Producătorii vor putea vinde cereale doar în baza unui contract-cadru

Noua reglementare a fost aprobată de guvern pentru a întări disciplina și responsabilitatea jucătorilor din piață

Guvernul a emis miercuri o ordonanță de urgență prin care impune ca vânzarea cerealelor de către producătorii agricoli să se facă doar în baza unui contract cadru de vânzare. Măsura este valabilă atât pentru tranzacțiile de pe piața internă, cât și pentru exportul cerealelor.

Modelul de contract va fi unitar din punct de vedere al clauzelor pentru toți producătorii agricoli din România. Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale urmează să aprobe modelul de contract prin ordin de ministru, în cel mult 30 de zile. Propunerea de a lua această măsură aparține Organizației Interprofesionale ”Cereale și Produse Derivate din România”, conform Agrointel.

Odată ce actul normativ intră în vigoare, fermierii vor avea la dispoziție 45 de zile, după care orice fel de tranzacție de cereale pentru export sau piața internă trebuie să se facă conform acestui contract cadru sau a unei oferte scrise de contractare.

Deși durata minimă a acestui tip de contract va fi de șase luni, producătorii pot refuza în scris această clauză, cu condiția să o facă în termen de 15 zile de la momentul în care au primit oferta. Ulterior, părțile pot negocia liber, în condițiile legii, toți termenii contractuali.

Mergi sus