BASF Agricultural Solutions România
Agricultură

Rapiță

Cererea mare de pe piață i-a făcut pe agricultori să-și îndrepte atenția către rapiță. Înainte de a o cultiva, e nevoie de o documentare temeinică, așa că îți oferim câteva informații utile pentru orice persoană care este interesată de cultivarea ei.

Rapița este o plantă care în țara noastră a câștigat teren, la propriu, în ultimul deceniu. Cererea este mare și în continuă creștere, deoarece din această plantă se produce un ulei de calitate, dar și biodiesel, un combustibil tot mai căutat. Noile tehnologii de cultură și hibrizii noi au permis cultivarea ei cu succes în condițiile climatice din țara noastră, însă este o cultură cu propriile ei particularități ce trebuie tratate ca atare.

Importanța culturii de rapiță

Suprafața semănată cu rapiță în România, în sezonul 2016-2017 este cea mai mare de după anul 2010, ajungând la peste 460.000 de hectare în 2017, față de 412.000 în 2016, notează publicația Economica.net. Motivul pentru care tot mai mulți agricultori aleg să cultive rapiță sunt simple – este o plantă cu o mulțime de utilizări și nicio altă cultură nu are o poveste de un succes similar.

Rapița este o plantă foarte profitabilă pentru fermieri, care nu ridică probleme în ceea ce privește lucrările, deoarece este 100% mecanizată, dar și ușor de integrat în rotația culturilor. Rapița ridică fertilitatea solului și împiedică eroziunea pe terenurile în pantă, fiind în același timp și o bună plantă meliferă.

Utilizările rapiței

În prezent există o cerere crescută de ulei de rapiță pentru hrană, biodiesel, sau nutreț pentru hrana animalelor. Nu trebuie să uităm faptul că industria biodiesel este în continuă dezvoltare, fiind în același timp și unul dintre marii consumatori de rapiță. De altfel, această industrie prelucrează aproape jumătate din uleiul de rapiță produs în Europa, deoarece este un carburant mai economic decât motorina, biodegradabil și de ajutor în limitarea poluării atmosferice.

Uleiul de rapiță este utilizat și în industria textilă, industria pielăriei, a materialelor plastice, lacurilor, vopselelor, cernelurilor, detergenților, în industria poligrafică, la iluminat sau ca lubrifiant, ulei pentru pictură, lumânări, la fabricarea agenților antipraf, ca adjuvant pentru pesticide, ca fluid hidraulic. Paiele acestor plante pot fi utilizate la fabricarea plăcilor aglomerate.

În același timp, semințele conțin 42-48% ulei, utilizat atât în alimentația oamenilor, la prepararea unor margarine, cât și în industrie. Uleiul de rapiță este folosit în alimentația umană, fiind considerat un aliment foarte sănătos. Consumat în mod regulat, uleiul de rapiță are efect antiinflamator asupra vaselor de sânge și are un rol esențial în buna funcționare a creierului. De asemenea, el contribuie la scăderea hipertensiunii, a nivelului de colesterol, la prevenirea formării cheagurilor de sânge pe artere și la diminuarea riscului de apariție a bolilor cardiovasculare.

Resturile de rapiță rezultate din presarea semințelor sunt o sursă excelentă de proteine pentru animale. Planta poate fi utilizată și ca nutreț verde toamna târziu și primăvara devreme, deoarece din 100 kg semințe de rapiță se obțin 30-35 kg ulei și 50-55 kg de șroturi.

Soiuri și hibrizi de rapiță

În catalogul oficial al soiurilor de plante din România sunt înregistrate 24 de soiuri de rapiță. Hibrizii sunt preferați altor soiuri de rapiță, deoarece au toleranță ridicată la secetă și utilizează mai eficient substanțele nutritive. Marii cultivatori se bazează pe hibrizi bine adaptați la condițiile de climă și cu un potențial de producție mare. Pe piață există zeci de hibrizi de rapiță, din două categorii: Convenționali și de tip Clearfield®.

Rapița (Brassica napus oleifera) este o plantă cu flori galbene și tulpină bine ramificată, cultivată pentru semințele din care se face ulei.

Dacă plănuiești înființarea unei culturi de rapiță de toamnă, trebuie să ai în vedere faptul că la intrarea în iarnă plantele trebuie să dezvolte între 8-12 frunze, să aibă lungimea vârfului de creștere de maxim 2 cm, diametrul tulpinei la colet de minim 8-10 mm și un sistem radicular bine dezvoltat.

Această cultură se poate cultiva pe orice fel de sol, dar preferă solurile bogate, mijlocii, profunde. Cele mai bune premergătoare ale culturii de rapiță sunt cerealele de toamnă.

Lucrări de pregătire a terenului:

 • Arat sau lucrările minime ale solului
 • Discuit / lucrări cu cultivatorul
 • Tăvălugire

Principalele lucrări de întreținere:

 • Irigare
 • Fertilizare
 • Combaterea buruienilor, a bolilor și a dăunătorilor
 • Aplicarea de regulatori de creștere
 • Recoltarea

Combaterea buruienilor joacă un rol esențial pentru o producție de calitate.

 • Principalele buruieni care se regăsesc în culturile de rapiță sunt: mușețelul, romanița, turița, muștarul salbatic, știr sălbatic, traista ciobanului, samulastra de cereale, macul.
 • Principalele boli ale acestei culturi sunt: putregaiul negru, alternarioza, putregaiul cenușiu, făinarea, putregaiul alb.
 • Dăunătorii întâlniți în cultura de rapiță: viespea rapiței, puricii rapiței, gărgărița tulpinilor, păduchele cenușiu al cruciferelor, gărgărița semințelor.

BASF are experiența și soluțiile pentru a-ți proteja investiția în această cultură. Pe măsură ce lucrezi pentru atingerea obiectivelor de producție, poți avea încredere că potențialul de randament ridicat și calitatea cea mai înaltă îți sunt la îndemână.

Mergi sus