Tehnologia blockchain își face loc în tranzacțiile pe bursele agricole. Cum poate aduce această soluție mai mulți bani fermierilor

EDITORIAL: Ce avantaje presupune noua tehnologie și cum poate profita România de ea

România are una dintre cele mai mari viteze de internet din lume, asta deja nu mai este o noutate. Iar implementarea tehnologiilor care au permis această performanță a venit în contextul în care, deseori, în statele care nu au un nivel tehnologic relativ înalt este mai ușor să implementezi o soluție mai nouă. Rezistența la cele mai noi soluții este mai scăzută în aceste cazuri, sistemul neavând de apărat investiții importante făcute în tehnologiile mai vechi.

Blockchain-ul este, în mod cert, un subiect foarte fierbinte de aproape un an, în contextul în care folosirea acestei tehnologii ar putea aduce reduceri masive de costuri și timp în tot ceea ce înseamnă tranzacționare, inclusiv în sfera agriculturii. În sistemul agricol din România schimbările radicale pot fi mai ușor implementate, spre deosebire de țările în care sistemul se ridică la un nivel mai mare de performanță, iar rezistența la schimbare este mai crescută.

Prima tranzacție agricolă prin blockchain a avut deja loc

Blockchain este, simplist vorbind, un lanț de blocuri de informații, conectate între ele și criptate, care crește mereu cu contribuția jucătorilor implicați. Partenerii pot verifica și monitoriza întregul proces în timp real. Tehnologia are aplicabilitate inclusiv în domeniul contractelor și tranzacțiilor, unde nevoia de transparență, rapiditate și siguranță este foarte mare.

În luna ianuarie a acestui an, unul dintre cei mai mare traderi de produse alimentare, Louis Dreyfus, a vândut un cargo cu boabe de soia către o firmă de China prin intermediul tehnologiei blockchain. Pentru prima dată, în domeniul comerțului din sectorul agricol, a fost utilizat un set complet de documente digitalizate – contractul de vânzare-cumpărare, scrisoarea de credit, certificatele. În plus, a fost folosit un sistem automat de verificare a datelor, fiind evitată duplicarea și verificarea manuală, care ar fi durat semnificativ mai mult.

Tranzacția, care a urmat pașii unui proces clasic, a demonstrat o eficiență mult crescută pentru toți participanții. Astfel, timpul alocat întocmirii documentelor a scăzut de cinci ori, cel alocat întregii tranzacții a scăzut la jumătate, iar participanții au putut monitoriza și verifica întregul proces în timp real. În acest mod, riscul de fraudare a fost mult redus, plățile au fost efectuate foarte rapid, iar gradul de transparență și siguranță a fost extrem de ridicat.

Practic, avem încă o dovadă clară că întregul proces clasic, care presupune o cantitate însemnată de documente de hârtie, are nevoie de o schimbare radicală. O economie de timp și bani, plus un grad mai înalt de transparență și siguranță, ar schimba radical tot peisajul economiei globale, mai ales în zona tranzacțiilor cu cereale.

Mai mulți bani pentru fermieri și proceduri simplificate

Mai clar spus, noua tehnologie va însemna atât o creștere a vitezei, cât și o simplificare a procedurilor de tranzacționare. Ceea ce se traduce prin scăderea semnificativă a costurilor. Ori, costurile mai mici pentru traderi implică, în mod direct, posibilitatea ca fermierii să obțină cotații și profituri mai mari pentru recoltele lor.

De asemenea, noua tehnologie permite și reducerea la zero a posibilităților de fraudă, în contextul în care toți jucătorii implicați în procesul de
tranzacționare pot monitoriza procesul în timp real.

Desigur, vorbim despre o tehnologie extrem de nouă, cu care abia acum încep să experimenteze marii jucători. Însă, în ceea ce privește țara noastră, o implementare a tranzacțiilor prin blockchain ne poate poziționa din nou, rapid, în top, tocmai datorită avantajului amintit la începutul acestui material.

Dinu Boboc

Dinu Boboc este un jurnalist cu peste 14 ani de experiență. De-a lungul timpului, a semnat pentru publicații de renume, precum Business Standard, TVRinfo.ro, Evenimentul Zilei și revista Capital. În prezent, Dinu semnează articole pentru agenția News.ro. Ține permanent legătura cu fermieri, traderi și autorități pentru a avea mereu o imagine clară și obiectivă asupra sectorului agricol românesc.

Mergi sus