Măsurile de sprijin nu au fost pentru toată lumea

Ce activități nu au fost eligibile pentru ajutorul de până la 7000 de euro din fonduri europene și de ce

Măsura 21, care prevede un ajutor de până la 7000 de euro pe exploatație, nu a putut fi accesată de mai multe categorii de fermieri. În sectorul legume-fructe culturile de prun, măr, păr sau gutui nu au fost eligibile pentru acordarea de despăgubiri fermierilor afectați de pandemie.

Conform Agrointel , care a cerut lămuriri de la MADR, motivul pentru care unele culturi au fost excluse este scăderea dramatică a cantităților de legume și fructe valorificate, cauzată de instituirea stării de urgență. În privința speciilor pomicole s-a considerat că eligibile sunt doar cele a căror producție se valorifica în perioada stării de urgență.

Nici micii crescători de bovine nu au fost incluși în lista fermierilor eligibili să acceseze Măsura 21. Autoritățile au luat în considerare un prag de minimum cinci capete de bovine existente în fermă deoarece, în general, în exploatațiile sub acest prag producția este utilizată în mare parte pentru consumul propriu, neavând o activitate economică semnificativă, în timp ce exploatațiile cu mai mult de 5 UVM produc cu intenția comercializării pe piață, așadar desfășoară activitate economică semnificativă, scrie Agrointel.

Fii un fermier informat!

Serviciile mele: gestionează rapid și ușor abonările (email sau SMS). Vei primi astfel informații personalizate din partea noastră și vei avea partea de conținut premium.

Abonează-te acum

Noi creăm Revyluția!

Revysol®: descoperă noul triazol de la BASF

Mai multe detalii
Mergi sus