Străinii ar putea cumpăra teren agricol românesc doar în condiții stricte

Proiectul de lege este în dezbatere. Va fi supus votului în Camera Deputaților

Persoanele fizice și juridice din Uniunea Europeană ar putea cumpăra terenuri agricole în România doar dacă respectă anumite condiții stricte. Acesta este proiectul de lege susținut de 28 de parlamentari și menit să descurajeze vânzarea masivă a terenurilor agricole către cetățenii străini. Proiectul prevede ca cetățenii sau firmele din UE să poată achiziționa teren cu destinație agricolă doar dacă angajează 90% lucrători români, dacă se asociază cu firme românești care să aibă minim 30 capital și dacă nu derulează activități prin companii off-shore.


În plus, proiectul mai prevede ca străinii care cumpără pământ românesc să fie obligați să practice agricultura, fără să poată schimba destinația terenului, să aibă cel puțin 60% management românesc, să nu aibă datorii la fisc și să aducă garanții că au în vedere protejarea mediului și evitarea degradării terenului.


Deputații care au inițiat proiectul de lege susțin necesitatea protejării fermierilor români în contextul în care România a liberalizat vânzarea terenurilor agricole. Și ministrul agriculturii a subliniat această problemă, în condițiile în care aproape un milion de hectare de teren agricol au fost scoase la vânzare într-un singur an. ”Îmi doresc ca pământul să fie utilizat de comunitățile locale, pentru că e o resursă pe care practic nu puteți să o obțineți din altă parte”, a declarat șeful MADR.


Proiectul de lege se află în momentul de față în dezbatere publică pe site-ul Senatului. Amendamentele au putut fi depuse până pe 26 aprilie. Proiectul de modificare a legii 17/2014 va fi apoi suspus votului Camerei Deputaților.

Mergi sus