Păr [Pyrus communis]

Părul este o specie pomicolă importantă în țara noastră. Spre deosebire de măr, acest tip de pom este mai pretențios la lumină, căldură și sol.

Cultura părului

Așadar, dacă plănuiești înființarea unei livezi de peri, ia în calcul un teren la câmpie sau până la altitudini de 400-600 de metri.

Alege soluri ușoare, terenuri ferite de curenți reci, brume sau înghețuri târzii. Pragul de rezistență la ger al părului e de -30 de grade Celsius. Temperatura medie anuală a zonei în care plănuiești înființarea culturii trebuie să fie de aproximativ 10 grade Celsius.

Pomii pot fi plantați iarna sau primăvara. Lucrările necesare înființării plantației: alegerea terenului, nivelarea, instalarea elementelor de susținere, săparea gropilor, plantarea, udarea.

După intrarea pe rod a perilor, lucrările necesare sunt:

  • Tăieri
  • Întreținerea solului
  • Aplicarea îngrășămintelor și a erbicidelor
  • Combaterea bolilor și a dăunătorilor
Dintre bolile plantațiilor de peri, enumerăm: rapănul părului, focul bacterian al rozaceelor, arsura bacteriană comună a părului, , pătarea albă a frunzelor de păr etc.

Pentru o cultură profitabilă, acordă cea mai mare atenție protejării culturii împotriva buruienilor, bolilor și dăunătorilor care pot reduce masiv recolta. BASF are experiența și soluțiile pentru a proteja investiția în această cultură și te poate ajuta să obții recolte excelente.

Mergi sus