În ”anul pandemiei”, Guvernul ar trebui să rezolve problema sistemului de irigații o dată pentru totdeauna

EDITORIAL Seceta este ultima problemă cu care ar trebui să se lupte fermierii în acest an

Într-un an în care pandemia a dat peste cap toate planurile, la scară globală, inclusiv celor care activează în domeniul agriculturii, seceta era ultima problemă care ar fi trebuit să dea bătăi de cap fermierilor din România.

Situația din 2020 îmi amintește de un banc vechi, de pe vremea comunismului, în care Bulă era întrebat ce anume îi lipsește acasă, iar el spunea că nimic, apariția unei probleme în familie fiind întâmpinată cu expresia ”asta ne mai lipsea”. După ce că problemele ridicate de Covid-19 pun la grea încercare sistemul medical din România și mediul de afaceri, seceta vine ca o ultimă problemă menită să complice și mai mult o situație deja complicată, pe principiul ”asta ne mai lipsea”.

Datele Comisiei Europene arată realitatea dură

Seceta a lovit în acest an întregul continent, dar statele cu sisteme de irigații performante au fost mai puțin afectate, așa cum era de așteptat. Desigur, țările cu sisteme de irigații slab dezvoltate sunt cele mai lovite, iar datele publicate recent de Comisia Europeană arată că România este țara cea mai afectată de seceta din acest an.

Astfel, producția totală de cereale este așteptată să fie puțin peste 25 milioane tone, o scădere de aproape 15% față de anul trecut, în timp ce, la nivelul întregului continent, scăderea medie este de circa 12%. Producția de triticale și cea de grâu este cea mai afectată, aici fiind așteptată o scădere de circa 30%. Chiar și așa, România rămâne al patrulea cel mai mare producător de cereale din Uniunea Europeană, după Franța, Germania și Polonia.

Cât mai amânăm?

În ultimii 30 de ani, s-au făcut prea puțin pentru a proteja sistemele de irigații existente și, ulterior, după dispariția unor mari părți din acestea, pentru a le extinde. În acest an, de răscruce pentru întreaga economie globală, este momentul ca România să nu mai fie țara din Uniunea Europeană (UE) cea mai afectată de secetă, în condițiile în care avem printre cele mai scăzute producții la hectar.

Dacă măcar o mică parte din cele 80 miliarde de euro (fonduri nerambursabile, granturi și împrumuturi), venite din partea UE, ar fi folosite inteligent, pentru refacerea sistemului de irigații, agricultura românească nu ar mai fi în bătaia vântului, mai ales într-un an atât de complicat cum este acesta, în contextul în care furnizarea de alimente este un domeniu crucial pentru întreaga omenire.

Promisiuni și măsuri

Desigur, Guvernul spune că a prevăzut la rectificarea bugetară fonduri semnificative destinate tocmai fermierilor afectați de secetă. În plus, Executivul promite proiecte care vizează refacerea sistemelor de irigații, combaterea secetelor dar și a fenomenului de deșertificare, care a luat amploare în ultimii ani, mai ales în sudul țării.

La ultima rectificare bugetară, Ministerul Agriculturii a anunțat că a primit un supliment de 3,4 miliarde lei, iar banii pentru despăgubiri ar urma să intre în conturile fermierilor în luna august, fiind vorba de aproximativ 200 euro pe hectar. Totodată, Ministerul Agriculturii anunță că lucrează la un mecanism bancar de amânare a ratelor pentru fermieri, în contextul în care majoritatea au probleme de cash-flow, iar majoritatea băncilor ar fi de acord cu o astfel de măsură. O măsură bine-venită, în condițiile în care insolvența sau falimentul bate în acest an la aproape toate ușile, cu insistență.

Dinu Boboc este un jurnalist cu peste 15 ani de experiență. De-a lungul timpului, a semnat pentru publicații de renume, precum Business Standard, TVRinfo.ro, Evenimentul Zilei și revista Capital. În prezent, Dinu semnează articole pentru agenția News.ro. Ține permanent legătura cu fermieri, traderi și autorități pentru a avea mereu o imagine clară și obiectivă asupra sectorului agricol românesc.

Mergi sus