BASF Agricultural Solutions România
Agricultură

Alternarioza [Alternaria sp.]

Aspect / Tablou simptomatologic

Agenţi patogeni. Prin termenul generic de Alternaria se înţeleg diverşi saprofiţi (organisme care trăiesc din substratul organic mort) şi paraziţi slabi. Reprezentanţii cei mai frecvenţi sunt: Cladosporium herbarum, Aureobasidium pullulans, Alternaria alternata. Cu premise corespunzătoare apar la toate speciile. Spre sfârşitul vegetaţiei, mai ales la umiditate persistentă sau maturare prematură, apare izolat sau în lanuri întregi şi sunt recunoscuţi printr-o colorare cenuşiu murdară a plantelor resp. părţilor de plantă bolnave sau moarte. Cu lupa se observă pe ţesutul vegetal structuri fungice negricioase.

Atacul la tulpină: ȋn stadii timpurii sau avansate; pe lăstarii principali şi laterali adesea identificate prin apariţia unor pete alungite, net delimitate, brun-negre, ocazional cenuşii pal (de la câţiva mm până la 1 cm) cu margine lată, neagră. Aceleaşi simptome apar la ramificaţiile inflorescenţelor şi păstăilor. Posibilitate de confundare cu petele de Phoma (infestare târzie). Biologie. Trăiesc din materie organică moartă, populează primii ţesutul vegetal care tocmai a murit. Adesea sunt indicatori, a altor agenti patogeni prezenti in cultura, de exemplu infestarea cu agenţi patogeni saprofiţi care se instalează pe frunzele bazale moarte, fusariilor pe spice sau virusului piticirii galbene a cerealelor. De asemenea combină la fel ca drojdiile şi bacteriile nutrienţii uşor solubili, care sunt conţinuţi abundent în produsul de excreţie zaharos al hemipterelor (mai ales al speciilor de Aphidina, Coccina, Psyllina şi Aleyrodina, n. trad.) şi polenului din secara înflorită. Se află astfel în concurenţă nutritivă cu paraziţi facultativi ca Septoria nodorum, Helminthosporium şi Fusarium. O dezvoltare excesivă a acestei grupe de ciuperci prejudiciază printr-un aport luminos diminuat capacitatea de fotosinteză a plantelor. Speciile de Cladosporium precum şi Alternaria alternata pot chiar accelara procesul de îmbătrânire a frunzei şi provoca astfel anumite pierderi de recoltă. Ciupercile Alternaria produc şi toxine, care provoacă îmbolnăviri ale animalelor.

Oricare îmbolnăvire sau altfel de slăbiri ale plantelor sau părţilor plantei determină ȋntârzierea recoltării iar vremea umedă favorizează infestarea.

Importanţă economică

Adesea după utilizarea târzie a fungicidelor se constată efecte pozitive asupra recoltei, care nu pot fi explicate prin combaterea principalelor ciuperci dăunătoare. Aceste fungicide au diminuat în parte popularea cu Cladosporium şi au întârziat astfel acţiunea.

Mergi sus