BASF Agricultural Solutions România
Agricultură

Făinarea grâului [Blumeria graminis tritici]

Răspândire / Transmitere

Parazit obligatoriu, adică depinde de ţesut vegetal pentru a supravieţui. În formele de fructificaţie colorate negru, care se află pe frunzele mai bătrâne, se dezvoltă ascosporii. Aceştia infectează cerealele căzute resp. semănăturile de toamnă timpurii. Mai importantă este calea de răspândire prin pustule de Erysiphe graminis pe samulastrele de cerealele (care se dezvoltă după recoltarea cerealelor). Din pustulele care apar pe samulastra de cereale sunt răspândite de vânt şi infectează semănătura nouă (“puntea verde“) conidiile ciupercii. Favorizante pentru răspândirea conidiilor (unităţile de infecţie) sunt o umiditate a aerului mare şi temperaturi între 5 şi 28°C precum şi o semănătură timpurie şi o desime de semănat mai mare. În schimb ploaia şi umezeala frunzei acţionează inhibant asupra răspândirii agentului patogen. Ciuperca se hrăneşte prin haustori din celulele epidermei gazdei. La triticale se înregistrează rar intensităţi mari ale infestării care să dăuneze recoltei.

Descriere / Simptome

Simptomele de făinare pot fi observate pe frunze, tulpini și spice, cel mai frecvent infectate fiind frunzele. Este o ciupercă ectoparazită al cărui miceliu se dezvoltă la suprafaţa organelor atacate, provocând leziuni pe toate organele verzi ale plantei. În mod obișnuit apar pustule albicioase care produc o masă de spori, cu aspect caracteristic, albicios. Ulterior, acestea devin cenușii sau brune. Spre sfârșitul vegetației, în pustulele prăfoase se formează cleistoteciile. Culturile de grâu de toamnă semănate timpuriu sunt cu precădere atacate datorită faptului că există frecvent condiţii favorabile infecţiilor. Fertilizarea cu azot în exces favorizează apariţia și dezvoltarea puternică a bolii. De asemenea, densitatea mare de semănat este un alt factor favorizant al atacului de făinare. La soiurile sensibile, pagubele pot fi mari (până la 20%), combaterea timpurie fiind extrem de importantă.

Apariţie

Grâu de primăvară şi de toamnă, triticale.

Diagnostic

Infestarea precoce apare adesea pe tecile foliare şi este uşor de recunoscut. Se formează pustule făinoase de culoare albicioasă până la cenuşiu deschis pe organele de asimilaţie. Pustulele mai vechi devin ulterior depuneri blănoase, albe până la cenuşiu-brune. În ele apar forme de fructficaţie de cca. 0,2 mm de culoare brun-închisă până la neagră.

Combatere

Măsuri agrotehnice preventive:

  • Ȋncorporarea completă a resturilor de recoltă prin lucrări mecanice.
  • Împiedicarea încolţirii cerealelor căzute prin prelucrarea solului.
  • Utilizarea soiurilor rezistente sau a amestecurilor de soiuri cu gene de rezistenţă diferite.
  • Îngrăşarea cu silicaţi pentru întărirea epidermei foliare.
  • Asigurarea unei aprovizionari bune cu calcar.

Mergi sus