BASF Agricultural Solutions România
Agricultură

Pătarea reticulară a frunzelor de grâu [Pyrenophora tritici-repentis]

La baza tulpinii se văd colorări – brunificări difuze de forme foarte diferite.

Aspect / Tablou simptomatologic

Helmintosporioza (Cochliobolus sativus = Drechslera tritici repentis = Helminthosporium sativum) preponderent la orz şi grâu, mai rar la secară şi ovăz.

Tablou simptomatologic

Nodurile tulpinii se descompun, şi ca urmare tulpinile se rup. Pe frunze se găsesc pete ovale, brune închis până la negre cu margine de culoare deschisă. Spicele rămân adesea blocate, aristele sunt brunificate, şi glumele au pete de culoare închisă. Boala poate infesta deja germenii şi conduce apoi la pagube semnificative.

Răspândire / Transmitere

Stadiul de reproducere sexuată sub formă de pseudotecii sferic-brune supravieţuieşte pe resturile de paie şi de mirişti. Dezvoltarea formelor de rezistenţă ale patogenului se desfăşoară din toamnă până primăvara, punctual culminant al expulzării ascosporilor având loc în martie/aprilie, fiind necesară umiditatea atmosferică. Răspândirea are loc numai pe distanţa câtorva centimetrii. Pe distanţe mai mari conidiosporii formaţi asexuat pot fi răspândiţi de vânt. Pentru înmulţirea epidemică sunt necesare temperaturi de peste 20°C. Formarea sporilor se desfăşoară în nopţi calde şi umede, iar răspândirea acestora se realizează în zile calde şi uscate prin acţiunea vântului. Frunzele mai bătrâne sunt mai vulnerabile decât cele tinere.

Apariţie

Grâu, grâu durum (Triticum durum, n. trad.), triticale, secară.

Diagnostic

Infecţia primară, plecând de la resturile de paie şi mirişti, provoacă pete rotunjite, de culoare brun deschis, pe frunzele apropiate de sol. Prin infecţia secundară se produc punctele de infecţie tipice de culoare brun închis, înconjurate de o zonă clorotică. Se formează porţiuni foliare delimitate neregulat, care converg ulterior. Primele locuri infestate întunecate se mai recunosc încă îndelung. Această boală se poate diferenţia în mod clar numai prin sporangii, care se află singulari pe suprafaţa foliară. Este necesară o mărire de 30 de ori pentru a o diferenţia de Septoria nodorum şi Alternaria (Alternaria brassicae, A. brassicola, A. raphani, n. trad.)

Combatere

Măsuri agronomice preventive:

  • Distrugerea completă a resturilor de paie şi de mirişti prin lucrări ale solului care asigură ȋncorporarea acestora.
  • Stimularea activităţii microbilogice a solului care trebuie să transforme resturile biologice ale culturilor premergătoare ȋn masă organică humificabilă.
  • Cultivarea soiurilor puţin vulnerabile.

Măsuri de combatere chimică:

  • Aplicarea fungicidului la BBCH 32-37 la identificarea primei sporulări.
  • La presiune mare de infestare stropire dublă la interval de 3 săptămâni cu fungicide recomandate.

Mergi sus