Lipsa forței de muncă din agricultură naște situații nedorite

Persoanele cu spirit întreprinzător profită de problemele cu care se confruntă agricultorii

Viticultorii din Vrancea au avut un an complicat din cauza ploilor și fenomenelor meteo extreme, precum grindina. Aflați în plină campanie de recoltare a strugurilor, aceștia se confruntă, mai nou, cu lipsa forței de muncă. Este vremea culesului și plantațiile care străjuiesc drumul E85 sunt brăzdate de mașini, căruțe sau tractoare pline cu strugurii proaspăt culeși.

Lipsa acută a forței de muncă pentru lucrările manuale din domeniul agricol se resimte poate cel mai bine în viticultură în această perioadă. Dar s-au găsit și soluții: cei care au disponibilitatea pentru efectuarea acestei lucrări ofertează producătorii cu diverse sume de bani pentru fiecare rând cultivat cu viță de vie. Sumele variază între 100 și 300 de lei pentru un rând. Ulterior, aceștia recoltează strugurii și îi scot la vânzare în piețele organizate ad-hoc în Obrejița, Tâmboești, Slobozia Bradului sau alte localități din zonă. Proprietarii plantațiilor sunt mulțumiți că în acest fel îți recuperează cel puțin investiția făcută, iar cei care vând strugurii o fac la prețuri între 1,2 și 1,5 lei/kg.

”Din discuțiile avute cu micii fermieri, am constatat că apare o nouă practică. Foarte multe persoane, fără să fie producători direcți, vând strugurii pe marginea drumului. Ce se întâmplă? Viticultorii nu dispun de suficientă forță de muncă și sunt nevoiți să valorifice recolta pentru a-și recupera minimum de investiție. Apar diverse persoane care oferă sume între 100-300 de lei pentru un rând cultivat cu viță de vie, de exemplu. Ulterior, persoanele respective vând strugurii pe marginea E85”, povestește Robert Băicoianu, director vânzări culturi horticole BASF.

Activează de 25 ani în domeniul horticol, cu o bogată experiență în producția horticolă și a accesării fondurilor europene. Membru al Asociației Degustătorilor de Vin din Romania (ADAR), face parte din Comitetul Director al Organizației Naționale Interprofesionale Viti-Vinicole (ONIV) și conduce Scaunul Cavaleresc Ploiești, din cadrul Ordinului European al Cavalerilor Vinului (OEVE). Din anul 2013 s-a alăturat echipei BASF, contribuind la dezvoltarea segmentului horticol.

Ing Robert-Ionuț Băicoianu, Specialty Crops Sales Manager BASF

Mergi sus