Reguli noi pentru fermierii care vor să angajeze zilieri

Munca zilieră va putea fi intermediată de agențiile de mediere acreditate de ANOFM

De acum, fermierii care angajează zilieri pentru diversele activități agricole vor trebui să respecte reguli noi. Guvernul va înființa agenții care să se ocupe de medierea între cererea și oferta de muncă zilieră. Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, prin oficiile județene, va acredita noile structuri și va facilita legătura dintre fermierii beneficiari și zilieri.

Aceeași hotărâre de guvern stipulează și creșterea perioadei în care zilierii pot presta o activitate sau activități pentru același beneficiar, de la 90 de zile până la cel mult 180 de zile cumulate pe durata unui an calendaristic. De asemenea, noile agenții de mediere nu vor percepe taxe pentru recrutarea zilierilor. Vor putea să beneficieze însă de fonduri europene pentru formarea propriilor angajați sau pentru dezvoltarea capacităților administrative.

Măsura vine pe fondul unui deficit tot mai mare de forță de muncă. Aceasta afectează fermierii în special în perioada recoltării, când, pur și simplu, nu se mai găsesc zilieri, chiar dacă oferta financiară ajunge și la 120 de lei pe zi. Un alt domeniu problematic pentru fermieri este cel al găsirii personalului calificat pentru operarea utilajelor sau vehiculelor agricole.

Mergi sus