BASF Agricultural Solutions România
Agricultură

Ambrozia [Ambrosia artemiisifolia]

Biologie

Ambrozia este o plantă dicotiledonată anuală. Germinează din primăvară până vara târziu. Polenizarea are loc prin vânt. Polenul dar şi contactul tegumentar cu inflorescenţa pot declanşa la om şi animale alergii violente. Este o plantă acidofilă preferă solurile puternic acide, capabilă de asemenea să se dezvolte ȋn microclimate reci şi umede cu temperaturi medii multianuale de 2-4˚C.

Apariţie

Planta este ȋntâlnită frecvent pe zone necultivate (şanţuri, răzoare, margini de străzi, drumuri, şantiere, suprafeţe agicole retrase din circuitul agricol) şi se răspândeşte repede pe ogoare şi câmpuri cultivate unde poate produce pagube importante.

Determinare

Ambrozia creşte ca plantă anuală. Înălţimea este variabilă între 20 cm până la 1,5 m. Tulpina este erectă păroasă, bogat ramificată. Frunzele de jos dispuse opus, cele de sus alternative sunt de obicei dublu penat-fidate, pe faţa superioară au culoarea verde ȋnchis iar pe faţa inferioară prezintă o culoare argintiu-verzui.

Descriere

Specie anuală de vară, erectă, care poate atinge o înălțime de 0,6-1,2 m. Frunzele și tulpina sunt acoperite cu peri aspri. Frunzele sunt opuse, cu 3-5 lobi. Predomină în culturile agricole, dezvoltându-se pe terenurile fertile. Frunzele opuse au lungimea de până la 20 cm. Fructul (achena) este înconjurat de un înveliș tare, care se termină cu 6-8 proeminențe, dispuse ca o coroană pe vârful ascuțit al fructului. Înmulțirea se face prin seminte, o plantă poate ajunge să aibă între 300 până la 3.000 de semințe. Este întâlnită pe toate tipurile de sol, în general cele fertile având o viabilitate a semințelor în sol de până la 30 de ani.

Atenție: Planta provoacă alergii și poate irita pielea la atingere!

Mergi sus