BASF Agricultural Solutions România
Agricultură

Ȋnroşirea frunzelor la viţa de vie [Pseudopeziza tracheiphila]

Aspect

În anii umezi infestarea cu Pseudopezicula tracheiphila se produce frecvent ȋn zone cu pante superficiale, pe solurile pietroase, sărace în humus. Reducerea suprafeţei de asimilaţie prin moartea frunzelor inferioare în perioada creşterii celei mai intense conduce la slăbirea butucului de viţă de vie. Inflorescenţele nu mai sunt aprovizionate suficient cu nutrienţi, se usucă şi cad. Pierderea de producţie poate să ajungă până la 70 %.

Tablou simptomatologic

Pe frunzele cele mai de jos la sfârşitul lunii mai / începutul lunii iunie apar pete gălbui, care se colorează la soiurile de vin alb în brun cu margine galbenă şi la soiurile de vin roşu ȋn roşu - rubiniu cu margine verde. Zonele cu simptomele prezenţei bolii sunt delimitate net de nervurile frunzei. Ţesutul foliar bolnav se usucă, la infestare puternică frunzele cad. Mai rar sunt infestate inflorescenţele, uşor de identificat prin punctele negre mici care ȋşi fac apariţia pe flori. Vara târziu este posibilă o nouă infestare.

Ciuperca Pseudopezicula tracheiphila hibernează în frunzişul viţei de vie vechi. Primăvara ciuperca formează la o umezire bună a solului şi temperaturi de peste 10°C forme de fructificaţie pe resturile de frunze. Sporii eliminaţi ajung cu stropii de ploaie pe frunzele proaspăt formate. Sporii germinează şi pot pătrunde activ în orice loc al ţesutului foliar. Hifele ciupercii proliferează în vasele de comunicare, formează un miceliu des şi perturbă transportul nutrienţilor în ţesutul foliar, iar în consecinţă porţiunile de frunză infestate mor. Perioada de incubare durează 14 - 21 de zile, temperatura optimă de dezvoltare este între 18 şi 20°C. Apariţia ȋnroşirii frunzelor se limitează de obicei la anumite zone şi se schimbă foarte mult de la an la an. Combaterea în zonele care au prezentat infestare în anul precedent ar trebui să cuprindă măsuri preventive în cursul primăverii. În perioada dezvoltării lăstarilorse ȋntâlnesc frecvent condiţiile favorabile de mediu (precipitaţii de 10 - 15 mm, temperaturi diurne de la 13°C) pentru o infecţie. O combatere eficientă a bolii trebuie deci să aibă loc devreme. La o lungime a lăstarilor de 10 cm masa foliară formată constituie posibilităţi de infecţie asigurate pentru sporii eliminaţi. Primul tratament chimic de combatere a bolii ar trebui să se efectueze în acest stadiu. Un al doilea tratament trebuie efectuat după 8 - 10 zile. Numai tratamentele preventive pot împiedica o infestare puternică. Răspândirea ascosporilor poate dura până la mijlocul lunii iulie, tratamentele ulterioare cu cu produsele avizate pentru controlul Peronospora oferă o protecţie suficientă pentru infecţiile provocate de ȋnroşirea frunzelor (Pseudopeziza).

Mergi sus