Legea supermarketurilor, publicată în Monitorul Oficial

Ce reguli intră în vigoare începând de miercuri


Președintele Iohannis a promulgat noua formă a legii 321/2009, sau legea supermarketurilor. Aceasta a fost publicată vineri în Monitorul Oficial, iar prevederile sale intră în vigoare începând de miercuri. Conform actului normativ, ponderea produselor românești din supermarketuri va fi de 51% pentru alimentele proaspete care provin din lanțul scurt de aprovizionare. Marii retaileri au șase luni la dispoziție pentru a se alinia noilor reglementări.


Noile reguli pe care trebuie să le respecte supermarketurile interzic încasarea de taxe și servicii de la furnizori, reduc termenele de plată la 7 zile calendaristice pentru alimentele proaspete și 30 de zile pentru produsele contractate și aduc posibilitatea de a refuza recepția mărfurilor, dacă acestea nu îndeplinesc condițiile legale. Totodată, legea interzice oricărui comerciant să ceară exclusivitate furnizorului, adică să nu mai vândă și altor magazine aceleași produse la un preț mai mic sau egal.


Mai mult, carnea românească nu va mai putea fi etichetată pentru o perioadă, deoarece ANSVSA trebuie să aștepte 90 de zile după comunicarea deciziei venite de la Comisia Europeană, pentru a aplica noile reguli. Comercianții se plâng deja că noile norme de etichetare includ atât de multe informații, încât cântarele lor vor trebui să fie schimbate, deoarece tehnic nu pot tipări atât de multe caractere. Comercianții care nu vor respecta prevederile legii sunt pasibili de amenzi de la 100.000 la 150.000 de lei

Mergi sus