BASF Agricultural Solutions România
Agricultură

Pătarea reticulară a frunzelor de orz [Pyrenophora teres]

Aspect

Pe frunze apar pete alungite brune până la brun-negre. La lumină transparentă se observă frecvent o structură reticulată.
Pyrenophora teres = Drechslera teres = Helminthosporium teres.

Tablou simptomatologic

Spre deosebire de boala produsă de Rhynchosporium în mijlocul petei nu apar zone cenuşii-brune.

Descriere / Simptome

Infecția tinerelor plantule produce, în primă fază, simptome asemănătoare sfâșierii frunzelor. Prima frunză prezintă, adesea, o singură dungă galbenă, care la început este mică, de 1mm lungime, și se extinde pe întreaga lungime a acesteia. Frunzele infectate de sporii diseminați de picăturile de apă prezintă pete tipice, scurte, brune sau pete cu o rețea de linii negricioase, dispuse neregulat. Boala tinde să producă simptome sub formă de benzi sau rețea, distincte. Mai există un alt simptom, mai puțin întâlnit, în care petele sunt ovale. Frunzele atacate se îngălbenesc, mai ales în cazul unui atac sever. Glumele și aristele pot fi, de asemenea, afectate, prezentând pete brun negricioase, liniare. Atacul poate fi observat uneori și pe spic, boabele având embrionul colorat în galben-brun și o facultate generativă redusă.

Apariţie

Simptomele de dăunare se găsesc mai ales la frunze, dar şi la peţioluri, spice şi boabe. Se diferenţiază spori reticulari şi spori de pată; în timp ce tipul reticular prezintă necroze cu structură reticulară, celălalt prezintă necroze în dungi, pătrate până la punctiforme.

Importanţă

Boala apare la orzul de toamnă şi de primăvară; mai ales în anii umezi pot interveni daune de recoltă considerabile (până la 40%). Deficitele de recoltă au loc îndeosebi prin distrugerea suprafeţelor de asimilaţie ale etajelor superioare ale frunzelor (reducerea numărului de boabe în spic).

Prevenire / Combatere

Transmiterea bolii se realizează prin seminţe infestate, resturi de recoltă sau vânt. Resturile de recoltă trebuie distruse prin ȋncorporare completă ȋn sol. Îndepărtarea orzului căzut şi a buruienilor orzului; combaterea focusată de la BBCH 32-37 imediat după apariţia infecţiilor primare.

Mergi sus