Semințoase (măr, păr, gutui)

Culturile de semințoase (mărul, părul, gutuiul) se regăsesc pe suprafețe considerabile în toate regiunile din țara noastră.

Observăm progrese notabile privind înființarea unor plantații noi în sistem intensiv și super-intensiv, datorită capacității de a obține producții mult mai mari pe hectar în aceste livezi moderne. O influență importantă o au și programele de susținere a pomiculturii și implicit, cererea existentă pe piață pentru fructe de înaltă calitate.

Subliniem valoarea alimentară a acestora, dar fără să omitem și valoarea economică mare. Merele, perele, gutuile au particularități deosebite, își păstrează prospețimea multă vreme și se pretează la depozitare pe temen lung.

Aceste fructe sunt căutate atât pentru consumul lor în stare naturală, cât sub formă de gem, dulceață, compot.

Temperaturile minime de rezistență ale pomilor fructiferi semințoși:

  • Păr: - 33 de grade Celsius
  • Gutui: - 30 de grade Celsius
  • Măr: - 36 de grade Celsius
Dacă plănuiești înființarea unei culturi de semințoase, alege un teren cu sol fertil, permeabil, cu o pantă de 3-6%. Cele mai bune zone pentru plantarea pomilor fructiferi din această specie sunt zonele dealurilor subcarpatice.

Înainte de plantarea pomilor, sunt necesare o serie de lucrări pentru o dezvoltare optimă a pomilor (ex. pregătirea terenului, modelare, desfundare, instalrea elementelor de susținere, plantare pomi, fertilizare, tăieri de formare a coroanei, protecție contra bolilor și dăunătorilor).

Această grupă de pomi fructiferi este afectată de numeroase buruieni, boli si dăunători.

  • Boli: rapăn, făinare, focul bacterian
  • Dăunători: molia pieliței fructelor, acarieni, insecte minatoare, viermele fructelor, afide.
BASF are experiența și soluțiile necesare pentru a proteja culturile de semințoase și te poate ajuta să obții producții excelente din fiecare hectar.

Culturi similare

Mergi sus