Suprafața cultivată a scăzut cu 27%. Este amenințată securitatea alimentară a României?
10.06.2025

Suprafața cultivată în România a scăzut dramatic. Ce înseamnă acest lucru pentru producția agricolă, prețurile alimentelor și securitatea noastră alimentară?
Fermierii români au cultivat cu 27% mai puțin teren față de aceeași perioadă a anului trecut. Până la data de 30 aprilie, culturile de legume, cartofi, sfeclă de zahăr, cereale și oleaginoase au fost însămânțate pe o suprafață semnificativ mai mică.
Potrivit north_east economica.net , printre cele mai afectare culturi este sfecla de zahăr, unde suprafețele cultivate s-au redus cu aproape 50%. Potrivit datelor INS, au fost însămânțate doar 10.700 hectare, comparativ cu 21.300 hectare anul trecut. In acest context, Fabrica de Zahăr Premium Luduș și compania austriacă Agrana au contractat 14.000 hectare, în scădere cu peste 38,5% față de anul trecut.
Chiar dacă se estimează randamente bune per hectar, terenul disponibil pentru recoltă este mult mai mic. Scăderea este vizibilă în teren, unde fermierii au redus semnificativ suprafețele însămânțate cu sfeclă, legume, oleaginoase și cereale.
Până la finalul lunii aprilie, au fost semănate doar 2,4 milioane hectare, față de peste 3,3 milioane în anii anteriori, pentru culturi precum orzoaică, ovăz, floare-soarelui, soia, porumb, cartofi și legume.
În acest context, producția de porumb a scăzut la 5,99 milioane de tone, față de 8,5 milioane de tone în anul precedent. Suprafețele cultivate s-au redus la 975.400 hectare (de la peste 1,5 milioane). Și legumele au pierdut teren: doar 58.800 hectare cultivate, cu 35,5% mai puțin decât anul trecut, în ciuda faptului că, în 2023, producția locală a acoperit doar 51,1% din consumul intern.