BASF Agricultural Solutions România
Agricultură

Sfâşierea frunzelor [Pyrenophora graminea]

Răspândire / Transmitere

Micoză cu transmitere prin seminţe, adică transmisă numai prin cereale. Conidiile, care se formează pe fâşiile tisulare moarte ale plantelor infestate, sunt răspândite de vânt în floarea plantelor sănătoase de orz. Acolo germinează şi formează un miceliu durabil în leme, pericarp şi tegumentul seminal. Miceliul din cereale germinează împreună cu cerealele, fiind necesare condiţii umed-răcoroase. După infestarea coleorizei ciuperca se răspândeşte în plantă.

Apariţie

Cereale păioase cu forme de toamnă şi de primăvară (grâu, orz), frecvent la culturile ȋnfiinţate prin folosirea seminţelor necertificate şi netratate.

Diagnostic

Sfâşierea frunzelor de orz apare pe plante izolate din lan şi nu se răspândeşte. Simptomele de identificare sunt evidenţiate de apariţia unor dungi albe, pe toată lungimea limbului frunzelor care ulterior se brunifică şi provoacă decupări longitudinale. Mai multe dungi sunt dispuse paralel şi ţesuturile situate între ele se deschid treptat la culoare. Frunzele se usucă şi mor. Planta prezintă stagnări ale creşterii. Spicele rămân adesea cu aristele atârnate în axila frunzei sau se ridică abrupt. Ele sunt sterile sau generează numai boabe atrofiate.

Combatere

Măsuri agrotehnice preventive:

  • Utilizarea de seminţe certificate.
  • Selecţia adecvată de varietăţi recomandate pentru zonele de cultură.
  • Efectuarea corespunzătoare a lucrărilor de pregătire a solului care să permită o răsărire explozivă şi uniformă.

Măsuri de combatere chimică:

  • Tratamentul seminţelor ȋnainte de semănat.

Mergi sus