BASF Agricultural Solutions România
Agricultură

Fuzarioze (boli provocate de speciile din genul Fusarium) [Fusarium culmorum]

Răspândire / Transmitere

Sursele de infecţie sunt resturile de recoltă rămase la suprafaţa solului şi seminţele infectate. Prin seminţe contaminate este infestată baza tulpinii; sistemul radicular coronar este infectat prin sporii ajunşi pe reziduurile de mirişte. Infestarea frunzelor şi spicelor are loc prin acţiunea vântului şi a picăturilor de ploaie care transportă sporii ciupercilor pe distanţe mai mari. Infestarea iniţială are loc fără simptome specifice şi se răspândeşte mai departe până la spic. În timpul înfloririi la umiditate suficientă şi temperaturi de peste 20°C se produce infestarea spicelor. Polenul florilor, bogat nutritiv stimulează germinarea ciupercii.

Apariţie

Cereale: ovăz, grâu, porumb, numeroase ierburi din flora spontană şi triticale. Secara şi orzul sunt cele mai rezistente.

Diagnostic

La răsărirea semănăturilor de cereale apar goluri în lan. Plantele infestate prezintă pete alungite, brune pe coleoptil şi rădăcini. În stadiul de înfrăţire plantele prezintă brunificări ale bazelor tecilor foliale şi tulpinii. Dacă infecţia penetrează ţesutul tulpinii în înterior se formează o pâslă fungică subţire, de culoare alb-roz. Fenomenele ȋnregistrate ȋn urma atacului sunt reprezentate prin afecţiuni asupra creşterii, maturarea prematură, stagnarea şi moartea plantei. Infestarea spicului este principalul simptom dăunător care conduce la pierderi semnificative de producţie. Se disting zone afectate pe boabe sau ȋn caz extrem spicul întreg moare, conducând la uscarea şi şiştăvirea acestora. Iniţial zonele infestate se colorează şi formează apoi la umezeală sporangii roz; la survenirea ulterioară a perioadelor mai lungi cu precipitaţii spicele sunt populate de tăciuni sau ciuperci saprofite.

Există o posibilitate de confundare cu boli provocate de Pseudocercosporella herpotrichoides, Rhizoctonia cerealis, care provoacă de asemenea o înălbire a spicului. Plantele mor într-adevăr mai devreme decâ la îmbolnăvirile cu Fusarium.

Combatere

Măsuri agrotehnice preventive:

  • Ȋncorporarea completă a resturilor de mirişti de cereale şi porumb prin lucrări mecanice ale solului.
  • Diversificarea spectrului de culturi ȋn asolamente şi utilizarea rotaţiei culturilor asigurând intervale de timp mai mari de revenire pe aceleaşi suprafeţe cu specii de plante din familia gramineelor (datorită unui spectru mare de boli comune).
  • Utilizarea la semănat a unor seminţe sănătoase şi tratate corespunzător.
  • Scurtarea duratei de vegetaţie prin alegerea soiurilor.
  • Recoltare la termen.

Măsuri de combatere chimică:

  • Tratarea seminţelor ȋnainte de semănat.
  • Aplicarea de tratamente cu fungicide în timpul înfloririi cerealelor, mai ales ȋn cazul apariţiei factorilor climatici favorizanţi ai infestării cu Fusarium spp.

Mergi sus