF

Descoperă gama de produse adaptate nevoilor tale

Listă produse

Fii un fermier informat!

Serviciile mele: gestionează rapid și ușor abonările (email sau SMS). Vei primi astfel informații personalizate din partea noastră și vei avea partea de conținut premium.

Abonează-te acum
Mergi sus