BASF Agricultural Solutions România
Agricultură

Tăciunele zburător al orzului [Ustilago segetum nuda]

Descriere / Simptome

Întregul spic, cu excepția rahisului, este transformat într-o masă de spori. Spicele atacate ies mai devreme din burduf, limbul ultimei frunze devine clorotic, aristele sunt fragile și cad odată cu terminarea formării sporilor.

Răspândire / Transmitere

La plantele infestate în locul boabelor apar spice cu aspect de ars. Sporii infestează prin mişcări ale aerului spicele înflorite încă neinfestate. Germinează în floarea deschisă şi formează un miceliu care infectează embrionul nepolenizat şi produce hife de rezistenţă cu pereţi groşi. Miceliul poate supravieţui în bob ca miceliu de repaus mai mulţi ani. Când bobul germinează miceliul creşte şi se transmite în zona superioară a tulpinii. În timpul dezvltării spicului se formează hife puternic îngroşate, care la maturare produc spori.

Diagnostic

Spicele infestate se dezvoltă înaintea celor sănătoase şi în timpul înfloririi cerealelor eliberează masa de spori de culoare brun închis până la neagră. În urmă rămâne un rahis gol negricios şi erect. Uneori poate apărea şi o infestare parţială.

Ustilago nuda poate fi confundat cu Ustilago hordei. Dar acesta îşi eliberează sporii de abia la maturarea boabelor, înainte sporangiul este acoperit de o pieliţă.

Combatere

Măsuri agrotehnice preventive

  • Utilizarea la semănat a unor seminţe libere de boli, certificată.
  • Semănatul târziu de toamnă resp. semănatul timpuriu de primăvară.

Măsuri de combatere chimică:

  • Tratamentul seminţelor cu fungicid ȋnainte de semănat.

Mergi sus