Ziua Sfeclei de Zahăr 2016: ce performanțe s-au obținut folosind tehnologia BASF

Asociația Cultivatorilor Români de Sfeclă de Zahăr, a organizat la Girov, în județul Neamț, simpozionul regional ”Ziua Sfeclei de Zahăr”, în colaborare cu Agrana România și Business Agro Consulting. Peste 150 de fermieri au avut ocazia de a vedea cele mai performante soiuri și hibrizi de sfeclă de zahăr, dar și propunerile tehnologice de fertilizare și protecție, ale celor mai importante companii din România.

Companiile BASF și BioAtlantis (pentru componenta de fertilizare foliară) au făcut echipă la Ziua Sfeclei de Zahăr 2016. În total, au fost prezentate 16 variante de tehnologie și 16 soiuri de sfeclă de zahăr. Pentru evaluarea corectă a rezultatelor s-au recoltat câte 6 rânduri din centrul fiecărei variante. Tehnologia BASF aplicată pentru experiența de la Girov a cuprins o erbicidare preemergentă Frontier® Forte , în doză de 1 l/ha. Erbicidarea postemergentă s-a efectuat la sfecla de zahăr cu Pyramin® Turbo în doza de 2,5 l/ha pentru combaterea buruienilor dicotiledonate, iar pentru combaterea celor monocotiledonate s-a aplicat erbicid Stratos® Ultra , în doză de 3 l/ha. Ulterior, au fost aplicate două tratamente fungice în vegetație, cu Tango® Super, în doza de 1 l/ha și Duett® Ultra, în doză de 0,5 l/ha.

”Este o variantă reușită. Ați obținut o producție de zahăr de 13.198 kg/ha. Dacă mă uit pe tabloul tehnologic, cel mai important lucru este că soluția preemergentă BASF de erbicidare , a fost folosită practic la toate celelalte variante”, spune Vasile Pop-Silaghi, fermierul prin amabilitatea căruia a putut avea loc experiența și simpozionul Ziua Sfeclei de Zahăr 2016. ”Sigur că produsele BASF Duett® Ultra și Tango® Super au făcut digestia mai bună, în condițiile în care am avut un atac masiv de Cercospora.

În condițiile în care, la digestie, varianta BASF s-a clasat pe patru, iar la producția de zahăr pe locul doi, este clar că produsele BASF au favorizat producerea conținutului de zahăr. Normal că producția fizică de rădăcini nu poate fi influențată foarte mult de produsele de protecție, ci de fertilizare. Conținutul de zahăr a fost însă influențat pozitiv datorită protecției din timpul vegetației cu cele două fungicide BASF , Duett® Ultra și Tango® Super”, mai spune domnul Pop-Silaghi.


Producția medie a variantelor prezentate a depășit cu mult media națională


Agricultorul spune că s-ar fi putut obține cifre chiar mai bune, la toate variantele, dar experimentele au fost afectat de secetă și arșiță. ”Producția medie pe cele 62 de hectare, cât am avut într-o singură solă, unde au fost montate experiențele, a fost de aproape 60 tone/ha de rădăcini, cu o digestie medie de 16,24%. Eram în mijlocul unei perioade de secetă cruntă. Jumătate din foliaj era uscat. La momentul simpozionului aveam o producție evaluată la 40-45 de tone de rădăcini la hectar și peste 17% conținut de zahăr extractibil. Ori toate variantele au obținut medii superioare celei de 60 de tone.


Apoi, în septembrie a venit o ploaie cu 71 l/m2, în trei zile. S-a întâmplat la nici două zile după simpozion. Fabrica de zahăr a început recoltarea mai devreme, pentru că exista riscul de a pierde zahărul. Ce se întâmplă: reluându-se vegetația, frunzele noi ale sfeclei ar fi consumat din zahăr. Chiar dacă ar fi crescut producția fizică de rădăcini, ar fi scăzut conținutul de zahăr.

Eu, știind ce am pus la rădăcină, am riscat și am lăsat încă o lună și jumătate. Am recoltat spre finalul lunii octombrie și, drept dovadă, am obținut încă vreo 20 de tone de rădăcini la hectar, chiar dacă per total, conținutul de zahăr a scăzut cu 0,5-1%. Deci per total producția totală a crescut semnificativ, în timp ce conținutul de zahăr a scăzut foarte puțin ca procent. Dacă ar fi fost și în noiembrie o perioadă propice, normal că mai puteam ține sfecla și astfel creștea și conținutul de zahăr, dar nu am riscat, din cauza prognozei”, precizează fermierul.

Cei aproape 150 de fermieri care au participat la eveniment s-au interesat nu doar de tehnologiile prezentate de companii la simpozionul Ziua Sfeclei 2016, dar și de costurile acestora. Chiar dacă unii fermieri au ridicat problema costurilor peste medie, productivitatea ridicată a asigurat profitul. ”Din moment ce media în Moldova e de mai puțin de 40 de tone/ha, cu o digestie în jur de 16%, iar variantele prezentate au avut medii cu mult peste 60%, e și normal că a meritat investiția. Acum sunt mulți fermieri care mă întreabă dacă îi pot ajuta cu o sugestie pentru campania de anul viitor”, mai spune Vasile Pop-Silaghi.

Mergi sus