BASF Agricultural Solutions România
Agricultură

Mac roșu [Papaver rhoeas]

Biologie

Buruiană dicotiledonată cu seminţe anuală sau bienală, cu latex, fotofilă, germinând din toamnă până primăvara târziu. Preferă solurile argiloase şi lutoase profunde, afânate, bine aprovizionate cu apă, bogate în calcar şi nutrienţi.

Descriere

Buruiană anuală cu rădăcina pivotantă. Tulpina este păroasă, simplă sau ramificată și poate ajunge până la 1 metru înălțime. Florile sunt solitare, lung pedunculate, de regulă de culoare roșie, dar și albe, roz sau liliachii. Fructul este o capsulă globuloasă. O plantă produce o cantitate impresionantă de semințe (10.000-20.000) care își păstrează germinația până la 20 ani. Semințele germinează toamna sau primăvara foarte devreme, aparținând grupei de buruieni care pot ierna.

Apariţie

Este considerată atât pentru cerealele de toamnă şi primăvară cât şi pentru rapiţă o buruienă problemă.

Determinare

Cotiledoanele mici, înguste, lanceolate, ascuţite, primele frunzuliţe pedicelate. Frunzele: prima cu marginea întreagă, peţiolată, glabră, frunzele următoare cuneate, păroase, penate, frunzele superioare de obicei tripartite, sesile. Florile de obicei de culoare roşu aprins, de regulă cu o pată neagră în mijloc – solitară la capătul tulpinii. Sepalele în formă de cupă cad la înflorire (caduce). Fructul este invers ovat, rotunjit la bază şi conţine pe fiecare plantă de la 10.000 până la 20.000 de seminţe. Acestea sunt reniforme, ciupite reticulat, de culoare brun închis şi îşi păstrează facultatea germinativă în sol un timp foarte îndelungat (peste 20 de ani). Germinaţia seminţelor se declanşează ȋn intervalul termic din sol cuprins ȋntre 2˚C până la 13°C. Frecvent la efectuarea lucrărilor de mobilizare a solului din timpul verii are loc apariţia în masă a acestor plante pe suprafeţele pe care în decursul prelucrării nu s-au întâlnit plante de mac.

Mergi sus