Recolta de porumb – bucurie pentru fermierii români, tristețe pentru cei europeni

Ce spun francezii despre porumbul românesc, dar și despre calitatea cerealelor noastre

România a înregistrat producții foarte bune de porumb, spre deosebire de celelalte țări din Uniunea Europeană, ale căror recolte au fost afectate de caniculă și secetă. Veștile bune sunt însă umbrite de faptul că nu stăm atât de bine la capitolul calitate, în ceea ce privește grâul, conform Business Review.

Un raport publicat săptămâna trecută de francezii de la Consultancy Strategie Grains creionează tabloul dezastrelor care au lovit țările din vestul și centrul Europei, în special Franța, Germania și Polonia. Condițiile nefavorabile și-au pus amprenta pe nivelul producției. Francezii, de exemplu, a avut pierderi de peste 400.000 de tone.

În schimb, România, Bulgaria și Italia au beneficiat de producții excelente. Cele trei țări sunt considerate producători mari. Cu lucrările de recoltare aproape finalizate, principala preocupare a fermierilor români rămâne prețul porumbului boabe. Cotațiile bursiere se anunță ridicate la nivel european, cu maxime de peste 177 €/tonă. Recordul ultimelor 30 de zile îl deține data de 31 august, când porumbul s-a tranzacționat cu peste 184 €/tonă.

Veștile nu sunt însă atât de bune pentru români în ceea ce privește cerealele. Francezii de la Consultancy Strategie Grains confirmă o producție excelentă din punct de vedere al calității grâului francez, dar menționează că precipitațiile însemnate din perioada recoltării au afectat puternic grâul din România și Bulgaria. Astfel, recolta de 10,2 milioane de tone de grâu a fost încadrată sub nivelul ”satisfăcător” din punct de vedere al calității.

Produsele BASF

Descoperă gama de produse adaptate nevoilor tale

Listă produse

Fii un fermier informat!

Serviciile mele: gestionează rapid și ușor abonările (email sau SMS). Vei primi astfel informații personalizate din partea noastră și vei avea partea de conținut premium.

Abonează-te acum
Mergi sus