BASF Agricultural Solutions România
Agricultură

Rugina neagră a grâului [Puccinia graminis]

Răspândire / Transmitere

Parazit obligatoriu, care hibernează ca miceliu pe resturile de cereale rămase pe câmp după recoltarea acestora sau pe cereale de toamnă. Sporii sunt răspândiţi de vânt. Condiţiile climatice care favorizează dezvoltarea agentul patogen sunt reprezentate de vremea blândă din toamnă şi iarnă, o primăvară caldă şi fertilizare excesivă cu azot. Adesea răspândirea epidemică decurge de abia după maturarea cerealelor.

Rugina grâului parcurge şi un ciclu de dezvoltare complet cu schimb de fază nucleală şi de plantă gazdă prin speciile de rutişor (Thalictrum), neimportantă în condiţiile de cultivare din centrul Europei. La triticale se ȋnregistrează rar presiuni de infestare mari, care să provoace daune semnificative ale recoltei.

Descriere / Simptome

La început se formează pustule liniare de culoare neagră, care ulterior se unesc și formează striuri longitudinale. Rugina neagră are drept gazdă intermediară plantele de Berberis și Mahonia sp. Ciuperca rezistă peste iarnă sub formă de teleutospori. În primăvară aceaștia produc spori (bazidiospori), care infectează speciile de Berberis. În frunzele atacate se formează picnidiile și apoi ecidiile. Ecidiosporii sunt cei care infectează plantele de grâu. Infecţiile următoare în cadrul lanurilor de grâu se fac prin uredospori. Către sfârșitul vegetaţiei grâului se formează și teleutosporii și ciclul se reia. Rugina neagră este o boală care produce pagube importante.

Apariţie

Grâu de primăvară şi de toamnă, triticale.

Diagnostic

Ȋncepând cu ȋnfrăţirea pot să apară pustule ruginii, ovale, neregulate (uredosporangii) pe partea superioară a frunzei. Mai rar se pot găsi şi pe partea inferioară a frunzei, pe axile foliare şi spice. Pustulele sunt înconjurate adesea de o zonă deschisă („insule verzi”). Cu puţin timp înainte de înflorire pe partea inferioară a frunzei se găsesc pustule negre brune (teleutosporangii). Poate fi confundată în anumite împrejurări cu rugina galbenă (Puccinia striiformis, n. trad.), întrucât intervin coloraţii similare. O caracteristică de diferenţiere clară este totuşi dispunerea în benzi a pustulelor la rugina galbenă.

Combatere

Măsuri agrotehnice preventive:

  • Întreruperea „punţii verzi“ prin distrugerea la timp a resturilor de cereale rămase pe câmp după recoltare şi distrugerea samulastrei.
  • Cultivarea soiurilor puţin sensibile precum şi a soiurilor timpurii.
  • Evitarea semănatului, prea devreme a grâului de toamnă.
  • Fertilizarea echilibrată cu azot (a se evita aplicarea dozelor mari de azot).

Tratamente cu fungicide

  • Aplicarea fungicidului cu durată de acţiune pronunţată la identificarea primei infestări. Cele mai bune rezultate se obţin prin aplicarea tratamentelor preventive cu produse avizate.

Mergi sus