Noua lege a cooperativelor a fost votată de Senat

Ce prevede legea referitor la bunurile fermierilor care se asociază

Senatorii au adoptat modificările și completările pentru Legea Cooperației Agricole 566/2004. Forul decizional a aprobat noua formă a legii cu 77 de voturi pentru și 3 abțineri. Nici un senator nu a votat împotrivă.


De acum, cooperativele agricole vor avea statutul de fermieri activi. Legea definește acum două tipuri de cooperative agricole:

  • Cooperative agricole de gradul I – asociațiile constituite din persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și/sau familiale
  • Cooperative agricole de gradul II – persoane juridice constituite din asocierea persoanelor fizice și juridice, PFA-uri, întreprinderi individuale și/sau familiale.


Senatul a considerat de prisos alineatul care specifica faptul că bunurile rămân ale membrilor cooperativei, aceasta având doar drept de folosință. Asta nu înseamnă însă că lucrurile se modifică, întrucât senatorii consideră legea de bază completă. Mai exact, textul acesteia prevede faptul că bunurile și terenurile aduse în asociație rămân proprietatea membrilor cooperatori. Cooperativa are doar drept de uzufruct asupra acestora. Fermierii vor putea acorda cooperativei dreptul de folosință printr-un acord scris.


Scutiri de impozite pentru fermierii care se asociază


O altă prevedere importantă este reducerea impozitului pe profit cu 20% timp de cinci ani, pentru cooperativele noi. Pentru cooperativele existente, Ministerul Agriculturii va stabili o schemă de ajutor de stat. Totodată, microîntreprinderile care vor intra în cooperative agricole ar putea fi scutite să plătească impozit pe venit, spune secretarul de stat Daniel Botănoiu, pentru Agerpres. Și bunurile mobile ar putea beneficia de scutirea impozitului de proprietate pentru membrii care se asociază, cu condiția ca acestea să fie folosite în cadrul cooperativei.


Bunurile sunt ale fermierilor, nu ale cooperativei


Producția obținută de membri va putea fi valorificată de cooperativă pentru minimum jumătate din producția totală pe care o vinde fiecare membru, în funcție de norma de venit sau grupa de produse cu care acesta participă la asociere. În schimb, producția aferentă terenurilor sau animalelor se poate valorifica integral prin cooperativă.

Mergi sus